Skocz do zawartości
snocho

Lampa HQI 250W na 50cm wysokosci baniaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem lampy HQI do ktorej wchodzi zarniczek 250W i 2 swietlowki T8 15W. W niedalekiej przyszlosci ma oswietlac zbiornik o wymiarach 80x50x50cm.

I teraz pytanie: czy 250W to nie za bogato na 50cm wysokosci? Oczywiscie wysokosc sadzenia zwierzakow uzaleznie od ich swiatlolubnosci. Lampe planuje powiesic na wysokosci okolo 25-30cm nad lustrem wody.

Druga watpliwosc dotyczy rodzaju zrodel swiatla jakie w lampie zamontuje. Na pewno zarniki beda firmy AquaConnect (moim zdaniem cena do jakosci na 5+). Pytanie czy wziasc zarnik 10 000K czy 14 000K? Osobiscie sklaniam sie do wersji, w ktorej montuje zarnik 10 000K i uzupelniam dwoma swietlowkami TL03 Philipsa, gdyz swiatlo z 14 000K jest jak dla mnie wizualnie zbyt niebieskie. Co na to zwierzaki? Dodam, ze planuje glownie miekkie koralowce + 2,3 twardziele.

Prosilbym o Wasze opinie.

pozdrawiam

snocho

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem obydwa rozwiązania są dobre. Ja osobiście dałbym 14000 ale to dlatego że lubię niebieska poswiatę. TL03 są świetne, choc nie doceniane. Tak czy tak będzie ekstra światło.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 13000 (aqualine10000) + 2 coralstary sylvani. IMO najładniejsza mieszanka.

50 cm nad lustrem to IMO trochę zbyt wysoko. ca 30 cm starczy

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Snocho na nano-reef.pl :yes

juz www.malawi.pl zbrzydło ;);) ??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kreweta_3

jeden z nas zle przeczytal :yes

wydaje mi sie, ze snocho sie pytal czy 250 W nie bedzie za duzo na 50 cm wysokosci (w sensie wysokosci baniaka - moj przypis)

A wysokosc powieszenia HQI to wlasnie 25-30 cm.

@snocho, mam akwa 120x50x50 i tez mam (jeszcze w pudelku) HQI 250W z tym ze DIY z halopaka. Zrobilem probe umieszczajac na takiej wysokosci, ze szyba HQI 30 cm nad lustrem wody. Przy 120cm dlugosci akwa mam troche niedoswietlone boki (ale bede jeszcze T5), ale u Ciebie przy 80cm dl. powinno byc super.

NATOMIAST, ten moj halopak swieci poprzecznie tak szeroko, ze oprocz akwa oswietla pol pokoju. Musze pomyslec nad jakimis lustrzanymi oslonami, bo nie po to kupuje za ciezkie pieniadze zarnik, zebym mial oswietlona podloge w kolorze 10kK.

Natomiast robiac ta probe 250W na razie jeszcze bez wody - jakos nie wydaje mi sie zeby to bylo jakos za duzo swiatla. A jak dojdzie woda, to od powierzchni tez sie troche odbije, troche woda pochlonie.

Byc moze sie myle, ale na dzien dzisiejszy mam zdanie jak powyzej.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, Raffy, nie tyle zbrzydlo, co wreszcie startuje z morskim (lepiej pozno niz wcale) :yes

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Snocho!

Kazdy zaklada oswietlenie na jakie go stac i jakie mu pasuje. Osobiscie faworyzuje BLV 10 000. Do Twoich T8 : zwroc uwage na Osram 67!

Przy Twojej lampie mozesz hodowac co tylko zechcesz.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.