Skocz do zawartości
TomekSz

"Oceanarium" w Kołobrzegu

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem tak jak Wy jak tu piszecie w Toruniu i Kołobrzegu - właściciel ten sam. To z tych miejsc czerpałem pierwszą wiedzę o starcie. Zbiornikami tak jak i Wy byłem rozczarowany, niektóre okazy tyb były ciekawe ze względu na rozmiary, ale większość białe oczy lub zamglone, zatłoczone zbiorniki itd.

Ale jak przeczytałem Wasze wpisy i dziś wiem ile kosztuje zachodu i kasy utrzymanie rafy i wiedzy oczywiście - to się nie dziwie że zrobili to co zrobili w takim stylu lipnym. Sami widzieliście że tłumów zwiedzających nie ma, a ryby chcą jeść i obsługa i właściciel. Jak by mieli płacić jeszcze za "prawdziwe" oświetlenie do korali, wymieniać je, dokarmiać korale itd. to byłby trudny biznes do utrzymania - moim zdaniem.

Musieli by się zabawić w dostawce korali na rynek - bo z biletów za 20zł na bank by się nie utrzymali - ot taka moja poranna reflekcja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami widzieliście że tłumów zwiedzających nie ma, a ryby chcą jeść i obsługa i właściciel. Jak by mieli płacić jeszcze za "prawdziwe" oświetlenie do korali, wymieniać je, dokarmiać korale itd. to byłby trudny biznes do utrzymania - moim zdaniem.

Musieli by się zabawić w dostawce korali na rynek - bo z biletów za 20zł na bank by się nie utrzymali - ot taka moja poranna reflekcja :)

W mniejszych oceanariach tak jest, ale Gdyńskie do takich nie należy. Mają na prawdę kilkaset tysięcy litrów wody ale mają też ogromną rzeszę zwiedzających. O jakiej porze roku byś tam nie poszedł to przed kasami monstrualna kolejka, uśredniając dziennie mogą mieć koło 1500 zwiedzających. Żeby obejrzeć coś na spokojnie trzeba tam przyjść przed południem i najlepiej w upalny dzień (przynajmniej w lato) kiedy wszyscy smażą się na plaży. Inaczej tłumy nie pozwalają nic zobaczyć .

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Łodzi póki co to marne szanse są że Manufaktura otworzy to akwarium w piwnicy co już przenoszą od Stycznia 2012, Teraz jest 5 Zbiorników 3 Morskie w opłakanym stanie i 2 Słodkowodne w nieco lepszym stanie a stoją koło Sklepu "Jysk" jak się wchodzi na pawilon restauracyjny, w ZOO w Łodzi nie byłem już jakiś czas ale pewnie też tylko jakieś małe Podmiany rybne i to wszystko raczej nacisk kładą na Zbiorniki słodkowodne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dziś byłem w "oceanarium" w Kołobrzegu...... Szkoda zużywać klawiaturę na opinie. Na 5 pkt daje 0

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem okazję być w oceanarium w Balitimore.

Zobaczcie w Wikipedii co to za kompleks. Cały dzień zwiedzania w każdym razie.

Tylko zbiornik z rekinami ma wielkość czteropiętrowego budynku. Zwidzający chodzą w środku po specjalnej klatce schowej.

Do tego olbrzymie terraria, basen z delfinami, setki biotopowych akwariów z całego świata.

Wystawa tematyczna (akurat były meduzy).

I teraz uwaga: bilet wstępu na cały dzień kosztował 50 $.

Można ? Można. Tylko nie w naszym "teoretycznym" państwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://nano-reef.pl/topic/66546-afrykarium-we-wroclawiu/

można ? można.

Tylko trzeba doceniać a nie tylko narzekać.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.