Skocz do zawartości
Raffy14

Słynna "czwórka" - problemy

Rekomendowane odpowiedzi

kłopoty to cjanek i robale jelitowe 90% jeśli tego nie mają to będzie oki ,jak czytam 1000 litrów na rybke to nawet nie chce pisać co mam w akwarium bo będę zlinczowany ,470 litrów i kilka rybek ,achilles,sohal,żółtek ,rostratum ,xanturium,w przygotowaniach białobrody na kwarantannie i marzenie gematum ale cena zabija na razie , co do karmienia podstawa to karmy roślinne a nie mrożonki ,do pokarmu co jakiś czas tran ,i nie grzebanie w baniaku co 5 minut rybki są od początku restartu na twarde koraliki ,co do ospy ,odinium ,leczenie jest potrzebne sam kilka razy wyciągałem baniak z opresji nie stety nie ma złotego leku na to aby leczyć w baniaku z sps-ową opsadą korale dostają po d*pie ale jeśli nawet kilka sztuk padnie to jak dla mnie to mniejsze zło aby ryby były zdrowe ,przy takim przerybieniu to tykająca bomba ile j to lubie i kocham moje rybcie, żyje wszystko od początku rybki w tak małym akwarium zanika im agresja to znaczy nie do końca ale jest dużo mniej i są co do siebie bardziej tolerancyjne i nie tylko ja to zaobserwowałem ,mam poparte rozmowami od akwarystów ale to wyłącznie moje uwagi co do trzymania pokolcy pewnie ze jak bym miał więcej miejsca to i akwa było by o sporo większe ,ale znając siebie pokolcy też ,parametry podstawa i dobry pokarm rączki z dala od akwa i cieszymy sie pięknościami z rafy koralowej powodzenia

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akvarius to najdłuższe zdanie jakie kiedykolwiek przeczytałem... :)

Ja na bialobrodego chwile polowalem i kupiłem od kolegi z forum. Pływał u niego z rok wiec czułem sie bezpieczny. U mnie pływa ponad dwa lata bez większych problemów. Jest faktyczne królem dżungli i poustawial sobie inne ryby. Teraz po zmianie akwarium było trochę przepychanek z zoltkiem o miejsce do spania ale spinały się tylko jak gasło światło. Doszedł Lineatus , ktory mu sie mocno stawia a jest malutki. Zobaczymy co bedzie jak podrośnie... Karmię mrozonkami i raz na tydz. dodaje witaminek do pokarmu. Co parę dni daje algi nori. Wydaje mi sie ze główną kwestią jest źródło zakupu. Właściwie w jakim stanie rybkę kupujemy. Czy ma pasożyty i czy łapana na cyjanek. Jak przeżyje 3 miesiące to powinna żyć. Miałem znajomego , ktory trzymał pokolce (m.in. Białego ) w 300l akwarium i miały sie swietnie przez kilka lat. Jakość wody była tragiczna NO3 chyba ponad 50, podmiany raz na pare miesięcy, odpieniacz to chyba wogole nie chodził. Natomiast bialobrody okaz zdrowia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej odświeżę trochę temacik, mam upatrzonego Japonicusa przyjechał do sklepu 3tyg temu ryba jest wielkości 9-12cm  przyjechała pięknie wybarwiona, gruba i nie płochliwa, wczoraj jak byłem w sklepie Japonicus dalej pływa, wygląda tak samo jak go widziałem po dostawie pięknie wybarwiony bardzo energicznie pływa, je wszystko co wpada do zbiornika każdy rodzaj pokarmu jest ładnie gruby jak na te ryby według mnie co trafiają do sklepu, ryba reaguje na wszystkie ruchy dookoła, nie chowa się jak podchodzę pod zbiornik, obecnie Japoniec jest zarezerwowany dla mnie bo o to poprosiłem bo mam dylemat, i tu się zaczyna problem ,zbiornik mam od dwóch miesięcy parametry takie jak w stopce, no3 po4 nie zmienne od ponad miesiąca obsada co pływa w zbiorniku to 1 hepatus wielkości 5-cio złotówki , dwa małe błazenki, grama loretto, doktorek, salarias, korale 80% miekkasy reszta lps bo taka jest koncepcja baniaka, docelowo chciałem 10 rybek mieć i właśnie planuje dołożyć jeszcze z 4 rybki nie więcej,  czy dobrym pomysłem jest wpuszczenie teraz Japonicusa, napewno nie bedzie miał problemów z innymi rybami tylko czy nie za szybko wiem że ty ryby są bardzo wrażliwe, ale chciałem się zapytać innych osób co maja jakieś doświadczenie z nimi miałem japonicusa raz ale sam go wykończyłem przez głupotę, jak myślicie czy warto wpuścić go czy lepiej odpuścić całkowicie???? 

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz i się ciesz, drugiej okazji nie będzie :) Japoniec piękna ryba. Czy wsród tych czterech nowych ryb, nie planujesz już pokolców?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie Hepatus miał być jednym pokolcem a Japonicus drugim i nie planuje już więcej innych pokolców, tylko obawiam się świeżego baniaka i tu jest dylemat :( pozostałe 4 rybki to babeczka, jakieś wargacze ewentualnie cyntropyga jakaś.

Edytowane przez Wieczny (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Przemek79 napisał:

Tomku serio do 500 litrów ryba, która rośnie do 20-23 cm? :o

A czy 500l to nadal male akwarium? Nie przesadzajmy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Damian K. napisał:

A czy 500l to nadal male akwarium? Nie przesadzajmy. 

To duże akwarium ale IMVHO tak na logikę za małe dla takiej ryby. ledwo da radę w nim zawrócić jak urośnie. ok, może nie urośnie (bo skarłowacieje pewnie) ale to nie będą dla niej dobre warunki. Ale jestem jeszcze jak John Snow.... nic nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.04.2017 o 22:09, Przemek79 napisał:

Tomku serio do 500 litrów ryba, która rośnie do 20-23 cm? :o

Przemku kompletnie nie rozumiem twojego posta, jak szukasz nabijania postów to nie bij piany tutaj, bo pisałem że proszę o opinie ludzi co maja lub mieli tą rybę i maja coś konkretnego do powiedzenia na temat tej ryby.

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie Japoniec pływa sam w akwarium? Jeśli tak to daj sobie spokój, zaoszczędź pieniądze i nerwy.

Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to delikatna ryba podobnie jak białobrody,przy zmianie środowiska obsypie go na 100 % jak woda jest ok i ryba pewna to przy doktorku i krewetkach da rade pod warunkiem że nie "obrazi się" na jedzenie ,każde dopuszczenie nowej ryby może skutkować podobnym efektem,może warto poczekać aby zamykał obsade.

pozdr.Jarek

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BYNT w sumie pływa sama duże akwarium podzielone na 8 części i w każdej części pływa pokolec jeden obieg.
 A co masz namyśli pisząc jeśli pływa sama to daj sobie spokój, czy to jest jakaś zasada że tego typu ryby trzeba raczej kupować co pływają z innymi rybami???

Czyli dobrze będzie poczekać aż będę miał optymalna obsadę ryb i akwarium trochę się ustabilizuje i dopiero wtedy pomyśle nad ta rybą.

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak powinny być przygotowane do handlu te ryby .Niestety w Polsce nie ma na to szans 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.