lesztom Zgłoś Napisano 17 Maja 2012 Witam Ponieważ chciałbym wysterować diody prądem 1,3A zastanawiam się nad użyciem drivera opartego na układzie DW8501-1 firmy DWANATECH. Strona firmowa producenta http://www.dwanatech...ucts/dw8501.php Lista driverów dostępnych w MARITEX: http://www.maritex.c...ucts/ggid/11244 Link do pobrania pliku pdf: http://download.mari...dfs/sc/8501.pdf Przykładowa aplikacja wymaga minimalnej ilości podzespołów. Proszę o opinie dotyczące możliwośći wykorzystania tego ukłądu jako drivera dla naszych lampek. Pozdrawiam Tomek Cytuj 100x50x55(w),lampa 2x150 HQI + 2 x39 T5, AM 3000 blue na pompie AB2000/1, 40kg LR,10 kg LS, obieg NJ3000, cyrkulacja 2x 3200 Koralia 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Witam, Próbowałeś uruchomić diodki na tym driverze? Jaki prąd udało Ci się otrzymać? Ja użyłem MBI 6651 i działa całkiem dobrze, ale max. prąd jaki udało mi się uzyskać to ok. 0,95A. Białe diody chętnie spróbowałbym większym prądem wysterować. link do mojej lampy: http://nano-reef.pl/topic/47531-lampa-led-cree-calkowicie-diy/ Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 O ile mi się dobrze wydaje, to te drivery stosuje m.in. mr elektronik. Musiałbym sprawdzić u siebie, bo dwa u nich kupiłem. Jeżeli to faktycznie te układy, to z wysterowaniem większego prądu nie powinno być problemu. Oni stosują, zresztą widziałem to na większości płytkach jeszcze niewielki dławik, którego na pdf-ach układu nie widzę. I przy okazji ten dławik właśnie u mnie piszczy i to na obydwóch driverach, przy ściemnianiu Nawiasem mówiąc to te drivery to faktycznie taniocha. Jeszcze żeby diody mogły być w przystępniejszej cenie. Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Co do dławika, W opisie do MBI6651 jest dławik i jest nawet podany skomplikowany wzór na obliczenie jego wielkości, skoro w DW8501 producent nie przewiduje dławika w standardowej aplikacji, to może nie jest potrzebny...? Może wypowie sie ktoś lepiej znający temat. Aplikacja z użyciem tylko jednego rezystora i jednego kondensatora była by dużo prostsza niż w przypadku 6651 gdzie potrzeba jeszcze diody schotkiego, dławika... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2012 Może nie jest potrzebny. Chociaż jak pisałem na wsystkich gotowych płytkach widziałem. Może chodzi raczej o ograniczenie impulsów prądowych przy załączaniu diod? Jak nie wyjdzie mi zakup gotowej lampy to może skuszę się na próby z tym driverem. Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesztom Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2012 Po wakacjach mam zamiar zrobić testy drivera na tym układzie. Aplikacja bardzo prosta. Duży plus to mnijsza ilość elementów i wartość rezystancji w normalnym zakresie a nie jak w przypadku MBI w 0,15 OHM. A może już ktoś zbudował driver na tym klocku. Pozdrawiam Tomek Cytuj 100x50x55(w),lampa 2x150 HQI + 2 x39 T5, AM 3000 blue na pompie AB2000/1, 40kg LR,10 kg LS, obieg NJ3000, cyrkulacja 2x 3200 Koralia 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 16 Lutego 2014 Temat stary ale może ktoś napisze jak sprawują się drivery zrobione na DW8501? Niby kostka tania i wedle dokumentacji potrzebuje zaledwie 2 dodatkowych elementów by zadziałać. Wujek google wyrzuca niewiele informacji Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 16 Lutego 2014 uzywam tych driverow namietnie od ponad pol roku i sa ok. stabilne i wymagaja tylko jednego rezystora ustalajacego prad. maja jeden defekt - wejscie sterujace nie moze lozostawac w "powietrzu" (jak w mbi) gdyz dzieje sie dyskoteka. wynika to z wewnetrznej konstrukcji drivera. ich ohromna zaleta sa napiecia pracy. do dluuuugich lancuchow wrecz idealne. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 maja jeden defekt - wejscie sterujace nie moze lozostawac w "powietrzu" (jak w mbi) gdyz dzieje sie dyskoteka. wynika to z wewnetrznej konstrukcji drivera. A jak Ty to robisz by wyjście nie pozostawało w powietrzu? (chce zastosować do malutkiej lampy do refugium bez sterowania pwn tylko on/off na zasilaczu). Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 super sprawa, wziąłem dziś do testu kilkadziesiąt szt. Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 A jak Ty to robisz by wyjście nie pozostawało w powietrzu? (chce zastosować do malutkiej lampy do refugium bez sterowania pwn tylko on/off na zasilaczu). wejscie sterujace laczysz z zasilaniem. to wszystko. do plusa - swieci na full. do masy - zgaszone. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patryk.ruda Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 Chodi czyli pwm łączymy do plusa. A jak dobrać odpowiedni rezystor? Pozdrawiam Patryk Wysloano z HTC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 prad obliczamy ze wzoru I = (610 / R) * 1000 .R - nasz rezystor w ohmach. I - prad wyjsciowy w mA. PWM w standardzie TTL. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patryk.ruda Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 Aha ok dzięki bardzo Pozdrawiam Patryk Wysloano z HTC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patryk.ruda Zgłoś Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Znalazłem bardzo fajny opis tego drivera dw8501 i nawet jest tam przelicznik adres wystarczy skopiować i wkleić automatycznie plik zostanie pobrany. pliki.digi-led.pl/index.php?dir=noty/elektronika/&file=8501.pdf Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2014 przez patryk.ruda (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 Czy ten kondensator 2,2uF na wejściu zasilania jest niezbędny skoro zasilam z zasilacza stabilizowanego od laptopa? Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 21 Lutego 2014 Nie zaszkodzi ale bez niego tez da rade choc lepiej na zimne dmuchac i kondziolkow nie zalowac Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach