Adam_Szczecin Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 Witam. Mam pytanie: jak najlepiej usuwać majano? Znajomy pozbywa się swojego akwa i chciałbym przejąć część jego skały ale on ma tam plagę majano. Jak to skutecznie usuwać, żeby już nie powstały? Z góry dziękuję za rady. Przeszukiwałem forum pod różnymi hasłami ale niestety... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 Pojedyncze sztuki traktowałem wrzątkiem ze strzykawki, mimo że to walka z wiatrakami jednak jeśli akcja przeprowadzana jest regularnie (co kilka miesięcy) przynosi skutek, tzn nie pojawia się tego więcej a te co się pojawiają z powrotem wyrastają w tym samym miejscu co poprzednio - więc daje się to kontrolować. Natomiast wiele miesięcy temu widziałem w sklepie acropora zarośniętą tym skałę na cacy, która jest teraz czysta - czyli albo została wymieniona albo Ł.Kur ma tajny patent na to cholerstwo Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 w moim akwarium duzą plagę majano (a było ich około 100-200 sztuk albo i więcej) zwalczył acreichthys tomentosus, trochę to trwało. Początkowo nawet nie było widać czy zjada majano czy nie... było ich tak wiele. Po pół roku od wpuszczenia tej rybki majano zniknęło, aktualnie jest tylko w kominie razem z aiptasią... tak więc polecam acreichthys tomentosus jednoczesnie informuję że należy uzbroić się w cierpliwosc nim wyje wszystkie sztuki majano/aiptasii Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 21 Maja 2012 taką "okazję" to lepiej sobie darować i nie kupować problemu Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_Szczecin Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 Dziękuję za odpowiedzi - też mi się tak wydaje, że jednak nie warto. Myślałem, że można 'pogilgotać' stopę i same puszczają jak inne ukwiały i do widzienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franu Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Strasznie czepiacie się majano.. Ja swoją " plagę" obrałem ze skały nożykiem drewnianym do papieru rok czasu temu. Pojedyńcze egzemplarze ktore zostały przy podmianie wody wciągnąłem wężykiem przy podmianie wody. Wcale chętnie odchodza przy lekkim połechtaniu od skały. Edytowane 15 Listopada 2012 przez franu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach