Skocz do zawartości
pawoj1

Antalya- Turcja

Rekomendowane odpowiedzi

Jako , że w sobotę lecę w pobliże Antaly- konkretnie Belec, to mam pytanie czy ktoś tam ostatnio był i czy warto targać sprzęt ABC do nurkowania, bo jak się patrzy na to morze to tylko piach więc może nie być nic ciekawego do obserwacji.

350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako , że w sobotę lecę w pobliże Antaly- konkretnie Belec, to mam pytanie czy ktoś tam ostatnio był i czy warto targać sprzęt ABC do nurkowania, bo jak się patrzy na to morze to tylko piach więc może nie być nic ciekawego do obserwacji.

Cześć,

byłem 2x ostatnio w okolicach (Side) i wg mnie możesz sobie zabrać maskę/rurkę/płetwy tak dla rekreacyjnego wsadzenia głowy w wodę ale na jakieś specjalne doznania bym się nie nastawiał. Ewentualnie warto wpaść do delfinarium koło "Alanyii" http://www.sealanya.com - ale tam maskę i rurkę dostaniesz w ramach biletu (rurkę nawet na pamiątkę można zabrać)

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem i ja tam i niestety sam piasek. Przyznam, że raz udało mi się natknąć na chyba żółwia (alo możliwe, że moje zmysły dopowiedziały sobie trochę).

Jak do Belek to kij do golfa lepiej zabrać ze sobą :)

Ps. z ciekawości jaki hotel ?

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio byłem obok Belek(około 450m). Maskę i płetwy zabrałem i jedyne co zobaczyłem to piach, kamienie i glony. Lecz może do kąpieli super :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem i ja tam i niestety sam piasek. Przyznam, że raz udało mi się natknąć na chyba żółwia (alo możliwe, że moje zmysły dopowiedziały sobie trochę).

Jak do Belek to kij do golfa lepiej zabrać ze sobą :)

Ps. z ciekawości jaki hotel ?

Papillon Belvil Hotel

a maski i płetw nie będę targał

Edytowane przez pawoj1 (wyświetl historię edycji)

350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz byłem w Turcji i do tych syfiarzy więcej nie pojadę.Swój sprzęt zabrałem,ale okazało się,że niepotrzebnie.:thumbdown:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha popieram inmara :) też więcej nie polecę. Byłem w okolicach Marmaris, i tam można było coś tam pod wodą wypatrzyć w zatoczkach ale też bez szału.

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem. Dopiero na Kleopatra Beach widziałem ryby bo zamiast piasku był taki grys czyli woda klarowna. Bez szału ale zawsze coś :thumbup:

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem zaskoczony waszymi wypowiedziami, bylem u nich jakies 10lat temu i mi sie calkie niezle podobalo. co prawda jeszcze wtedy nie mialem takiego ponktu widzenia jak dzisiaj, ale wedlug mnie zabranie maski i fajki z pletwami nic nie szkodzi. przeciez to tylko trasa z domu na lotnisko i z lotniska do hotelu. pamietam ze bylem na jakiejs plarzy zlowi i tam bylo calkiem ciekawie,jakies ryby ,rozgwiazdy bardzo prosta rafa.

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, mnie z kolei cały wyjazd do Turcji zwrócił się z nawiązką. Oczywiście zabrałem sprzęt do snurkowania aby zobaczyć co ciekawrgo można spotkać w tamtejszych wodach. Ku mojemu zdziwieniuoprucz ryb (bo były) w odległości do 3 m od lini brzegu wyłowiłem kilka złotych pierścionków, łańcuszki, zegarek i super sygnet. Tak więc sympatyczny kolego zrobisz jak uważasz ale w momencie kiedy się pochwaliłem moimi zdobyczami połowa wycieczki siedziała z głowami pod wodą :-) Pamiętaj o olejku do opalania z mocny filtrem bo plecy będziesz miał zjarane :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żona zaprosiła więc jadę, w Turcji jeszcze nie byliśmy to zobaczymy, barek w pokoju uzupełniany codziennie i nie tylko w miejscowe trunki to jakoś da radę,

opalać się nie lubię ale słonce niestraszne bo dopiero co wróciłem z Chorwacji po 3 tygodniach pobytu. Może jakoś przeżyję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś tzw"dupowym"turystom tzn tym co siedzi na 4 literach w hotelu to Turcja jak każdy inny kraj - uzależniona od tego z jakiej półki hotel wziąłeś. Jeśli natomiast lubisz przy okazji wakacji coś zobaczyć, gdyż podróże jak wiadomo najlepszą szkołą to Turcja jest niesamowita.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś tzw"dupowym"turystom tzn tym co siedzi na 4 literach w hotelu to Turcja jak każdy inny kraj - uzależniona od tego z jakiej półki hotel wziąłeś. Jeśli natomiast lubisz przy okazji wakacji coś zobaczyć, gdyż podróże jak wiadomo najlepszą szkołą to Turcja jest niesamowita.

Zgodzę się w pełni z Tomaszem - jadąc pierwszy raz do Turcji nie spodziewałem się jak bardzo różnorodny i ciekawy jest to kraj i ile można tam zobaczyć - począwszy od akweduktów z czasów cesarstwa rzymskiego i amfiteatrów na zaporach wodnych kończąc.

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hotelu nie znam, ale będziesz mial blisko do Aquaparku :)

Dodatkowo warto zobaczyć sobie Aspendos - teatr antyczny.

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.