lukaszt Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Witam, mam akwarium 120(+40)l od około 8 miesięcy. Parametry: Mg 1430 / Ca 420 / kH 11 / temperatura 25-26 / fosforany 0,04 Od półtora miesiąca walczę nieustannie z glonami, szukałem podobnych postów na forum, oraz próbowałem je zidentyfikować. Na początku myślałem, że to Byropsis, ale niestety to nie to. W sklepie powiedziano mi, że pomóc może podniesienie magnezu. Utrzymywałem magnez na poziomie 1550 przez 2 tygodnie, próbowałem zaciemniać i nic. Wyrywam je regularnie, ale to walka z wiatrakami. Proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Napisz coś więcej jaką sól używasz co lejesz? i jeszcze by się przydał test na NO3 Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Września 2012 (edytowane) zapewne NO3 masz spore....musisz usuwać mechanicznie albo Dolabella do akwarium i po sprawie Edytowane 19 Września 2012 przez rekin1 (wyświetl historię edycji) Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz485 Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Nie jestem pewien czy to ten sam glon co u mnie (wygląda bardzo podobnie) ale zwalczył go Tectus fenestratus. Dość szybko i skutecznie zjadał to:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Września 2012 turbo nie wciągnie tego glona. Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Września 2012 Łukasz - w dziale plagi sa setki postow na temat problemow z glonami. Czy na prawde myslisz ze w tamtych ukrywalismy prawdziwe rozwiazanie a w Twoim napiszemy cos innego? Na temat niechcianych glonow chyba juz wszystko zostalo napisane wiec prosze uzyj wyszukiwarki np google i wpisz slowa: "nano-reef, plaga, glony" wybierz sobie najbardziej odpowiedni temat (czytaj: najdluzszy i najbardziej ambitny) i tam kontynuuj watek zadajac swoje pytanie. Koniecznie zacznij od wklejenia wypelnionej metryczki. Ten watek zamykam poniewaz nie potrzeba nam balaganu na forum i tysiac watkow na ten sam temat. Pozdrawiam, Tester 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach