Walker Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Witam Właśnie siedzie nad projektem mojego panelu zewnętrznego i poza standardowymi gratami takim jak odpieniacz, grzała czy pompa zastanawiam się czy można by zastosować w nim jedną przegrodę np l15/w25/h30 wypełnioną po brzegi żywmy piachem? Większość osób trzyma w sumpach LR ale ja w panelu będę miał dość mało miejsca natomiast LS w takim przypadku daje spora powierzchnie filtracyjną w porównaniu z objętością. Jak myślicie ma to sens? A możne ktoś ma już podobne rozwiązanie u siebie i chciałby się podzielić doświadczeniami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Widzialem takie rozwiazanie w pewnym sklepie tylko w rure z piaskiem wprowadzona byla rura od pompy ktora podawala wode od dolu zloza, po brzegi zasypane nie bylo bo piasek sobie "bulgotal" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Witam Właśnie siedzie nad projektem mojego panelu zewnętrznego i poza standardowymi gratami takim jak odpieniacz, grzała czy pompa zastanawiam się czy można by zastosować w nim jedną przegrodę np l15/w25/h30 wypełnioną po brzegi żywmy piachem? Większość osób trzyma w sumpach LR ale ja w panelu będę miał dość mało miejsca natomiast LS w takim przypadku daje spora powierzchnie filtracyjną w porównaniu z objętością. Jak myślicie ma to sens? A możne ktoś ma już podobne rozwiązanie u siebie i chciałby się podzielić doświadczeniami? \Chcesz zrobić cos w stylu filtra piaskowego tyle że aby zadziałało musi być przez niego ciągły przepływ wody, a może jerdnak zastosować tradycyjny filtr piaskowy. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 \ Chcesz zrobić cos w stylu filtra piaskowego tyle że aby zadziałało musi być przez niego ciągły przepływ wody, a może jerdnak zastosować tradycyjny filtr piaskowy. Masz rację, ma to być coś w stylu filtra piaskowego na żywym piachu ale nie ma mowy o stosowaniu dodatkowych urządzeń, tylko przegroda w panelu wypełniona piachem ze stałym przepływem wody (od dołu do góry) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Masz rację, ma to być coś w stylu filtra piaskowego na żywym piachu ale nie ma mowy o stosowaniu dodatkowych urządzeń, tylko przegroda w panelu wypełniona piachem ze stałym przepływem wody (od dołu do góry) Tak czy tak zasada działania ta sama pamiętaj tylko o stałym przepływie wody Jeśli nie wypali nic straconego wtniesz szyby i po płaczu. A pomysł dobry Ile litrów będziesz miał tam piachu? Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Tak czy tak zasada działania ta sama pamiętaj tylko o stałym przepływie wody Jeśli nie wypali nic straconego wtniesz szyby i po płaczu. A pomysł dobry Ile litrów będziesz miał tam piachu? ok 10l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 ok 10l Jak na 80l wody to nawet za dużo ale to akurat nie szkodzi jeśli wszystko dobrze się rozchuśta dodatkowa filtracja .pamiętaj jednak że w spiachu bakterie żyją dzięki przepływowi wody który dostarcza pożywienie i tlen. Pomysł naprawdę dobry Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 .pamiętaj jednak że w spiachu bakterie żyją dzięki przepływowi wody który To jest oczywista sprawa przecież w panelu cały czas woda płynie, bardziej martwię się o przepustowość takiego złoża żeby mi panelu nie przelało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 To jest oczywista sprawa przecież w panelu cały czas woda płynie, bardziej martwię się o przepustowość takiego złoża żeby mi panelu nie przelało To niedasz żadnej dodatkowej pompy ? Myślę z sam obieg nieda rady. za dużo piachu do przegonienia Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 To niedasz żadnej dodatkowej pompy ? Myślę z sam obieg nieda rady. za dużo piachu do przegonienia Nie pompy zdecydowanie nie ewentualnie wykorzystam jakoś obiegówkę lub wylot z odpieniacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Nie pompy zdecydowanie nie ewentualnie wykorzystam jakoś obiegówkę lub wylot z odpieniacza Też można potrzebujesz coś co pchnie wode przez piasek, Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach