pawoj1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Jako, że za 4 dni wybieram sie nad Adriatyk a bezpośrednio po powrocie zalewam nowy baniak ( 340 l ) to przyszło mi do głowy czy by nie przytaskać ze 100 litrów wody morskiej. Będę w odludnym wysuniętym w morze miejscu więc woda powinna być tam czysta. Czy ma to sens ? Oczywiście pomijam dodatkowe obciążenie auta bo z tym sobie dam radę. I tak na początku sierpnia umieszczę post z prośbą o wodę z podmiany od morszczaków z Lublina , ale morska to jednak coś extra ....tak myślę. Cytuj 350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Dołączam się do pytania... zastanawiam sie czy warto z Chorwacji taszczyć trochę wody..Żeby np zaszczepić "polską solankę" bakteriami i innymi stworzonkami Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) warto i wodę i skałe zwłaszcza skałe Edytowane 8 Lipca 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Tylko uważaj na granicy z tą skałą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 A na jakiej soli jadą w chorwacji??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 A na jakiej soli jadą w chorwacji??? na najnowszym hicie (drogowej) jest super sam jej używam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Ani piaskowiec ani inne coś pochodzenia wulkanicznego się nie nadają. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Ani piaskowiec ani inne coś pochodzenia wulkanicznego się nie nadają. Zgadzam się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek34 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Skała z Adriatyku się nie nadaje, w większości jest pochodzenia wulkanicznego i zawiera metale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Skała z Adriatyku się nie nadaje, w większości jest pochodzenia wulkanicznego i zawiera metale. panowie dlaczego wypisujecie bzdury? a nie macie pojęcia co to jest Po piersze to jest czerwony koral Po drugie sam mam tylko taka skałe i od prawie dwóch lat mam zero problemów Po trzecie te skały z e-rybki czy tak zwane z frachtu to dopiero badziew (zwykłe kamolce wrzucone na brzeg morza na tydzień i do ludzi za kupe kasy) Edytowane 19 Lipca 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 panowie dlaczego wypisujecie bzdury?a nie macie ojęcia co to jest Po piersze to jest czerwony koral Po drugie sam mam tylko taka skałe i od prawie dwuch lat mam zero problemów Po trzecie te skały z e-rybki czy tak zwane z frachtu to dopiero badziew (zwykłe kamolce wrzucone na brzeg morza na tydzień i do ludzi za kupe kasy) Każdy rodzaj żywej skały to zwykłe kamulce tyle, że o odpowiedniej strukturze i składzie chemicznym - szkielety koralowców. A dwóch się pisze przez óóóóóó.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Sylwek jaki czerwony koral ? Piszę wyraźnie, że piaskowiec i skała wulkaniczna, po drugie gratuluję a po trzecie to nie będę się zniżał do tego poziomu. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Sylwek jaki czerwony koral ? Piszę wyraźnie, że piaskowiec i skała wulkaniczna, po drugie gratuluję a po trzecie to nie będę się zniżał do tego poziomu. Jędrek bez obrazy ale napewno piaskowca to ty na oczy nie widziałeś wpierw to miej rozłup zrób analize chemiczną a potem dopiero coś mów na ten temat Edytowane 8 Lipca 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) to jest skała z adriatyku (CZERWONY KORAL) jak to jest piaskowiec to ja być Papież Edytowane 19 Lipca 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Żeby rozpoznać czy to jest piaskowiec wystarczy ludzie oko - każdy piaskowiec składa się ziaren piasku połączonych spoiwem. Nie trzeba żadnych analiz chemicznych... To co jest na zdjęciu to nie jest żywa skała i ten kamień nie ma nic wspólnego z koralowcem. Edytowane 8 Lipca 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Żeby rozpoznać czy to jest piaskowiec wystarczy ludzie oko - każdy piaskowiec składa się ziaren piasku połączonych spoiwem. Nie trzeba żadnych analiz chemicznych... To co jest na zdjęciu to nie jest żywa skała i ta skała nie ma nic wspólnego z koralowcem. no to kolejny jesteś znawca bo to jest żywa skała,czerwony koral osobiście wyłupałem na Chorwacji a z piaskowcem to ma tyle wspólnego co wilk z gwiazdami ps. ta fota to mój sump Edytowane 8 Lipca 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Koral szlachetny, koral czerwony (Corallium rubrum) – gatunek koralowca z rodziny Coralliidae występujący w Morzu Adriatyckim i zachodnim Morzu Śródziemnym. Introdukowany w Japonii[2]. Czerwony (czasem czarny lub biały) koralowiec żyjący w krzewiastych koloniach osiągających wysokość do 40 cm[3]. Jego szkielet jest popularnym materiałem do produkcji ozdób, wykorzystywanym już w Cesarstwie rzymskim. Jest poławiany włokami dennymi lub zbierany podczas nurkowania, a po selekcji szlifowany i polerowany[4]. Paciorki z tego gatunku koralowca występują w postaci korali także w polskim stroju ludowym. Jest on jedynym koralem zachowującym kolor po osuszeniu. Kolor się zgadza, kolega może mieć rację. Edytowane 8 Lipca 2012 przez kapitan (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) Zanim zaczniesz obrażać - przetnij ten kamulec, zrób zdjęcie makro i pokaż mi porowatą strukturę koralowca. Jeśli wiozłeś te kamienie z Chorwacji to przepłaciłeś bo to samo możesz dostać w internecie pod tą samą dziwną nazwą za grosze. A jeśli to jest ten czerwony szlachetny koral to wieź go szybko do jubilera- kasa się marnuje. Edytowane 8 Lipca 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 A jak jest w końcu z tą wodą? warto? Ktoś tak zrobił? Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 A jak jest w końcu z tą wodą? warto? Ktoś tak zrobił? Woda tam jest kryształ, chociaż mówią że morze śródziemne ogólnie jest mocno zanieczyszczone i woda bardzo powoli się w nim wymienia (Gibraltar). Za to na pewno będzie miała właściwe parametry w przeciwieństwie do dziadostwa sprzedawanego w akwarystycznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Kolor się zgadza, kolega może mieć rację. i tu masz rację to właśnie ten koral Nanokaczor nikogo nie obrażam na fotce jest połupana skała z tego korala własnie co kolega kapitan pokazał i to widać a ci co u mnie byli to widzieli na żywo jak to wygląda więc zapraszam do obejrzenia na żywo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) @Kapitan skąd ty wiesz co sprzedają w polskich sklepach skoro mieszkasz na wyspie po drugiej stronie kontynentu??? Zrób przekrój - zdjęcie przekroju i pokaż mi charakterystyczne dla koralowca pory. Bez porowatej struktury skała nie spełnia swojego zadania. Im większa porowatość skały czyli im mniejsza jej gęstość tym lepsza skała. Edytowane 8 Lipca 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) to weź wiertarkę z wiertłem powierć otworki w zwykłym kamolcu z rzeki wrzuć do sumpa albo do akwa na miesiąc i masz to oczym piszesz dużą porowatość i zamieszkaną przez wszelakiego rodzaju cudactwa jakie masz w akwa aa i dla jasności niedawno takiwłaśnie kamolec kupiłem obrośnięty z zoasami morał z tego taki że nie wiemy co kupujemy Edytowane 19 Lipca 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rogalov Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Sory za offtopa, ale axela sprawdzaj pisownie przed wyslaniem posta.Ciezko sie to czyta i nie mowie tu o polskich znakach. Cytuj Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Sory za offtopa, ale axela sprawdzaj pisownie przed wyslaniem posta.Ciezko sie to czyta i nie mowie tu o polskich znakach. sorki ale mój komp tak ostatnio sieje i sam mam problemy z otczytaniem siebie,w miarę morzliwości poprawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach