Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no dobra... 2 podmiany za mną... ale wskazania azotanów dalej do d*py... albo coś źle mierzę.

NO2 - 0,1

NO3 - między 30-50

PO4 - 0,05

sól - 1,024

kH - 7

NH4 - 0

SiO2 - 0,2

test saliferta na NO3 - mierzyłem wczoraj wieczorem i dzisiaj rano wskazania takie same...

patrząc z góry - w rozproszonym świetle dziennym wskazanie między 30 a 50.

patrząc z boku (niby dokładniejszy pomiar) 100 - producent każe wynik podzielić przez 10 - wychodzi 10...

i... i co dalej? które wskazanie jest poprawne? skoro 2 są różne :)

bo trochę zgłupiałem...

sól - instant ocean

woda RO

podmiana 4 litry

temp 25oC

światło około 10h

w akwarium brązowo i zielono... widzę, że ładnie rośnie apitasia :) i glon...

rurówki są coraz większe - a przy takim wysokim NO3 wydaje mi się, że powinno wszystko padać...

woda w miarę klarowna (jak wyczyszczę glon z szyby :))

Darek

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam temat - bo jestem po porządkach w moim słoiku po dżemie.

NO3 powoli spada - więc cieszę się niezmiernie.

Dzisiaj zadecydowałem o wywaleniu odpieniacza - który działał trochę ponad tydzień i faktem jest, że fajnie wywalał syf.

Ale po praktycznie codziennych testach okazało się, że m.in magnez uciekał w zastraszającym tempie i nie tylko magnez.

Wiem, że dopiero nie długo mam akwarium i jeszcze mało wiem - być może część z Was uzna mnie za heretyka, ale biorąc pod uwagę bardzo małą filtrację biologiczną (2,5kg skały) stosowanie odpieniacza = wyjałowienie wody w przeciągu 2 tyg.

szkoda czasu na latanie po coraz to bogatszą chemię lub sól (używam Instant Ocean), żeby uzupełnić wszystkie brakujące pierwiastki.

Wczoraj wpuściłem też 2 turbo - które wzięły się za robotę od razu. Przynajmniej już trochę skały widać :) spoza glonów.

Krabik też nieźle grasuje.

W moim słoiczku zagościła też malutka kolonia zoantusów - wyczytałem, że one jak i również xenia lubią wręcz takie warunki - zoantusy fajnie się "pompują"

Xenia zagości mam nadzieje za ok. 2 tyg - mam nadzieje, że do tego czasu azotany spadną jeszcze bardziej.

fotki zamieszczę w przyszłym tyg, jak je porobię :)

Darek

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze by było podnieść Mg i KH jak chcesz to Ci rozrobię wodorowęglan sodu na podniesienie KH, chlorku magnezu nie mam bo mi się trzyma w granicach 1600, a więc możesz sobie zrobić podmianę na mojej wodzie (będę robił w sobotę), no i zabrać parę szczepek

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra dobra kobiety mają pierwszeństwo:p to ja oddam montipore, i coś tam z mięczaków :p

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No dobra,dobra-to Ciebie też odwiedzę jak tak rozdajesz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie sie boje wstawić bo zielooooono mi :)

dzisiaj wieczorem popstrykam i wstawię co nieco :)

Signarus bardzo chętnie skorzystam z pomocy przy podniesieniu KH. Magnez podnoszę bo kupiłem w sobotę chlorek magnezu.

Wczoraj skończyłem pierwszy etap :)

tylko dopiero mogę zawitać w przyszłym tyg. Bo teraz jadę na weekend na turniej fajki tradycyjnej :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A xenia czeka... :)

jak kocha to poczeka :D :D

zamelduje się zaraz po weekendzie :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie sie boje wstawić bo zielooooono mi :)

dzisiaj wieczorem popstrykam i wstawię co nieco :)

i jak tam akwarium?? kiedy fotki ?? zżera mnie ciekawość :hope:

5753_5838.png

START - 20.09.2012

Akwarium: Aquael Nano Reef 30L, Oświetlenie: Aquael Ecolight Duo (2x11W), Filtracja: Kaskada FNZ3 1200L\H (Phosguard, Purigen, Chemi Pure Elite, żywa skała 3 kg), Grzałka: Aquael Easyheater 75W, Cyrkulacja: Hydor Koralia Nano Evolution 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra :)

coś tam popstrykałem, ale nie do końca jestem zadowolony ze zdjęć - to raz, a dwa i tak za chwile wszystko zmieni swoje miejsce...

Jak tylko opanuje ten klej do korali... bo za cholerę nie umiem przykleić korala pod wodą.. :wallbash: :wallbash: :wallbash:

a teraz możecie mnie opierniczać :)

_DK12118.jpg

_DK12093.jpg

_DK12094.jpg

_DK12096.jpg

_DK12098.jpg

_DK12099.jpg

_DK12107.jpg

_DK12114.jpg

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wreszcie :p bardzo ładnie !!! my się już nie możemy doczekać kiedy, będzie można wpuścić jakieś zwierzaki

5753_5838.png

START - 20.09.2012

Akwarium: Aquael Nano Reef 30L, Oświetlenie: Aquael Ecolight Duo (2x11W), Filtracja: Kaskada FNZ3 1200L\H (Phosguard, Purigen, Chemi Pure Elite, żywa skała 3 kg), Grzałka: Aquael Easyheater 75W, Cyrkulacja: Hydor Koralia Nano Evolution 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Darek , fajne fotki , akwa czyściutkie i wszystko zmierza powoli w dobrym kierunku :thumbup: . Tylko spokojnie bez pochopnych decyzji. (musisz kiedyś wpaść do mnie ze swoim profesjonalnym sprzętem i pstryknąć pare fotek , bo może też bym pokazał swój zbiornik na forum)

200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia

START: grudzień 2007r.4733_4750.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porada taka bardzo ogolnikowa- twarde koralowce daj na szczyt. Miękkie dadzą rade w niższych partiach.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porada taka bardzo ogolnikowa- twarde koralowce daj na szczyt. Miękkie dadzą rade w niższych partiach.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

one tam stały tymczasowo. Już zmieniły miejsce :)

Generalnie nie do końca jestem zadowolony z ułożenia skały. Wydawało się, że jest OK, a teraz jak dokładam życie to jest mała kicha, bo raz, że nie mam pomysłu gdzie dać danego "zwierzaka", a dwa to akwarium jest tak małe, że masakra :(

Najchętniej zrobiłbym przemeblowanie ze skałą, ale teraz już nie bardzo jest jak i nie chcę zamieszać za bardzo.

Do listopada może wytrzymam :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Dareczku mam pytanko czy po podmianie wody no3 nie spada?

5753_5838.png

START - 20.09.2012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm nie do końca wiem :)

robiłem 2 podmiany od czasu dojrzewania i niby coś tam się ruszyło... ale dalej się utrzymuje na poziomie 20-25.

jeśli po następnej podmianie nie zejdzie przynajmniej do 10 to chyba będę musiał kupić jakąś chemię.

Nie ukrywam, że sam się zaczynam poważnie martwić tymi azotanami... niby wszystko co mam w akwarium ma się dobrze - wodę mam prawie kryształową, ale jak mierzę azotany to cały czas stoją w miejscu już od miesiąca...

No ale niedawno wyczytałem na forum, że może być tak, ze w małym akwarium nie ma szans na pozbycie się azotanów tak, żeby wynik wskazywał 0...

chyba trzeba czekać i kontrolować.

D.

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Dareczku mam pytanko czy po podmianie wody no3 nie spada?

Ostatnio miałem no3 50. Zrobiłem 3 podmiany po 6 litrów co dwa dni i mam no3 0,5.

Więc w takiej kosteczce wystarczą tylko podmianki jak parametry złe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....Nie ukrywam, że sam się zaczynam poważnie martwić tymi azotanami...

Nie myślałeś o garści makroglonów?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.