Skocz do zawartości
siatkarz5

Czy jest ważna ilość kelvinow w żarniku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie.

Czy ma jakieś znaczenie oprócz wizualnych ilość Kelvinów w żarniku. Standartowo jest najczęściej 10 000, 15 000 lub 20 000. Jestem ciekawy czy żarnik o wartości 5 000 kelvinów może mieć negatywny wpływ na rozwój rafy.

Zadaje te pytanie, ponieważ jest bardzo duża różnica w cenie. Sywania ma teki żarnik za 70zł a ten o barwie 10 000 kosztuje 220 zł. Przy tym drugim jest tylko informacja, że nadaje się do akwarelistki morskiej, i obawiam się, że to może tak windować cenę.

Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzieś kiedyś czytałem żę umieszczono ten sam koral(szczepki) korala twardego pod oświeleniem 150 65000k,10000k i 20000k i koral mił największy psszyrost pod 65000k ale wszezie jego wzrost i stan zdrowia był podobny

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wygląda to tak:

1149-997-temp_barwy.gif

Jak widac 5000 to jeszcze troche zolte swiatlo, wiec lipnie bedzie wygladalo... Przy pieknym bezchmurnym niebie, w samo poludnie, slonce swieci z temperatura ok. 6500-7500K - to jest typowo biale swiatlo. Zwiekszanie sie liczby Kelwinow 10.000, 14.000. 20.000 powoduje wyziębianie optyczne swiatla i coraz bardziej przybliza je do prawdziwego wyglady na rafie na glebokosci kilku metrow.

Nalezy tez wspomniec ze oprocz temperatury barwowej, na jakosc zrodla swiatla sklada sie tez ilosc lumenow oraz wspolczynnik oddawania barw (Ra - czym blizszy 100 tym lepiej).

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy tym drugim jest tylko informacja, że nadaje się do akwarelistki morskiej, i obawiam się, że to może tak windować cenę.

Do "akwarelistyki" to moze nadaje sie ten 5000, ale do akwarystyki morskiej raczej nie.

Wiadomo ze przyrost koralowcow bedzie najwiekszy przy 6500K, poniewaz przy tym swietle fotosynteza bedzie intensywniejsza niz przy 20000K. Jednak w akwarystyce morskiej nie tylko przyrost sie liczy, wazne jest tez wybarwienie koralowcow i wlasnie do tego potrzebujemy zarnikow o temperaturze swiatla od 10000K wzwyz.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barwa światła w morskiej akwarystyce jest tak wysoka, przesunięta w stronę widma niebieskiego ponieważ światło żółte ma bardzo małą przenikliwość przez wodę, w przeciwieństwie do barwy niebieskiej. A ponieważ nasze baniaczki nie mają głębokości kilku(nastu) metrów więc nie pozostaje nam nic innego jak symulować koralom światło o barwie jaką mają na rafach na swojej głębokości.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki wszystkim a przede wszystkim ukłony w stronę Kraszana, bardzo konkretne podejście do tematu. W pierwszym poście pisałem że chodzi mi o żarnik 5 000 pomyliłem się.

Jego wartość dokładnie to 6500. Teraz mam dylemat , wiem najlepiej kupić 10 000 (taka aktualnie używałem) ale kusząca jest cena. Zastanawiam się jeszcze nad jednym, u mnie są T5 aktyniczne które dają niebieską barwę. Czy w połączeniu z tym żarnikiem 6500 będzie aż taka widoczna zmiana. Czy ktoś używał tego żarnika? Bardzo chętnie poznałbym opinię praktyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lech a wiesz ze pan Knop uzywa w swoim wielkim zbiorniku wylacznie zarnikow 6500K? :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie jest sprawa znana ze najlepszy przyrost koralowce notuja w zbiornikach oswietlonych zarnikami 6,5k K. Rownoczesnie rowniez wiadomo ze fotozynteza w przypadku zooksanteli najszybciej przebiega w przypadku ich oswietlenia swiatlem czerwonym badz niebieskim. Niby sprzeczne ale absorpcja przez chlorofil swiatla niebieskiego (czerwone nalezy odrzucic z wiadomych wzgledow) jest mniej wiecej o 50% wyzsza niz zoltego.

Czyli trzeba byloby wziasc zarnik 6,5k i np 15k, procentoway udzial dla okreslonego pasma, ilosc lumenow i przeliczyc w ktorej wersji koral otrzymuje najwiecej swiatla ktore sprzyja fotosyntezie.

Ilosc swiatla w zakresie pomiedzy 420 a 480 liczymy z 50% bonusem a reszte normalnie. Oczywiscie wiadomo ze zarnik 6,5 k ma zdecydowanie wiecej lumenow niz 15k co wyjasnia wyzsze tempo wzrostu koralowcow, jako ze wiekszy udzial swiatla niebieskiego w drugim przypadku nie kompensuje duzego spadku w ilosci lumenow.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aquaManiac

Oczywiscie ze wiem, wielu akwarystow uzywa takich zarnikow, szczegolnie za oceanem. Spojz na strony "Korallenfarm" oni tez uzywaja zarnikow 6500K. Polaczeniu z odpowiednia iloscia swietlowek niebieskich jest to dobre oswietlenie. Zreszta jak popytasz starych akwarystow to jeszcze do niedawna wszyscy takich uzywali, bo innych nie bylo.(Osram D-6100K)

PS. Pytanie w pierwszym poscie bylo o zarnik 5000K

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak możnaby pokusić się o zestaw 6500K ze świetlówkami T5 aktynicznymi, ale uważaj na prametry wody bo takie światło może się okazać idealnym katalizatorem dla wzrostu niepożądanych glonów.

Czysta woda i takie śwaiatło - mozna spokojnie spróbować, choć ja preferuję zimne barwy...

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.