mirek209 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 nie uzywam chemi,, mam za duzo ryb macie jakies pomysly rosnie na kzdej skale.Szok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 nie uzywam chemi,, mam za duzo ryb macie jakies pomysly rosnie na kzdej skale.Szok Rady takie same jak zawsze krewety/brzydal i pozamiatane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Waka waka aiptasia Jak nie chemia to natura. Są krewetki i ryby- smakosze szklanych róż. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciekelkk Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Krewetka wundermani u mnie załatwiła wszystko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Krewetka wundermani dokładnie to samo u mnie giną w oczach (kupione u kolegi na forum ) Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 ...To Wy macie jakies szczescie bo u mnie walka z rozami wygladala jak mecz rugby pomiedzy Nowa Zelandia a Japonia...oczywiscie Nowa Zelandia byly szklane panienki...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Chemia nie załatwia sprawy bo po pewnym czasie odrastają - przynajmniej u mnie. Muszą być jacyś kilerzy którzy będą cały czas panować nad populacją i z góry mówię że dwie krewety nie załatwia sprawy. Przynajmniej 5 sztuk by musiało być. W grupie są wtedy bardziej śmialsze i atakują nawet te wielkie sztuki. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Im więcej tym lapiej. Szybciej je zjedzą. Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Im więcej tym lapiej. Szybciej je zjedzą. Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk Ja mam tylko jedną krewetkę i zero różyczek a było ich naprawdę dużo co prawda posprzątanie zajęło jej ponad 3 miesiące ale mi się nie śpieszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 (edytowane) a ja mialem krewety-znikly,ale ukwial byl najedzony,mialem brzydala rozyczki znikaly-korale tez.mialem kleini-rozyczki znikely-korale tez zaczely.chelmona-rozyczki znikaly-niestety chelmon padl zanim dokonczyl dziela..mialem chemie..rozyczki byly,sa i beda..na to madrych nie ma..kazdy sposob jest dobry ale nie u wszystkich skutkuje..niestety..metod jest duzo,ale kazdy musi odpowiednia dla siebie znalezc...no i odpowiedniego zwiezaka..to co u innego kosi rozyczki u dgugiego bedzie je mial gleboko.. Edytowane 1 Lipca 2012 przez dziuso27 (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 a ja mialem krewety-znikly,ale ukwial byl najedzony,mialem brzydala rozyczki znikaly-korale tez.mialem kleini-rozyczki znikely-korale tez zaczely.chelmona-rozyczki znikaly-niestety chelmon padl zanim dokonczyl dziela..mialem chemie..rozyczki byly,sa i beda..na to madrych nie ma..kazdy sposob jest dobry ale nie u wszystkich skutkuje..niestety..metod jest duzo,ale kazdy musi odpowiednia dla siebie znalezc...no i odpowiedniego zwiezaka..to co u innego kosi rozyczki u dgugiego bedzie je mial gleboko.. Dokładnie, też się pod tym podpisuje. Dodam tylko że nie każdy Brzydal jak i Chelmon gustuje w Aiptasi Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 U mnie i brzydal i krewety maja to w 4 literach. A mam tego dość sporo i chyba spróbuję z jakaś chemią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 Miałem kilka dużych i pięknie je usunąłem za pomocą AIPTASIA-X, znikały po paru minutach. Obsada ryb średnia, kilka krewetek, ślimaków, krabów itp. Zero strat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 waka waka - this time for Africa... Żadnej chemii !!! no może oprócz węgla na wstrzymanie... T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 1 Lipca 2012 ja polecam krewetki L.seticaudata, u mnie 3 sztuki, kontrolują populacje aiptasi, jednej wielkiej- matki nie zjadły, ale nowych małych nie mam Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tygrys Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 u mnie krewetki o mało nie wykończyły Entacmaea quadricolor traktując go jak zakładową stołówkę i nieustannie go nękając... a szklista róża jak rosła tak rośnie sobie dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszmed Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 Lysmata kuekenthali. Jedna zjadła wszystkie 5 aiptasii. Polecam. Teraz dziarsko panoszy sie na skale. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Wszystkie "pepperminty" działają - ale Lysmata kuekenthali rosną wielkie - jeszcze większe niż L. wurdemanni... Lepiej chyba mieć mniejsze krewetki. Ale jeśli trzeba to z chęcią zabiorę się za L. kuekenthali - w sam raz zwolnił mi się zbiornik na nowy gatunek krewetek. Edytowane 15 Lipca 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felip Zgłoś Napisano 15 Lipca 2012 U mnie Chelmon poradzil sobie ze wszystkimi i mam czysto, teraz trzymam w sumpie kilka malych skalek czekam az zalegna sie na nich aptasie i daje urozmaicone zarcie dla Chelmona, wcina az milo, brzydal tez zjadal ale wyskoczyl Cytuj 450L + 130L sump, odpieniacz APF600, 2x Koralia 4 + 2x Koralia 5, obieg Deltec HLP 4040, 240W LED, 60kg LR, 20LS Moje male morskie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 Biorąc pod uwagę brzydala,chelmona i krewetki to ponoć krewetki są najlepszym wyborem bo brzydal zjada oprócz aiptazji zoa i xenie etc. a chelmon znowu może zniszczyć wszystkie rurówki ? ale czy te duże tez? ma ktoś jakieś doświadczenia z chelmonami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Taki tam filmik, u kolegi wczoraj. Z plagi Aiptasi w sumpie juz nic nie zostalo. Edytowane 16 Lipca 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Biorąc pod uwagę brzydala,chelmona i krewetki to ponoć krewetki są najlepszym wyborem bo brzydal zjada oprócz aiptasi zoa i xenie etc. a chelmon znowu może zniszczyć wszystkie rurówki ? ale czy te duże tez? ma ktoś jakieś doświadczenia z chelmonami Chelmon wykosił mi wszystkie rurówki i kiełże, a aiptasi nie ruszył żadnej. Ja swoje szklane róże załatwiłem AipEx Grotecha. Tylko trzeba przed użyciem dobrze wymieszać bo inaczej leci woda, a tak jest gęściutki. Edit Pozatym jest bardzo wydajny. U mnie 1 ml. starcza spokojnie na 10 dużych aiptasi Edytowane 16 Lipca 2012 przez Yarcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach