gruby75 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) witam, mam prosbe o pomoc, zauwazylem ze w akwarium na nieczyszczacych szybach jak np tylna zaczely pojawiac sie niesamowite ilosci 2mm bialych spiralek, jak sie przyjze to wygladaj jak miniaturkowe biale slimaczki, raczej sa nieruchome, tak jakby muszelki po slimakach . co to i co z tym zrobic czy zostawic? Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez gruby75 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Zrobic zdjecie Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 takie coś?? http://pl.reeflex.net/tiere/2993_Spirorbis_spirorbis.htm Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby75 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) dokladnie to, co z tym robic? czy cos robic? sa szkodliwe czy nie? i jeszcze przy okazji co powiecie na te spaghetti worms , w poprzednim aqwa mialem ich miliony w piasku w nowym co prawda nie ma ale przenioslem spora czesc skaly ze starego i boje sie ze i tu beda wkrotce Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez gruby75 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Białe spiralki -Spirorbis-spirorbis -zostawić. Nieszkodliwe –filtrują wodę. Pojawiają się w pewnym okresie rozwoju akwarium i potem zanikają tak szybko jak się pojawiły. Pozostaje niewielka ilość, jeśli woda ma odpowiednią ilość wapnia i sporo mikro planktonu. Często pojawiają się po rozpoczęciu dozowania fitoplanktonu. Gdyby woda miała kiepskie parametry, na pewno by się nie pojawiły. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby75 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Białe spiralki -Spirorbis-spirorbis -zostawić. Nieszkodliwe –filtrują wodę. Pojawiają się w pewnym okresie rozwoju akwarium i potem zanikają tak szybko jak się pojawiły. Pozostaje niewielka ilość, jeśli woda ma odpowiednią ilość wapnia i sporo mikro planktonu. Często pojawiają się po rozpoczęciu dozowania fitoplanktonu. Gdyby woda miała kiepskie parametry, na pewno by się nie pojawiły. Pozdrawiam. dzieki wielkie, uspokoiles mnie i faktycznie po starcie z phito zaczely sie nasilac. a masz jakies informacje na reszte pytan w ostatnim poscie moim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 U mnie skolonizowaly wszystkie szyby w sumpie. W momecie kiedy pojawilo sie swiatlo przestalo przybywac. Natomiast nigdy nie znikly. Spaghetti worm to bardzo porytreczni detrytusozercy. Zostaw Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby75 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 U mnie skolonizowaly wszystkie szyby w sumpie. W momecie kiedy pojawilo sie swiatlo przestalo przybywac. Natomiast nigdy nie znikly. Spaghetti worm to bardzo porytreczni detrytusozercy. Zostaw bez znaczenia jaka jest ich ilosc? w starym ich bylo naprawde mnostwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 u mnie mnóstwo jest na szybie tego w głównym baniaku bo światło mam bardziej na przód, im więcej tym lepiej wormsów tez u siebie ostatnio zauważyłem pełno robali co mnie bardzo cieszy. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby75 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 dziekuje wszystkim za szybka reakcje i pozdrawiam u mnie mnóstwo jest na szybie tego w głównym baniaku bo światło mam bardziej na przód, im więcej tym lepiej wormsów tez u siebie ostatnio zauważyłem pełno robali co mnie bardzo cieszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach