7220481 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Mam membranę aquafilter. Po wyjęciu - wizualnie nie wykazuje oznak zużycia. Ma 2 lata. Ostatnio sypnęło mi okrzemkami i szukam przyczyny. Zauważyłem także, że filtr RO/DI zwiększył swoją wydajność tzn. szybciej woda mi się nalewa. Co to może być? może tylko ogranicznik przypływu się zepsuł?? Jak poznać że membrana do wymiany? Wszelkie opinie mile widziane Edytowane 16 Czerwca 2012 przez 7220481 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 Zmierz ile masz TDS w kranówie, potem ile w RO i jak w RO jest więcej niż 10% tego co w kranie to chyba membrana do bani. Jakoś tak się to mierzyło. Ja mam 260 w kranie, po RO 3 jak się rozpędzi. Ostatnio kupiłem nową membranę i pokazuje 15, wróciłem więc do starej. To zależy widać od jakości. Ta stara Aquafilter 75gpd , a nowa Waterpure 50gpd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 A szybkosc lapanej wody ma zwiazek z lepkoscia wody. W lecie cieplejsza wiec leci szybciej w zimie na odwrot. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 TDS mam oczywiście 0,00 ale tds nie pokazuje silikatów. W lecie może i szybciej cieknie ale nie aż tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2012 (edytowane) Wiesz co, u mnie też ostatnio cieknie dużo szybciej, więc pewnie jest tak jak napisał Grzegorz. Z tym TDS to też nie wiem jak to jest, skoro po zrobieniu testów RO, ludzie mają w wodzie sylikaty i fosforany. Chyba muszę doczytać na co konkretnie reaguje TDS, a na co nie. Mierzy przewodzenie elektryczności w wodzie, wychodzi na to że nie wszystko zwiększa przewodzenie prądu. Nie jestem chemikiem, nie wiem. Ale się dowiem Edytowane 16 Czerwca 2012 przez kapitan (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 TDS mam oczywiście 0,00 ale tds nie pokazuje silikatów. W lecie może i szybciej cieknie ale nie aż tak. jak TDS jest sprawny i pokazuje 0 to znaczy że powinna wembrama być dobra, okrzemki mogły się dostać z czymś innym, np z jakąś skałką zresztą sprawdź okrzemki na czystej wodzie prosto z RO Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach