Tom_Killer Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 Byłem tak jak Wy jak tu piszecie w Toruniu i Kołobrzegu - właściciel ten sam. To z tych miejsc czerpałem pierwszą wiedzę o starcie. Zbiornikami tak jak i Wy byłem rozczarowany, niektóre okazy tyb były ciekawe ze względu na rozmiary, ale większość białe oczy lub zamglone, zatłoczone zbiorniki itd. Ale jak przeczytałem Wasze wpisy i dziś wiem ile kosztuje zachodu i kasy utrzymanie rafy i wiedzy oczywiście - to się nie dziwie że zrobili to co zrobili w takim stylu lipnym. Sami widzieliście że tłumów zwiedzających nie ma, a ryby chcą jeść i obsługa i właściciel. Jak by mieli płacić jeszcze za "prawdziwe" oświetlenie do korali, wymieniać je, dokarmiać korale itd. to byłby trudny biznes do utrzymania - moim zdaniem. Musieli by się zabawić w dostawce korali na rynek - bo z biletów za 20zł na bank by się nie utrzymali - ot taka moja poranna reflekcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 30 Lipca 2013 Sami widzieliście że tłumów zwiedzających nie ma, a ryby chcą jeść i obsługa i właściciel. Jak by mieli płacić jeszcze za "prawdziwe" oświetlenie do korali, wymieniać je, dokarmiać korale itd. to byłby trudny biznes do utrzymania - moim zdaniem. Musieli by się zabawić w dostawce korali na rynek - bo z biletów za 20zł na bank by się nie utrzymali - ot taka moja poranna reflekcja W mniejszych oceanariach tak jest, ale Gdyńskie do takich nie należy. Mają na prawdę kilkaset tysięcy litrów wody ale mają też ogromną rzeszę zwiedzających. O jakiej porze roku byś tam nie poszedł to przed kasami monstrualna kolejka, uśredniając dziennie mogą mieć koło 1500 zwiedzających. Żeby obejrzeć coś na spokojnie trzeba tam przyjść przed południem i najlepiej w upalny dzień (przynajmniej w lato) kiedy wszyscy smażą się na plaży. Inaczej tłumy nie pozwalają nic zobaczyć . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 31 Lipca 2013 W Łodzi póki co to marne szanse są że Manufaktura otworzy to akwarium w piwnicy co już przenoszą od Stycznia 2012, Teraz jest 5 Zbiorników 3 Morskie w opłakanym stanie i 2 Słodkowodne w nieco lepszym stanie a stoją koło Sklepu "Jysk" jak się wchodzi na pawilon restauracyjny, w ZOO w Łodzi nie byłem już jakiś czas ale pewnie też tylko jakieś małe Podmiany rybne i to wszystko raczej nacisk kładą na Zbiorniki słodkowodne Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2014 Właśnie dziś byłem w "oceanarium" w Kołobrzegu...... Szkoda zużywać klawiaturę na opinie. Na 5 pkt daje 0 Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 7 Lipca 2014 Kiedyś miałem okazję być w oceanarium w Balitimore. Zobaczcie w Wikipedii co to za kompleks. Cały dzień zwiedzania w każdym razie. Tylko zbiornik z rekinami ma wielkość czteropiętrowego budynku. Zwidzający chodzą w środku po specjalnej klatce schowej. Do tego olbrzymie terraria, basen z delfinami, setki biotopowych akwariów z całego świata. Wystawa tematyczna (akurat były meduzy). I teraz uwaga: bilet wstępu na cały dzień kosztował 50 $. Można ? Można. Tylko nie w naszym "teoretycznym" państwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 7 Lipca 2014 http://nano-reef.pl/topic/66546-afrykarium-we-wroclawiu/ można ? można. Tylko trzeba doceniać a nie tylko narzekać. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach