Skocz do zawartości
patryczysko

Krab pustelnik- czy to jakaś wylinka?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj patrzę w akwarium, a tam zwłoki kraba. Leżały na piasku bez muszli, tak jakby ktoś je wyrwał. Oczywiście zwłoki wyłowiłem i już miałem wyrzucać muszlę, ale patrzę, a tu coś się w niej rusza. Okazało się, że w środku jest krab. Powiedzcie mi, czy to jest jakaś wylinka, czy co? Słyszałem, że kraby słodkowodne zrzucają pancerz, ale nie słyszałem nigdy o jakimś przeobrażaniu się. :question:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne przeobrażanie. Rośnie, pancerz go ogranicza więc musi co jakiś czas zrzucić. Zostaw muszlę w spokoju, niech mu nowy pancerz stwardnieje. Za dzień dwa będzię śmigał po akwarium.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to, że on nie zrzucił muszli, tylko tak jakby wyrzucił siebie z muszli <_< Wiem, że może to śmiesznie brzmi, ale tak było, tak jakby się podzielił na dwóch i jeden musiał opuścić muszlę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rośnie. A muszlę też kiedyś zmieni. Cierpliwości.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

Najprościej to wytłumaczyć w ten sposób, że "krab" rośnie, natomiast jego pancerzyk nie, więc jak już temu krabowi zaczyna się robić ciasno, zrzuca swoją starą zbroję i znowu jest happy :D Pustelniki jeszcze muszą zmieniać muszlę, w których zamieszkują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już jesteśmy przy muszlach.

patryczyko - muszla nie jest integralną częścią ciała pustelnika. O ile na przodzie ma swój pancerz, który co jakiś czas zrzuca, o tyle odwłok jest miękki i bezbronny, stąd pustelniki wykorzystują muszle innych stworzeń. Jak mieszkanie do wynajęcia.

Jeśli twój krab miał wylinkę, to znaczy że mu dobrze w twoim baniaku i pewnie będzie miał kolejne. Muszla którą zamieszkuje obecnie może niedługo być dla niego za mała. Dlatego też dobrze by było jakbyś wrzucił mu ze 2-3 sztuki muszli w rozmiarach większych niż ma obecnie. Jak któraś mu się spodoba to zmieni chałupę.

Można przy okazji nieźle się uśmiać, obserwując jak będzie badał i oglądał nowe domki, albo i zdziwić, jak kilka dni po przeprowadzce wróci z powrotem na stare śmieci.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już jestem spokojny :thumbsup: A już się bałem, że odszedł na wieczną rafę :crybaby:

Chętnie bym mu położył do akwarium jakieś muszle, ale nie wiem skąd je wziąć?

Może ktoś ma? :whistle:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę w środę do Chorwacji mogę ci naturalnych kilka przywieźć. Jak coś PW thumbsup.gif

pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.