Skocz do zawartości
Gość buczi82

Babelki w akwarium, jak temu zaradzic ?

Rekomendowane odpowiedzi

teraz pozostaje ci zdlawienie zejscia zaworem bo pewnie zchodzi maksymalnym przeplywem i zaciaga wir. Jesli podkrecisz tak zeby szla tylko woda a pompa za szubko wyprozni to musisz ja tez zdlawic troche. Nie ma prawa powstac zaden babel. Kiedy poustawiasz wszysko to przyjrzyj sie czy reszta babli nie leci ze skimmera. Swiezo chyba uruchomiony wiec mozliwe ze jeszcze bable wyrzuca ale to tylko przez pare dni i pozniej bedzie spoko.

pozdrawiam

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Darku zawor skrecony tak ze lekko splywa rewizja, ale bable i tak leca ze splywu, odpieniacza, kaskady... z rewizji juz nie bo przedluzylem splyw... no nic wstawie jeszcze jedna lub nawet 2 przegrody hehe moze wtedy zadziala :wallbash:

EDIT: sorka na splywie juz nie leca babelki, moze pare sie trafi, ale nie jest tak jak wczesniej ze miliony lecialy...

wiec zostaje odpieniacz i kaskada, z kaskady jak leci to chlupie a z odpieniacza wylata prawie rowna z tafla wody, zaraz filmik nakrece ;p

na fotce pozniom wody w kominie, musze kupic rure i dociac zeby byl wyzszy poziom bo rura za krotka :/

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eBSoGqRfCGg

jak widac od lewej gdzie jest splyw, cisza i czysto, dopiero pozniej sie zaczyna jak splywa z kaskady, musze przerode jakos wstawic ehhh bo nic innego nie wymysle :wallbash:

post-10424-0-43691300-1344707023_thumb.jpg

Edytowane przez buczi82 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten wylot ze skimera to lipny masz, tak to zawsze bedzie lecialo, musisz zrobic swobodny spad do wody, ja u siebie to bardzo fajnie rozwiazalem wiekszymi rurami sciekowymi. ktora rure chcesz przedluzac? chyba nie splyw w kominie? jesli rura splywu jest cala pod woda to nie ma najmniejszego prawa zaciagac powietrza bo niby jak i skad? podaj mi na privie swoj post code, jak nie tak daleko to wpadne na piwko i powalczymy :)

ps. wlasnie zobaczylem edytowane foto, komin masz juz dobrze, tam nic nie dotykaj, kaskade ja bym wyrzucil ale jak chcesz ja miec to daj z niej jakis lagodny splyw na jakas plytke lub cos ukosnego. no albo wlasnie dodatkowa przegroda.

Edytowane przez CNCRob (wyświetl historię edycji)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

nie, nie, chce przedluzyc rewizje, bo jest za nisko, duzo za nisko...

jak kupowalem skimmer to mialem takie kolanko, patrz foto, moze je zamontuje i bedzie git, ale malo msca bede musial rury skrocic :/

co do kaskady to wlasnie myslalem nad jakims ukosem, pomysle nad tym...

adres wyslany, ale chyba dzisiaj nic nie zdzialamy, moze jutro :thumbsup:

Edytowane przez buczi82 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakies 30 mil mam do Ciebie jak sprawdzilem. troche drogi jest :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja poszukałbym źródła bąbelków gdzieś indziej.

Na załączonym filmie (dziwnie wąski obraz) widać wyrażnie, że w komorze z pompą nie masz bąbelków. Ponad to masz prawidłowo zrobioną (woda wpada górą a wypływa dołem do komory z pompą) przedostatią komorę (tę woską), której zadaniem jest wyeliminowanie bąbelków w komorzez pompą. Sprawdź czy na przewodzie tłoczącym wodę do akwarium, na górze, na jakimś poziomym odcinku nie ma nieszczelności i nie powstaje coś na zasadzie zwężki venturiego zasysającej powietrze. Jeśli możesz to pokaż (filmik) powrót wody do akwarium - czy widać, ze z niego lecą bąbelki.

Pozdrawiam

T

PS

doczytałem coś o kaskadzie, gdzie ona jest ? wisi w sumpie czy w akwa ??

Edytowane przez tomcio (wyświetl historię edycji)

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Niop Rob kawalek jest, jakas godzinka...

Tomcio sa babelki tylko nie widac, a jesli chodzi o wylot to tak wylatuja z niego babelki...

Juz dzisiaj mi sie nie chce krecic, ale wychodzi na to ze bede musial wstawic jeszcze jedna przegrode, bo powinny byc trzy a ja mam dwie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w sumpie dokładnie tak jak Ty. I nawet jak w środkowej komorze sumpa mam uruchomione napowietrzanie kostką to w komorze pompy nie ma grama bąbelków... coś mi tu nie pasuje, sprawdź szczelność przewodów/rurek.

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio... ale On nie ma srodkowej komory i tu jest problem. sam walczylem z powietrzem az dorobilem srodkowa komore i mam spokoj. nieszczelnosc na powrocie raczej by nie powodowala zasysania powietrza tylko wycieki przy takim cisnieniu i wysokosci tloczenia, woda szla by tam gdzie latwiej, czyli nizej. ewidentnie sa dwie przyczyny: kaskada i odpieniacz. oba wyloty sa zle zrobione, przegroda przed pompa swoja droga, ja bym dostawil trzecia po stronie pompy, od dna do mniej wiecej centymetra ponizej poziomu wody w komorze z pompa, tak aby ta przegroda byla zawsze calkowicie pod woda.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg schematu Kolega ma trzy komory: 1-spływ, 2-odpieniacz (teraz doczytałem, że tam jest kaskada - po co), 3-pompa powrotna.

Ja mam identycznie.

Przed pompą szyba powinna być wklejona tak jak jest na załączonym przez Kolegę buczi82 schemacie - woda powinna "wpadać" do komory pompy dołem, co zapobiega przedostawaniu się do tej komory bębelków - i tu widzę tylko jedno ryzyko - pompa jest dużo za mocna i cały obieg zapier....nicza za szybko. Jeśli na tłoczeniu pompy jest zawór to proponuję zmniejszyć przepływ, odczekać z godzinkę lub dwie i zobaczyć czy w akwa dalej są bąbelki.

Pozdarwiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Tomcio mozna powiedziec ze mam 3 komory... Ta przegrode wkleje na koncu, za przegroda co ma na dole przeswit, wiec woda bedzie leciala w dol i wylatywala gora do pompy, tak jak kazdy ma w sumpie... szczezre to kaskada az tak bardzo nie jest mi potrzebna, ale mam w niej wegiel i rowe, wygodniej bo nie musze gdzies w sumpie szukac msca i wieszac po sciankach...

co do pompy to jest tam NJ 2400, nie wydaje mi sie zeby byla za szybka, taka mi polecali, zaworu na niej nie mam, ale moze znajde cos w gratach i zaloze, moze jakas gabke na sitku czy cos takiego...

Powietrza raczej nie zaciaga bo tak jak Robert napisal bylby wyciek, a odpukac nie ma...

Zaloze moze jeszcze dzisiaj to kolanko na odpieniacz i pomysle co zrobic z kaskada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm..... "...tak jak każdy ma w sumpie..." - no właśnie chyba każdy ma tak jak masz do tej pory. A może się mylę ????

Woda, wpadając górą do komory pompy zabierze ze sobą wszystkie bąbelki, wpływając dołem zostawia bąbelki w tej wąskiej komorze, której zadaniem jest właśnie oddzielenie ewentualnych bąbelków.

T

PS

Przy mikro nieszczelności w odpowiednim miejscu woda nie zawsze będzie "sikać". Odpieniacze też zasysają powietrze przez zwężkę. Ale u Ciebie to musi być jeszcze coś. Spróbuj spowolnić na jakąś godzinkę/dwie obieg i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio i tu sie myslisz, woda najpierw lecac w dol za pierwsza przegroda zostawi czesc powietrze plynac w dol ale czesc tez zabiera jak widac, pozniej gdy wygodzi dolem do pompy to pompa je zabiera do akwa. jesli dodamy druga przegrode to woda idzie do gory i zostawi reszte babli na gorze a woda ponownie musi wrocic na dol aby wleciec do pompy. w takim przypadku woda dwukrotnie potrzebuje drogi na dol i ma dwie szanse od uwolnienia ze zbednego powietrza.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm.... może nie mam racji, ale mam tak jak było u kolegi i nawet jak czasem napowietrzam przez kilka godzin w środkowej komorze to w komorze pompy nie mam anijednego bąbelka.

Pozdrawiam

T

edit

A jakie są wysokości tych ostatnich przegród ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Powinno byc tak jak Rob pisze, trzy przegrody, srodkowa z przelotem od dolu, pozniej woda wylatuje gora i pompa juz nie lapie babelkow....

tak czy inaczej wylaczylem kaskade i odpieniacz, nic tam nie dziala, tylko splyw, musze jeszcze odczekac z godzinke bo nie widze za dobrze, ale na moje oko bable caly czas leca mimo tego ze wszystko wylaczone :/

bable jednak leca, teraz zobaczylem, musze trzecia komore wkleic :/ masakra ehhh nie wiem jak ja to zrobie ;/

wymiary podam pozniej, nie chce mi sie teraz tam zagladac :ouch:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś chciał kleić to są silikony do klejenia pod wodą, więc wklejenie szyby nie powinno stanowić problemu. Ale jeśli wszystko wyłączyłeś (odpieniacz i kaskadę) to musi być coś na rzeczy... bo niby skąd te bąbelki... ???

Przypomniało mi się jeszce, że kiedyś miałem pompkę, która produkowała bąbelki jak jej wylot był skierowany w dół. Do dziś nie wiem dlaczego tak było... ale to zupelnie inna bajka.

Tak czy siak, moim zdaniem, przyczyna leży gdzieś indziej.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Sorka, zle troszke zle napisalem... jak wylaczylem wszystko to babelki byly, ale mniej, jak teraz wszystko wlaczylem to znowu leca jak szalone, nie wiem, moze pompa ab od odpieniacza gdzies puszcza, ale to by bylo widac bo by ciurkiem lecialo, nie wiem, wkleje przegrode i zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam jeszcze masz w akwa ?? Nie w sumpie tylko w akwa.

T

EDIT:

tak sobie oglądam raz jeszcze filmiki, które załączyłeś i mam pytanie. Czy rura powrotna do akwa jest karbowana na całej długości ??

Możesz zrobić jakiś lepszy film - nie taki wąski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej nie problem zbyt małego sumpa, ja też mam stosunkowo mały i tylko 2 komory, piszesz, że zawór spływu otworzony na max może to powoduje , że w kominie jest zbyt mało wody i rura spływowa zasysa powietrze, czy przy takim ustawieniu woda przelewa się przez rewizję małym strumyczkiem ( wtedy jest cichutko ) ? Poziom wody w kominie powinien być około 1 cm niższy niż w aqwa i delikatnie przelewać się przez rewizję ( ale widzę , że u Ciebie rewizja jest scięta poziomo więc to będzie trudne). Ja między komorą odpieniacza i pompy powrotnej mam siporax i nie mam żadnego powietrza.

350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

A co tam jeszcze masz w akwa ?? Nie w sumpie tylko w akwa.

T

EDIT:

tak sobie oglądam raz jeszcze filmiki, które załączyłeś i mam pytanie. Czy rura powrotna do akwa jest karbowana na całej długości ??

Możesz zrobić jakiś lepszy film - nie taki wąski.

w akwa mam marea 3200 i vortech mp10 i lockline... rura w ogole nie jest karbowana...

zrobie filmik, ale to jutro jak bedzie swiatlo, teraz zalaczylo niebieskie i nic nie bedzie widac...

to raczej nie problem zbyt małego sumpa, ja też mam stosunkowo mały i tylko 2 komory, piszesz, że zawór spływu otworzony na max może to powoduje , że w kominie jest zbyt mało wody i rura spływowa zasysa powietrze, czy przy takim ustawieniu woda przelewa się przez rewizję małym strumyczkiem ( wtedy jest cichutko ) ? Poziom wody w kominie powinien być około 1 cm niższy niż w aqwa i delikatnie przelewać się przez rewizję ( ale widzę , że u Ciebie rewizja jest scięta poziomo więc to będzie trudne). Ja między komorą odpieniacza i pompy powrotnej mam siporax i nie mam żadnego powietrza.

zawor mam skrecony, woda splywa leciutko rewizja ktora jest wyzej....

ze splywu juz nie leca babelki, a jak leca to naprawde minimalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na załączonym filmie ten kawałek rury od pompy jest karbowany (jakiś wąż elastyczny ?)

OK poczekamy na film.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Wybacz, nie wiem czemu, ale myslalem o splywie... tak jest to waz karbowany na calej dlugosci...

jutro nakrece filmik, a teraz ide lulu bo trza wstac o 4.30 ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, czytałem wątek o temperaturze... czy dziś, gdy chodziłą tylko obiegówka to bąbelki były ??

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomcio jesli czytales tamten wątek to pewnie zauwazyles rownież, ze założył locline. To po co porady jak robi po swojemu a pózniej narzeka.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko... taka natura człowieka... :thumbsup:

Wszystko musi sam spier.... poznać :smoke:

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.