snocho Zgłoś Napisano 5 Listopada 2009 a ty nie umiesz inaczej niż po chamsku? przecież Sławek napisał: "Chcialem tylko zaznaczyc ze nie mam zadnych uwag do wszystkich ktozy ta dyskosje prowadza tutaj a wiec przeciwnie jest fajnie podyskutowac I wzajemnie podzielic wspolne doswiatrzenia I pomuc swojim kolegom po fachu. Powodzenia wszyskim ktozy chca ta technike wyprobowac." Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 5 Listopada 2009 Snocho dzieki za poparcie.Przykro ze Kidult przyja ta ostro nasza dyskusje.To to moze postaram sie wytlumaczyc dlaczego skimer jest podstawowym sprzetem dla 99.999% reffiazy na swiecie.Bo dziala.Kiedy wada zmieszana z powietrzem do komory unosi wszyskie odbytki kture twoza sie w procesie bakteryjnym,przetrawienniem jedzenia poprzez zywych stwozen morskich.(podstawa) Skodki uboczne. Rozdrobnienie na miejsze czsci odpadow Lepsza wymiana gazow toksycznych eliminowania dziadostwa z tenku. A niestety po jakims czasie te odpady (toksyczne ) musza byc wyciogniete z tenku.Wiele z nich sa w bardz malych illosciach I przez pare miesiecy tenk ich nie odczuwa. I po jakis czasie dzieje sie zecz ktura wielu z nas przeszlo. Rano wstajemy I wszystko w tenku jest chore albo padlo. I wtedy jest juz za puzno.Czytalem jak jeden z reffowcow stracil wielle lat swojej ciezkiej pracy I nie malo $$ Zawsze radze tym dopiero zaczynaja Kup mniejsze a dobre Bo zawsze mozes zastartowac z wiekszym Powodzenia Slawek K Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 5 Listopada 2009 Slawku dziekuje Ci za to co napisales ostatnio bo wg mnie jest to rzeczowy wpis. rozumiem ze w akwarium beda kumulowac sie toksyczne substancje. zobaczymy jak temu zaradzic. pozatym co z syfem ktory unosi sie w powietrzu? Ci co mieszkaja przy ruchliwych artertiach wiedza o co chodzi. co z tym? czy wszystko jest wyciagane przez odpieniacz w tradycyjnym akwarium? abstrahujac od metody ATS only, Slawku co sadzisz o polaczeniu metody ATS+Odpieniacz, czy by sie wzajemnie nie uzupelnialy? tylko co wtedy beda jesc korale i zooxantele, jesli woda bedzie uboga w pokarm (ktory wyciagnie odpieniacz) i uboga w po4 i no3 potrzebne zooxantelom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 5 Listopada 2009 Nie Wien skad bierzesz swoje wiadomosci o tenkach morskich.Ale stego co ja wiem caly proces czyszczenia przez bakterie zaczyna sie w tenku glownym a nie we filtrze.Moje pytanie(troche zartobliwe) Chcesz filtrem oczyszczac wode czy Bar Mleczny dla koralow zrobic. :)Steve K Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 6 Listopada 2009 Slawek przykro mi ze mature robiles w stanach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 6 Listopada 2009 #219312 KIDULT :Slawek przykro mi ze mature robiles w stanach... lepsza matura w stanach niż poziom kultury osobistej jaki ty reprezentujesz... Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 6 Listopada 2009 Troche Us histori o skobach I jednym z najstarszym reffiazem w US(po Angielsku) Google ma dobry program do tlumaczenia.Oczywiscie wielu z was dobrze angielski ma opanowany. http://www.reefkeeping.com/joomla/index.php/component/zine/article/7 Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 8 Listopada 2009 Skała w wodzie od poniedziałku 2 listopada 2009. ATS oświetlony (18 godzin ON/ 6 godzin OFF na dobe) od dzis to jest 8 listopada 2009 i od dziś zaczynam świecic nad baniakiem. Aktualnie świeci sie 5x80W nastawione na cykl 12 godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen Zgłoś Napisano 8 Listopada 2009 a można prosić fotkę tego ats w środku??? Cytuj akwarium 375l. , sump 126l. Pozdrawiam Damian Dombrowski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 10 Listopada 2009 swiece 5 x 80W przez 12 godzin amoniak 0,25 kh 7 no3 0-5mg dzien 9 dojrzewania dozuje bakterie microbe lift nite out Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 11 Listopada 2009 Ja wlasnie nie wyobrazam sobie tej metody pod niefoto. Chocby nie wiem jaka ekipa czyszczaca. Pokarm rozbeltuje na metna mocno stezona zawiesine strzykawka i heja. Minimum raz dziennie. Przy weekendzie nadrabiam zaleglosci bo wiecej czasu. Krab,krewetka czy slimak nie sa wstanie skorzystac jedynie filtratorzy ale ile by ich trzeba bylo. Po takim karmieniu akwarium bez odpieniacza nie ma szans. Wystarczy jeden dzien ze kubka nie oproznie i jest smrod jak w publicznej toalecie. Dla mnie dpieniacz grubo przeskalowany, ale wylaczany conajmniej na 6 do 8 godzi na dobe przy dwukrotnym karmieniu. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 11 Listopada 2009 Zobacie na daty jaki te dyskosje byly prowadzone ciekawe jest tylko dlaczego po jakims czasie wiecej nie dyskotoja.W jednej dyskosji poruszono problem z toksykom I zanikaniem zwiasku mineralow. I niestety ale jesli to bedzie bardzo drastyczne to jest bardzo prawdopodobne ze czly system ekologiczny moze sie zalamac.Dodadkowe koszty chemi,czas spedzony by utrzymac cala rownowage ekologicznom jest owiele wiekszy niz stosowanie obecnego systemu. Kidult jeszcze jedno pytania ca sie stalo w twoim pierszym tenku? Taki ladny byl jak go pierwszy raz Fotografie zrobiles. Jeszcze jedna porada kolezenska.Jak sie robi zdjecia tenku to wiele razy fotograf sie rowniez w zdeciu pokazuje.I rowniez jest dobze spodnie zalozyc jak sie to robi. Powodzenia Slawek Krzyzanowski Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 11 Listopada 2009 @Grzegorz Dyzma - a wyobrazasz sobie jak dziala automatyczna przekladnia dwusprzeglowa DSG? podejrzewam ze nie, a dziala:) jesli chodzi o metode ATS to nie ma potrzeby ladowac tyle jedzenia az sie woda zrobi metna, tylko mniej, bo odpieniacza nie ma, wiec korale maja duzo wiecej czasu aby sie najesc. @Slawku: "Kidult jeszcze jedno pytania ca sie stalo w twoim pierszym tenku? " nic sie nie stalo, stoi i dziala, 4 kostki mrozonek dla korali na dobe i odpieniacz wylaczany na noc - NO3 = 0 (salifert i zoolek). zauwazylem roznice po tygodniu jak odstawilem TM zootan a zaczalem karmic mrozonkami! baniak stoi i czeka az nowy baniak dojrzeje i bedzie przekladka. Taki ladny byl jak go pierwszy raz Fotografie zrobiles. DZIEKI Jeszcze jedna porada kolezenska.Jak sie robi zdjecia tenku to wiele razy fotograf sie rowniez w zdeciu pokazuje.I rowniez jest dobze spodnie zalozyc jak sie to robi. A jak tal lubie, jak nad morzem, hehe ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 12 Listopada 2009 #220157 KIDULT :Jeszcze jedna porada kolezenska.Jak sie robi zdjecia tenku to wiele razy fotograf sie rowniez w zdeciu pokazuje.I rowniez jest dobze spodnie zalozyc jak sie to robi. A jak tal lubie, jak nad morzem, hehe ) hehe faktycznie ekshibicjonista Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 12 Listopada 2009 Kidult a miales i karmiles kiedys niefoto? Bo ja np nigdy nie mialem SPSa w reku. Nie potrzeba mi wiedziec jak dziala przekladnia dwusprzeglowa jeszeli wiem jak dziala ATS. Przeczytalem wszystko co ty zapodales i tak jak napisalem wczesniej.ATS widze jako wspomaganie, na poprawe parametrow.Nawet zuzycie energii wieksze niz przy opieniaczu. Ale wazne zeby miec idee Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 19 Listopada 2009 konstrukcja w szczegolach: to jest pokrywka od mojego filtra, zamocowane oprawki na zawrowki (najlepiej 2700-3000K), wszystko uszczelnione siliconem akwarystycznym. do tego klosik z pleksy przywiazywany kablem. to jest jedna z dwoch siatek na ktora splywa woda. wyjalem dzis i wyskrobalem z glonow ktore wyrosly w ciagu 12dni. siatki trzeba skrobac co tydzien. tak wyglada filtr ze splywajaca woda i z wyciagnieta siatka to jest widok od gory do kubelka, po wyjeciu pokrywki z oswietleniem. rurka ktora widac na gorze to splyw skierowany na siatke, ktora jest zamocowana do kolejnej rurki, ktora mozna bez problemu wyciagnac na czyszczenie a tu widac instalacje pcv splywu wody. mozna ja odlaczyc przy niebieskim zaworze i wyciagnac na ewentualne czyszczenie. czerwone zawory po prawej sa caly czas zamkniete, zostawilem je po to, aby podlaczyc odpieniacz jezeli bedzi trzeba. POMIARY WODY DZIŚ 19-11-2009 SALIFERT AMONIAK - <0.25 NO3 - ZERO KH - 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 20 Listopada 2009 Gratulacje ladnie zrobiony.Jedynie bym dadal jakies tanie rybki(szybciej tobie tenk dojzeje). Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 20 Listopada 2009 wlasnie o tym mysle co by tu wrzucic, na razie jest trawnik niezly, bo swiecilem na maksa. no i chlodzenie musze zalozyc, bo moj nowy giesemann moonlight grzeje wode na 30 stopni, ale KOLORKI piekne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2009 skala w wodzie od miesiaca. 3 dni temu wpuscilem 4 chromisy, wrzucilem kilka miekasow i 5 kilo skaly prosto z frachtu - wiadomo od kogo - PRZEKOZAK! zmierzylem amoaniak - niwykrywalny, zmierzylem no3 - salifert 2mg, zoolek miedzy 0 a 5mg. bede bardzo wdzieczny, jesli ktos z Wawy chcialby zmierzyc mi wode hanna PO4 - zaplace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2009 NO3 - ZERO, od 8 dni plywaja 4 chromisy oraz 5 kilo skaly prosto z frachtu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawekkrzyzanowski Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2009 Fajnie by bylo jakes zdjecia zobaczyc Cytuj 120 GL tenk(454.24L),110Lb Fiji Pucani Skala ,Pompa Vortech 40W,20W,360W Swiatla 50/50,8W LED nocne,60Lb piasku(2mm zmielone muszle).Pare Kolari ,Wiele rybek,slimakow pod piaskowych,reef krebow.55 GL Tenk glonowy ,Filter Bio Pellets Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2009 dzisiaj skale przeloze ze starego baniaka i ustawie juz tak jak ma byc to pstrykne foty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2009 dzisiejszy pomiar no3. przypominam - akwarium odpalone na poczatku listopada, BEZ ODPIENIACZA CAŁY CZAS. od prawie dwoch tygodni mieszkaja zwierzaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2009 klikajcie aby zobaczyc w pelnym rozmiarze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2009 jak dla mnie git, zobaczymy jak się będzie zachowywać system w dłuższej perspektywie czasowej Pozwodzenia Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach