natalia83 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Od jakiś czterech, pięciu tygodni mam problem z brunatnym nalotem na piasku, zresztą nie tylko na piasku również na rurkach pcv, zakamarkach bocznych ścian, oraz każdej jasnej skałki która została włożona do baniaka. Do dzisiaj myślałam, że to okrzemki, ale okazuje się, że jednak nie. W Poznaniu udało mi się kupić test saliferta na silikaty do tego absorber i tak uzbrojona wracałam do swojego baniaka. Wczoraj wieczorem zrobiłam test i wyszedł 0, jednak doszłam do wniosku że stężenie krzemianów może być zależne od pory dnia i powtórzyłam test przed południem (również 0) Nalot reaguje na światło, chociaż w niewielkim stopniu. Zaraz po zapaleniu jest go troszkę mniej i w miarę jak świecą jarzeniówki jest go coraz więcej. Nie zmienia się jego ilość, na rurkach, falownikach i podstawkach korali. Filtry w osmozie wymienione ok. miesiąca temu, żywica dwa miesiące temu. Może ktoś doradzi co to za świństwo mi obrzydza zbiorniczek. Aha, jedyna chemia jaka jest stosowana to 50ml NaHCO3 dla podniesienia kH oraz kilka kropel cebionu dla zoa, które przez kilka dni słabiej się otwierały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Okrzemki. Ekipa czyszcząca dno się kłania. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Jeżeli tak to dlaczego test saliferta nie wyłapuje krzemianów w wodzie? Sprzątaniem dna zajmuje się jest jedna rozgwiazda piaskowa, 3 babilonie i tysiące spagetti worm, do tego jeszcze czasami dolabella się zagrzebie w piasku, ale nie wiem czy sprząta czy śpi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Jakby dno było dwa razy dziennie dokładnie przekopane to byś miała czyściutki piasek a nie kożuch okrzemek. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) mam to samo, i mam 2 rozgwiazdy piaskowe, 4 nasarius i 1 babke, i dalej jest bez zmian, rano mniej, wieczorem więcej . . . ja już się poddałem . . . może samo przyszło, to samo pójdzie . . . Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez MixEEr (wyświetl historię edycji) Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Jeśli to okrzemki to sprawdz swój filtr RO. Może już czas wymienić żywicę w DI. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Rozumiem, ale nie chodzi mi o ręczne grabienie piasku, bardziej o pozbycie się tego dziadostwa z wody a tym samym z piasku, rurek pcv, falowników. Żywica wymienia jakieś dwa miesiące temu, okrzemki pojawiły się ok miesiąca temu Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez natalia83 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam. Miałem dokładnie to samo czyli okrzemki. Testy nic Ci w akwa nie pokarze bo wszystko siedzi w okrzemkach. U mnie problem był taki, że po DI miałem 1 na TDS. Wymieniłem całą wodę na dolewke, wsadziłem silicarbon plus babka, która cały czas lekko piach przesiewa i po jakiś 3 tygodniach zniknęło. Codzienne grzebanie w piasku też wskazane Jak z RO jest już wszystko ok to tylko cierpliwość wskazana a samo zejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 hmmm, czyli badanie wody przed podmianką powinno coś wykazać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Badanie wody po RO powinno coś pokazać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Założę się że test nic nie wykaże. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) a ze tak zapytam czy stosujesz cos na PO4? Jakis reaktorek lub cos podobnego? Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez darecky3 (wyświetl historię edycji) Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Ja żywicę wymieniam co miesiąc, a mam zainstalowane 3 puszki. Mam bardzo dużo krzemianów w kranówce. Mimo, że TDS wskazuje po żywicy 000, to po miesiącu test na SiO2 JBL mówi o poziomie 0,2 mg. Przy tym poziomie wymieniam żywicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach