Skocz do zawartości
chmielu243

Zielony Trawnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przyszła i kolej na mnie,a mianowicie plaga glonów która dwa miesiące mnie atakuję. Były chwilę gdzie ustępował, a następnie wracał z większą intesywnością

Metryczka

1. wymiary 68x55x55

2. ilość wody wraz z sumpem 250l

3. filtr RO+DI TDS (wszystko po wymianie trzy miesiące temu)

4. Odpieniacz diy Sebastek pompa nj2300,węgiel,refugjum

5. HQI 150W 16000k 8godz, T5 2x24 ATI Blue Plus,Actinc 12godz,nocne taśma led (świetlówki i żarnik nowe ok 3tygodnie)

6.Obsada 4 odmiany Euphylli,caulastera 2 odmiany,ricordee 2 odmiany, quadricolor 2 odmiany,plerogyra sinuosa,3 odmiany zoa,grzybki,2miękasy, 5 szczepek sps

7. Gobidon 2 gatunki,mandaryn,2błazny,babka kopiąca,rozgwiazda piaskowa,3 krewetki,krab ukwiałowy,żółtek(mały jeszcze się nie męczy),slimaki,dolabella

8. Od lutego po przeprowadzce(odkupione od forumowicza)

9. 40kg skała, 14kg piasek

10. wódka 2ml

11-----------

12. pH 7,7

PO4 0,5

kh 12,5 (powoli podbijam z 8)

Ca 450

Mg 1110

No3 50!!!!!!!!

1,025 Testy robione dziś salifert

13. Podmiany co tydzień 20l sól Reef salt

14. 2kostki kryl,artemia czasami widłonogi

15. raz w tygodniu reef pearls na przemian z coral food (jedna załączona miarka)

16. Glon,glon,glon (nic innego mnie nie nawiedziło)

17. ABC+M raz w tygodniu 15ml,bakterie

Odpieniacz mam ustawiony na mokro, w sumpie wylądował jeszcze Matriks w ilości 500ml a glon i tak wygrywa

86390a89868ac7a0med.jpg

a8124a5669016045med.jpg

Zdjęcie całości trochę nie aktualne ponieważ znikły miękkasy

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewidentnie powodem jest wysoki poziom nutrientow (NO3 i PO4) ale to tylko bezposrednia przyczyna.

podnies poziom cyrkulacji, odmuchuj skale woda bo zrodlem nutrientow jest rowniez detrytus. Zarzuc jakis filtr mechaniczny.

zrob pralke w akwarium, odciagnij i podmien z 25% wody (nie znam Reef salt) zdobadz IO na ta podmianke. Nastenie zwolnij z podmianami na kilka tygodni i nic nie dolewaj oprocz bakterii. Skroc swiecenie HQI do 4h.

Zobacz tez czy nie ma syfu na dnie w refugium.

14kg piasku - wydaje mi sie ze duzo na Twoja powierzchnie dna, ale to moge sie mylic. Dobrze przeczysc piasek ssawka (czy jak to sie tam nazywa)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyrkulaja jest dość duża 4 pompy,skałę co drugą podmianę odmuchuję, a sump czyszczę odmulaczem,piasek jest czysty i często go zruszam, a zapomniałem dodać że dozuję jeszcze ballinga ca 90ml,mg110,kh 70

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo w refugjum glon spagetti znika w zawrotnym tempie,nie dawno go rozdawałem a teraz jak tak dalej będzie zostane zmuszony do kupywania,

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.