Skocz do zawartości
rekin

Poparzona Acropora

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś Catalaphyllia napompowała się do takich rozmiarów iż dotykała bezpośrednio acropore :(

Acra zbielała z boku :( czy wyliże się z tego czy lepiej odłamać zabielone kawałki???

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odłamał bo zbielała część jest zainfekowana toksynami w walce chemicznej i raczej wątpię żeby tkanka odbudowała się na martwej części acry ale to już najlepiej wiedzą fachowcy sps a na forum jest ich nie mało :)

LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117

Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to rzecz gustu. Jeśli Cię razi to łam. Jeśli jakoś przeżyjesz ten widok to zostaw, jak ma dobre warunki to zaleje.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

daj fotkę :) jak dasz rade poparzonego miejsca

wkoło poparzyło czy tylko z jednej strony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj poparzona była tylko jedna łodyga dziś już biały zrobił się cały bok i zbrązowiała :(

zdj050a.jpg

wygląda na to że dostała porządnie i raczej nic już z niej nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda. Leci nieźle. Odłam te zdrowe paluchy daleko od białych miejsc i zaszczepkuj. To nie lekkie poparzenie o jakim myślasłrm wcześniej.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

lam same końce dosłownie 1-2 cm acry

są najbardziej żywotne

p.s

seria... coś nie ciekawie wygląda :(

poza tym ten poniżej sps też coś licho ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie wygląda mi to na poparzenie.... Nic w akwa ostatnio nie zmieniałeś, światło, sól, parametry nie skoczyły??

pozdro Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seriatopra też niestety oberwała dlatego postawiłem z dala od Catalaphy ostatnio sprawca poparzeń bardzo się pompuje a miejsca w baniaku jak na lekarstwo.

Jakoś nie wygląda mi to na poparzenie.... Nic w akwa ostatnio nie zmieniałeś, światło, sól, parametry nie skoczyły??

pozdro Grzegorz

na 100% jest to poparzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, na zdjęciu widzę trzy koralowce, które bieleją. Rozumiem, że wcześniej wszystkie stały blisko siebie i Catalaphy ?? Mam euphylię - dużą- nad nią seriatoporę, która dotyka czułek euphylii. Fakt miejsca dotknięcia są białe, ale nie żeby połowa koralowca była zbielała. Nadal twierdze, że może to być coś innego.

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

ok jeśli tak piszesz

seria... daj wyżej bo już jej końce lecą - nie łam tylko weź korala do reki nad akwa ,szczoteczka do zębów i jazda po za glonionych końcach

i daj ją wyżej ;) , nie łam - powiną dośc do siebie jak masz resztę akwa spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, na zdjęciu widzę trzy koralowce, które bieleją. Rozumiem, że wcześniej wszystkie stały blisko siebie i Catalaphy ?? Mam euphylię - dużą- nad nią seriatoporę, która dotyka czułek euphylii. Fakt miejsca dotknięcia są białe, ale nie żeby połowa koralowca była zbielała. Nadal twierdze, że może to być coś innego.

nie porównuj euphyli do Catalaphy :) i seriatopory do Acry :)

Acre połamałem na części cały roczny przyrost (środek ) poleciał do śmieci :( zobaczymy co z tego wyjdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.