Yarcio Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2012 Skoro masz tylko 14 lat i niski budżet to przeczytaj dokładnie ze dwa trzy razy dział dla początkujących i dokładnie sobie zaplanuj co chcesz trzymać w akwarium ( oprócz ryb ) czy sump, czy panel czy kaskada. Rozważ za i przeciw i czy warto. Takie przemyślenia na pewno uchronią cię przed niepotrzebnymi wydatkami, a wiedza w taki sposób zgromadzona uchroni cię przed niechcianymi wpadkami i jeszcze większą stratą pieniędzy które mógłbyś przeznaczyć na np. ładne koraliki. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2012 ale ja wiem co chcem trzymać ,tylko ten odpieniacz mnie męczy bo nie chcem wydawać powyżej 500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Belzebub Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2012 Dane w jakim powinien pływać zwierz. Choć czasami trochę przesadzone - ale tylko troszeczkę. Zapytałem o to gdyż forum śledzę od paru miesięcy i zauważyłem, że niektóre osoby traktują reeflexa jak biblię ale tylko w kierunku młodych morszczaków a sami już się nie stosują do jej przykazań... Przykładem może być facefox http://www.reeflex.net/tiere/349_Siganus_vulpinus.htm który na reeflex ma 800L, a wielu znanych użytkowników tego forum trzyma go w akwariach 200L i nie zauważyłem żeby w ich galerii ktoś napisał, że nie wolno go trzymać w takim litrażu co więcej słowa zachwytu padają od największych znawców tego forum. No chyba, że doświadczenie zastępuje brak litrażu ale żeby aż 600L ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2012 Zapytałem o to gdyż forum śledzę od paru miesięcy i zauważyłem, że niektóre osoby traktują reeflexa jak biblię ale tylko w kierunku młodych morszczaków a sami już się nie stosują do jej przykazań... Przykładem może być facefox http://www.reeflex.net/tiere/349_Siganus_vulpinus.htm który na reeflex ma 800L, a wielu znanych użytkowników tego forum trzyma go w akwariach 200L i nie zauważyłem żeby w ich galerii ktoś napisał, że nie wolno go trzymać w takim litrażu co więcej słowa zachwytu padają od największych znawców tego forum. No chyba, że doświadczenie zastępuje brak litrażu ale żeby aż 600L ? :clap: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2012 Tak więc moim skromnym zdaniem mogę powiedzieć ,że reflex.pl nie jest kompendium wiedzy o akwarystyce morskiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2012 no bo przecież 600-1000 l to nie taka wielka różnica a co do postu Belzebuba to :clap: :clap: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 3 Lipca 2012 Wiem już jaki odpieniacz kupić, temat do zamkinięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach