Skocz do zawartości
amatimarines

HQI - pytanie techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli kupie oprawe "brilux'a" 150 watt i zamiast polecanego żarnika kupie żarnik np. aquamedic 150 watt 10 000 K, Czy taki zestaw bedzie mi chodził tak jak powinien ???? :dontgetit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie chodzil

nie wiem co rozumiesz przez "tak jak powinien" - a jak powinien?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem to tak, że będzie pacowało poprawnie to HQI, nie spali się po włozeniu do prądu żarnik za 200 zł, albo c gorsze wybuchnie mi to w domu i narobi bałaganu.

Czyli moge bez obaw kupić taki zestaw i używać go w swoim akwarium morskim??

I jeszcze jedna uwaga - takie rozwiązanie które ja proponuje to dobra alternatywa dla HQi które kosztuje 800 zł???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba czegos nie rozumiem. Chcesz wpakowac tylko zarnik HQi do halopaka i to wszystko bezposrednio do pradu??

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe z tego co wiem to nic Ci nie zadziała jak kupisz halopaka i wstawisz poprostu do niego żarnik ........... Zamaist kombinować kup sobie gotową samoróbkę ze strony www.morszczyzna.republika.pl ; będziesz miał za te same koszta gotową lampę od forumowicza.

radoslavv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zaczynam rozumiec. Masz na mysli gotowy naswietlacz HQI Briluxa. Jesli tak to z cala pewnoscia zadziala. Jest tylko jeszcze jeden maly problem, na ktorym wielu ludzi dywaguje. Jak dobrze szyba naswietlacza filtruje promieniowanie UV i czy generalnie je filtruje. Przeszukaj forum. Bylo juz na ten temat.

Pozdrawiam

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do UV to mój kolega ma HQI150W x 2 i nie ma żadnych szyb ktre by uv "zabijały". Ma normalnei goły żarnik skierowany na wode i wszystko mu wspaniale żyje:)

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://www.apollolighting.pl/index.php?op=produkt&id=41 , http://www.brilux.pl/default.asp?wybor=1&rm=L&selection=sklep&rozdzial=27&tytul0=Oprawy%20zewnętrzne%20>>>%20Naświetlacze%20metalohalogenkowe , http://www.zext.com.pl/oprawy_met_hal.htm na tych linkach są oprawy hqi w dorych cenach okolo 270zł za oprawe. Do takeij oprawy można dokupić zarnik hqi za 200zł np blv, aquamedic i jest super oprawa zaniecałe 500zł bez stresu (który jest przy samoróbkach) i nawet tanio w porównaniu z lampami do akwariów(1200zł). Czy ktoś widzi jakieś minus????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do postu troche wyzej. Jakie zarniki ma kolega i jakie lapmy masz ma mysli?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amati: minusem jest wyzsza cena i to, iz zintegrowanie nie pozwala grzejacej elektroniki przemiescic dalej od baniaka. Nie wiem tez na ile jest to naprawialne w przypadku awarii (ponoc zdarza sie jak strzeli zarnik)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się go wymieni. Żarniki strzelają wszędzie.

Stresu przy samoróbkach nie ma żadnego (chyba że kogoś stresuje wymiana żarówki w łazience - ale to znaczy że ma problem innego typu).

Naświetlacz Briluxa jest tak samo dobry jak i inne rozwiązania - trzeba go jedynie zamocować do ściany - a trochę niestety waży. Powiem szczerze że nie bawiłbym się w nie. Właśnie robiłem 2 lampy HQI (150 W) gdyż potrzebuję 3 szt do mojego nowego zbiornika. Za elektrykę zapłaciłem 90 zł, 60 zł za halopak i 20 zł za gniazdo. Montaż trwał 15 minut - nawet bez użycia lutownicy. Elektryka jest bezpieczna w szafce pod zbiornikiem a na górze lekkie halogeny z zarnikami.

Koszt 170 zł a mniej kilo nad zbiornikiem.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to, ze jak strzeli zarnik, to leci czasem takze elektronika

a nie wiem czy kupi sie na wymiane, zeby spasowala w takim gotowym Briluxie

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj chyba nie powinno byc problemu. Mam czesci kilu prodeucentow w domu (stateczniki, zaplonniki i kondensatory). W sumie mocowania sa bardzo podobne i powinno sie to dac podmienic. Sam musialem w jednym z naswietlacy wymienic statecznik, poniewaz mial chyba zbyt duza uplywnosc i zarnik nie swiecil tak jak powienien. Zamiast Helvara wstawielm Vossloh-Schwabe. Ale miesi sie tam tez nasz polski Elgo oraz statecznik ABB.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.