Kośmid Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 ostatnio bombie forum ale co zrobić Czy według Was wilgotność zasysanego powietrza przez odpieniacz ma wpływ na jego wydajność ? Mój skimmer mieści się w sumpie i dodatkowo przykryty jest, nie jakoś bardzo szczelnie ale jednak na tyle, że parująca woda ścieka po jego ściankach. Co Wy na to ? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Wiele odob wyprowadza wezyk zasysajacy powietrze poza sump zwlaszcza kiedy grzejemy w domu. Rurka za okno i to zapewnia lepsze dotlenienie wody. Ale czy sama wilgoc wplywa na wydajnosc odpienka to nie wiem Sent from my GT-I9100 using Xparent Green Tapatalk 2 Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Na wydajność odpieniacza ma wpływ skąd dostarczane jest powietrze do jego wnętrza. Przekonałem się o tym osobiście zimą kiedy parametry wody zaczeły się psuć, głównie za sprawą pienidła.Wtedy to dostałem rade aby zasys powietrza wyprowadzić na zewnątrz lub przynajmniej za szafke.Poszłem na całóść-demolka przy przeprowadzaniu w moim przypadku był to wąż ogrodowy wyprowadzony na zewnątrz.Opłacało się gęstsza piana podniesienie ph, które w moim przypadku było zbyt niskie lepsze dotlenienie ,ogólnie jestem zadowolony i polecam. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 a co zimą jak jest strasznie zanieczyszczone powietrze dymem , mieszanie go w odpieniaczu nie powoduje czegoś złego w akwarium? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 a co zimą jak jest strasznie zanieczyszczone powietrze dymem , mieszanie go w odpieniaczu nie powoduje czegoś złego w akwarium? Jeśli wustawiasz przewód zasysający powietrze to nie przy kominie. Bez przesady tu chodzi głównie o zimę kiedy pomieszczenia są ogrzewane i mało wietrzone a jak dojdzie do tego w miarę szczelna szafka to kaplica. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukassk Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Hej Ja mialem nano w sypialni i po pewnym czasie zauwazylem ze podczas nocy Ph spadalo nawet do 7.4 a wszystko to poniewaz powietrze w sypialni noca zawiera duzo CO2. Wiec zrobilem eksperyment wyprowadzajac wezyk za okno i nocne spadki sie skonczyly. Pozdrawiam Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2 Cytuj 280L - zalany od 15/04/12 UFO-C180 skimmer, 25kg skaly+ zywy piasek Lampa Metis Hypertion R2 2x150watt Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 a nie jest tak, że gdy wystawiamy wężyk za okno to przez to że jest długi spada wydajnosć odpieniacza. Chodzi o to że jeżeli mamy słabe pomy w odpieniaczach to muszą bardziej pracować aby zaciągnąć powietrze ? Mały eksperyment, zassijcie powietrze do płuc wężykiem który ma 50c a takim który ma 2m, różnica jest duża. To takie moje wywody Cytuj 540l + sump 270l, LR 120kg, oświetlenie 10xT5 54w, odpieniacz Deltec AP 902, Grotech TEC III, IV, IV, Tunze Multicontroler 7095, obieg New-Jet 4500, metoda Ballinga, VSV, Teco TR 20, Nano 83, F93, start 22-05-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 a nie jest tak, że gdy wystawiamy wężyk za okno to przez to że jest długi spada wydajnosć odpieniacza. Chodzi o to że jeżeli mamy słabe pomy w odpieniaczach to muszą bardziej pracować aby zaciągnąć powietrze ? Mały eksperyment, zassijcie powietrze do płuc wężykiem który ma 50c a takim który ma 2m, różnica jest duża. To takie moje wywody Ja użyłem ok 15 metrów węża ogrodowego 1/2 cala. Wystarczył wyregulować pienidło i niema problemu. Należy tylko uważać aby nie było załamań wężą. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 no nie wiem jak go wyregulujesz jak i tak pompa bedzie zasysała mniej powietrza a tu chodzi o to aby dostarczyć jak najwięcej tego powietrza. Powietrze im zimniejsze tym lepiej bo dostarczamy go wiecej więc dla tego wystawiamy wężyk po za szafkę lub za okno. Ale jest jedno ale bo jak mamy słabe pompy to przy zbyt długim wężyku spada wydajnosć, więc najlepszym rozwiązaniem byłoby dobrać odpowiednią średnicę wężyka. Najlepiej jest zrobić pomiar aspirometrem lub przepływomierzem. Cytuj 540l + sump 270l, LR 120kg, oświetlenie 10xT5 54w, odpieniacz Deltec AP 902, Grotech TEC III, IV, IV, Tunze Multicontroler 7095, obieg New-Jet 4500, metoda Ballinga, VSV, Teco TR 20, Nano 83, F93, start 22-05-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 no nie wiem jak go wyregulujesz jak i tak pompa bedzie zasysała mniej powietrza a tu chodzi o to aby dostarczyć jak najwięcej tego powietrza. Powietrze im zimniejsze tym lepiej bo dostarczamy go wiecej więc dla tego wystawiamy wężyk po za szafkę lub za okno. Ale jest jedno ale bo jak mamy słabe pompy to przy zbyt długim wężyku spada wydajnosć, więc najlepszym rozwiązaniem byłoby dobrać odpowiednią średnicę wężyka. Najlepiej jest zrobić pomiar aspirometrem lub przepływomierzem. Może i masz rację jeśli pompa jest słaba na tyle że odkręcenie go na maksa nie przeleje kubka to niema sensu dokładania przewodu do zasysania powietrza ale zawsze metdą prób i błędów można sprubować. Ewentualnie wystawienie zasysu do kratki wentylacyjnej da to samo o ile mamy takową pod ręką a raczej blisko pienidła. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 A ktoś rozwinie hipoteze, że wilgotniejsze powietrze słabiej pieni ? Kombinuje jak wyciągnąc zasys powietrza poza sumpa, ten Tunze to dziwna konstrukcja. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 A ktoś rozwinie hipoteze, że wilgotniejsze powietrze słabiej pieni ? Kombinuje jak wyciągnąc zasys powietrza poza sumpa, ten Tunze to dziwna konstrukcja. To zależy głównie od ustawienia podawanego powietrza i przepływu wody Ja jednak nie odłączył bym zasysu z zewnątrz nawet na lato mimo iż dom jest praktycznie cały czas otwarty i powietrza z zewnątrz dostatek. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Im wyzsza temperatura wody i powietrza tym nasze pienidla pracuja wydajniej , ale jak sie ma wilgotnosc do tego nie mam pojecia Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Im wyzsza temperatura wody i powietrza tym nasze pienidla pracuja wydajniej , ale jak sie ma wilgotnosc do tego nie mam pojecia \Teoretycznie nie zapomnij tylko że od tych temperatur całe rafy koralowe wymierają i kto wie co będzie dalej .Czy zaaklimatyzują się do wyższych temperatur czy >>>>> :no:no Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Mirekaju nie chodzi mi o temperature ktora wywoluje pomor korali tylko roznice w pracy odpieniacza przy temperaturach 23'C a np 28'C Piana jest inna i widac golym okiem Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Mirekaju nie chodzi mi o temperature ktora wywoluje pomor korali tylko roznice w pracy odpieniacza przy temperaturach 23'C a np 28'C Piana jest inna i widac golym okiem Szczeże mówiąc jesteś istnym kamikadze jeśli zbirnik kręcisz do 28" Ja powyżej 25 jeszcze nie wyszłem więc nie wypowiem się do końca. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Mirku, Dyzma rzecze o temp. zasysanego powietrza od pompy. Oczywiście temp. tego powietrza oddziałowuje na wode, z którą się miesza ale wątpie aby przez to przegrzewała się woda w zbiorniku. Mój odpieniacz zasysa powietrze o temp.~25stopni ale o wilgotności 100% i od dwóch tygodni nie mam nic w kubku a ubita piana jest bielutka. Nie wierze, że nie ma czego wytrącić z wody. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach