michal98 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 nawet jak nastąpi to za 5 lat ,to i tak lampa zwróci Ci się dwukrotnie Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 (edytowane) nawet jak nastąpi to za 5 lat ,to i tak lampa zwróci Ci się dwukrotnie nie ma takiej opcji nawet raz się nie zwroci Edytowane 1 Października 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 jakiej opcji ?? Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 jakiej opcji ?? że zwróci się za 5 lat chociażby raz Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Października 2012 Sylwek, nie obraź się, ale rozmowa z Tobą przypomina przekomarzanie się z przedszkolakiem. Zapytałeś mnie: "Tomasz konkrety bo nie napisałeś czy 900mA dla RB to odpowiedni prąd ze za 10 lat będą jak nowe a jesli nie to jaki?" A podobno nie ma głupich pytań - toteż odpowiem Ci jak umiem - za 10 lat nie będziesz pamiętał że miałeś lampę diodową nad akwa, a jeśli będziesz miał ją jeszcze to diody będą 10-cio letnie, a nie nówki. Jakoś przy t5 nie martwiłeś sie że co pół roku leci kasa do kosza, a teraz nagle przypiąłeś się że Ci się spali jedna czy dwie diody - spali się na pewno - to elektronika, a jako taka psuje się. I ochroną przed tym nie jest dawanie diód xm-l na 700mA. Jeśli dioda jest felerna to i tak się zepsuje. I przegrzanie nie jest wcale jedynym powodem uszkodzenia diód. Także 20% zapasu zupełnie wystarczy, bo nagle popadacie w kolejne skrajności. A poza tym moja lampa zwróciła sie po roku. Jeśli Twoja nie zwróci się po pięciu to moje gratulacje - kupiłeś złocony radiator żeby za 10 lat tak samo dobrze odprowadzał temperaturę? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 lampa np 6x39 670 zł + 600 zł (12x50zł ) rocznie na świetlówki x 5 lat = 3670 tak to widzę chyba że jest inaczej Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Października 2012 że zwróci się za 5 lat chociażby raz Jesteś tego pewien? To policz koszt zakupu lampy t5 i wymiany świętlowek co pól roku przez 5 lat to sie przekonasz. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 koszt mojej lampy to minimum 1500zł koszt świetlówek na 5 lat do lampy która teraz mam to max 1200zł Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Jesteś tego pewien? To policz koszt zakupu lampy t5 i wymiany świętlowek co pól roku przez 5 lat to sie przekonasz. zazwyczaj jeśli robimy lampę led to t5 już posiadamy i to tylko koszt świetlówek jesli zrobimy lampę do świetlówek diy to też się nie zwróci a o diy jest mowa Edytowane 1 Października 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 1 Października 2012 (edytowane) @Sygen mamy podobną dł. baniak różnica 8cm i zapodałem 2x160W led - jest moc co pół roku po 600zł w nowe - jak się ceny nie zmienią ? Edytowane 1 Października 2012 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 @Sygen mamy podobną dł. baniak różnica 8cm i zapodałem 2x160W led - jest moc no a jaki koszt,po jakim czasie ci się zwróci Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Października 2012 zazwyczaj jeśli robimy lampę led to t5 już posiadamy i to tylko koszt świetlówek jesli zrobimy lampę do świetlówek diy to też się nie zwróci a o diy jest mowa No co Ty nie powiesz. Ja zakładalem akwarium od razu na lampie led i nie miałem do dzis t5. Poza tym twój argument jest śmieszny bo za t5 teraz czy sto lat temu i tak zaplaciles. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Października 2012 (edytowane) AnT, ale kolega porównuje z 180w w t5. Chyba rozmawiamy na dwóch zupełnie różnych płaszczyznach które nie mają punktów wspólnych. Jedynym priorytetem kolegi jest niska cena. To akwarium morskie i tu chodzenie na skróty nie opłaca się. Edytowane 1 Października 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 No co Ty nie powiesz. Ja zakładalem akwarium od razu na lampie led i nie miałem do dzis t5. Poza tym twój argument jest śmieszny bo za t5 teraz czy sto lat temu i tak zaplaciles. ja nie podałem ceny lampy led w sklepie tylko diy i jesli do świetlówek zrobimy lampę diy to max 200zł a ty piszesz o kupnie nowej,nie o tym mowa Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 1 Października 2012 600zł x 7 wymian już mam zwrot ( czyli 3,5 roku ) się nie martwię o światełko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 AnT, ale kolega porównuje z 180w w t5. Chyba rozmawiamy na dwóch zupełnie różnych płaszczyznach które nie mają punktów wspólnych. Jedynym priorytetem kolegi jest niska cena. To akwarium morskie i tu chodzenie na skróty nie opłaca się. Tomasz nie niska cena tylko sens robienia takiej lampy led i jakie są rzeczywiste koszty,byłeś u mnie i to 180w w t5 zle sobie radzi?według mnie wystarczająco i mnóstwo ludzi to potwierdzi co byli u mnie i widzieli Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 600zł x 7 wymian już mam zwrot ( czyli 3,5 roku ) się nie martwię o światełko jakie 600 zł to ile tych świetlówek tam masz? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Pokaz mi w temacie lub pierwszym poście pytanie autora sprecyzowane konkretnie pod diy. tu cały czas jest mowa o lampie led diy to czemu liczymy koszt lampy led diy a t5 ze sklepu? Ja świetlówki 54w kupuje po 37zł ,wymieniając 4szt co 7-8 miesięcy daje to koszt 1200zł plus 2 stateczniki 150zł jednorazowo i diy obudowa max 100zł Edytowane 1 Października 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Października 2012 To więc policz lampe t5 diy kompletnie a nie dałeś same świętlowki. Chciałbym zobaczyć jak skladasz ja za 200zl. Chyba każda swietlowka na sznurku od snopowiazalki z sufitu wisi a kable przylutowane do końcowek. Ja mam kostkę więc u mnie odpadają długie 4 rury. Muszę dać 8 krótkich to policz sobie ich koszt co pól roku. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 To więc policz lampe t5 diy kompletnie a nie dałeś same świętlowki. Chciałbym zobaczyć jak skladasz ja za 200zl. Chyba każda swietlowka na sznurku od snopowiazalki z sufitu wisi a kable przylutowane do końcowek. Ja mam kostkę więc u mnie odpadają długie 4 rury. Muszę dać 8 krótkich to policz sobie ich koszt co pól roku. Ja świetlówki 54w kupuje po 37zł ,wymieniając 4szt co 7-8 miesięcy daje to koszt 1200zł plus 2 stateczniki 150zł jednorazowo i diy obudowa max 100zł z praktikera. koszt 1450zł max lampa led diy ile?1500 to mało Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 Zgłoś Napisano 1 Października 2012 tu cały czas jest mowa o lampie led diy to czemu liczymy koszt lampy led diy a t5 ze sklepu? Ja świetlówki 54w kupuje po 37zł ,wymieniając 4szt co 7-8 miesięcy daje to koszt 1200zł plus 2 stateczniki 150zł jednorazowo i diy obudowa max 100zł tak mi się nasuwa ,jak byś nie wymieniał wcale to by było jeszcze taniej weź pod uwagę fakt że przy tej samej mocy w watach masz dwa razy więcej światła z led Cytuj akwarium 60x60x60 + 50l sump, odpieniacz DELTEK SC1350 lampa led 130W, biopellets http://www.nano-reef...m=posts&q=32943 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Października 2012 Moja pracuje na 100% plus wschody i zachody. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Sylwek, tak , jakoś daje u Ciebie radę. Ale żeby ledy Cree tak samo jakoś dawało radę potrzeba ich 80-90w. Taką lampę robisz poniżej 1000 zł, zwłaszcza ze nie robisz sterowania. Cały czas odnoszę wrażenie ze mówimy różnymi językami. I cały czas nie rozumiem: skorow t5 masz tak ładnie i tanio,ledy jak się okazuje są do d*py i po 10 latach nie są jak nówki, a poza tym są drogie( wg Ciebie) i nigdy się nie zwrócą to po co robisz to dziadostwo i zawracasz gitarę? Posty sobie nabijasz? PS. O właśnie dopisałeś:"jak dwa razy więcej jak lampa powinna być skręcona aby poświeciła trochę nie ja katować,na każdym kroku piszę się o tym aby była mocniejsza aby ją skręcić" Czyli w zasadzie po 10 moich postach dlaczego robimy z zapasem dalej nie rozumiesz dlaczego i wypisujesz dyrdymały to wybacz, lepiej sprzedaj diody zanim ich jeszcze nie zepsułeś i wracaj do świetlówek. Edytowane 1 Października 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 1 Października 2012 Ciekawe jak zamontujesz w tej obudowie 5 swietlowki t5. Doliczyles koszt nowej elektroniki i oprawek bryzgoszczelnych? Czy na klej będziesz mocowal a kable w gniazdko wlozysz? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Października 2012 Ciekawe jak zamontujesz w tej obudowie 5 swietlowki t5. Doliczyles koszt nowej elektroniki i oprawek bryzgoszczelnych? Czy na klej będziesz mocowal a kable w gniazdko wlozysz? końcówki do t5 w obi po 4zł plus kilka śrubek i stateczniki 2 jak pisałem 150zł i świetlówki 4 po 37zł .piszemy o diy tak? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach