Skocz do zawartości
darod

salarias fasciatus

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Mam tą sympatyczną rybkę od 3 miesięcy po oczyszczeniu skał, zaczęła głodować :wallbash:

nie jest zainteresowana mrożonkami ani suchymi pokarmami, czym ją można dokarmiać??

pozdr..

450L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja od poczatku nie je nic innego niz glony, a mam ja juz ponad dwa lata. Jesli jest zdrowa to da sobie rade. U mnie skrobie skale i szyby zostawiajac "buziaczki" i nigdy nie widzialem zeby jadl cos innego

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od ok pol roku. Przez pierwsze gora 2 mies jadl tylko glony, chociaz staralem sie dawac papu pod sam pysk.

Jakos sam nauczyl sie jesc sztuczne i to wszystko. Teraz do michy pierwszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie przez pierwsze trzy - cztery tygodnie jadł tylko glony. Teraz mimo, że je skubie to je wszystko - płatki, mrożoną artemię, mysis... Tylko brzuszysko mu rośnie:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój puki miał glony to nie był zainteresowany innym pokarmem

ale jak zaczęło brakować glonów to zaczął się przyglądać mrożonkom

po pewnym czasie zaczął również wykazywać zainteresowanie suchym

teraz jest pierwszy w kolejce po jedzenie

ale oczywiście cały czas skubie skałę z glonów

wiem tylko że na siłę to go nie nauczysz jeść

post-12915-0-60351900-1337327826_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój niestety wczoraj zszedł po 4 miesięcznym pobycie, przez miesiąc głodował, skrobał szyby i skały a pomimo to cały czas chudł. W końcu tydzień temu odważyłam się przenieść go do akwarium w którym kończyło się dojrzewanie. Niby się zaaklimatyzował, ale nie był już taki wesoły jak kiedyś. Chował się pod skałami, krył i uciekał aż w końcu padł bez jakiś objawów chorobowych. Tak więc podejrzewam, że zabrakło dla niego pokarmu lub był poprostu stary. Dodam że nigdy nie tknął nic oprócz glonów nawet podstawianego pod sam pysk. Szkoda mi bardzo "Prezesa" ale wyczytałam gdzieś że ryba ogólnie trudna do utrzymania dłużej niż rok jeśli się nie przestawi na inny pokarm.

@Radament- mój miał imię Prezes, właśnie przez to wyglądanie zza skał, jedna skałka wyglądała jak mównica i z za niej szczególnie lubił wyglądać Prezes K..ski, fajne zdjęcie :)

Edytowane przez natalia83 (wyświetl historię edycji)

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj jest wiecznie glodny - jak karmie to wcina zarowno granulki suchego ktore sobie wylapie jak i mrozonki o ktore potrafi walczyc nawet z innymi rybami :) a w miedzyczasie skrobie szyby i skale :)

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż mojego mam niedługo - a od tygodnia widzę jak wcina mrożoną artemie na równi z błaznami :) ,

ale w wolnym czasie (od mojego karmienia) nadal podskubuje glony z szyb.

Edytowane przez RafiLodz (wyświetl historię edycji)

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.