milek Zgłoś Napisano 3 Maja 2012 Moze ktos doradzi jak wzmocnic prace w/w odpiniacza,pompa jest tam 3000,a jak zalozylem 2400 z wirnikiem igielkowym tez zadnej poprawy,nawet powiedzialbym ze slabiej:( Cytuj 330+70sump,cyrkulacja12000+3200+4000l/h,oswietlenie2*150HQI+2*39w blue,odp TMC V2 Skim 800,ok 55kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukassk Zgłoś Napisano 4 Maja 2012 Hej Ja mialem kiedys taki i tak naprawde jedynym sposobem na poprawienie odpieniania jest kupno innego A tak na powaznie jesli nie wywaliles zwezki venturi w srodku odpieniacza to pompka z wirnikiem igielkowym (rozumiem ze ta pompka rowniez ma zwezke venturi bo inaczej po co ten wirnik) bedzie tylko pogarszac sytuacje. Problemem jest tu slaba pompka i nie chodzi tutaj o przeplyw a o wytwarzane cisnienie. Ja zmienilem pompke na Eheim 1260 i dopiero wtedy zaczal pienic. Jak zmienisz na mocniejsza pompke to pomysl o wiekszym dolocie powietrza. Ja troszke rozwiercilem wlot przy zwezce i to tez pomoglo. Minusem tych moich modyfikacji byl wzrost halasu - cos jak gotujacy wode czajnik. Pozdro Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2 Cytuj 280L - zalany od 15/04/12 UFO-C180 skimmer, 25kg skaly+ zywy piasek Lampa Metis Hypertion R2 2x150watt Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 4 Maja 2012 Rowniez przeprowadzilem tuning tego odpieniacza w formie czystej zabawy ale efekt przerosl oczekiwania po konfrontacji w jednym sumpie... Apf poszedl do zyda hehe Ogolnie sam v2 jest w porzadku. Ma beznadziejnie rozwiazane wprowadzanie wody do komory i to trzeba wywalic calkowicie. Sama zwezka tez nadaje sie do napowietrzania oczka wodnego z karpiami koi. Suma sumarum odpieniacz jest beznadziejny ale nadaje sie idealnie jako baza do przerobek ze wzgledu na smieszna cene i przyzwoite rozmiary swojego posadzilem na pompie ze zmodyfikowanym wirnikiem i dysza diy (przed pompa). Teraz ciagnie powietrze wezem spod sufitu, pieknie pieni i jest w koncu przewidywalny Nie boj sie kombinowac mam jeszcze jednego jak popsujesz za bardzo oddam za male wiadro soli Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
milek Zgłoś Napisano 4 Maja 2012 A jaka pompe polecacie ewntualnie jaki odpieniacz,w niezbyt wygorowanej cenie?? Cytuj 330+70sump,cyrkulacja12000+3200+4000l/h,oswietlenie2*150HQI+2*39w blue,odp TMC V2 Skim 800,ok 55kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 4 Maja 2012 Mi skończyły sie nerwy przy tych odpieniaczach. Pompy są świetne, RIO mogę polecić w ciemno każdemu, ale jako obiegowki. Sama wydajność jaki i regulacja tego ustrojostwa jest porażka. Moja V800 wystarczala w 130L. Polecam Red Devil coś takiego jak ma Stani do sprzedania. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach