Skocz do zawartości
chodi

ach te gwiazdki..... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Ciekawi mnie sytuacja w moim zbiorniku. Po lekkim zaniedbaniu wywolanym przeprowadzka kilka korali "podupadlo" na kondycji pokazujac gdzie niegdzie swoje szkielety... zaden nie padl a teraz juz wracaja do formy.Ale... od zawsse paletalo mi sie po akwa sporo gwiazdek. Przewaznie mialy trzy ramiona. Sporadycznie 5 :) nigdy nie widzialem ich na koralach a rozmiar jaki osiagaly to ok 6mm...

Teraz cos sie zmienilo :) maja 5 lub 7 ramion i rozmiar do ok 1.5cm. Malo tego. Widuje je bez przerwy na koralach. Ale nie na zywych tylko na tych oburmalych kikutach... i pytanie, ktore samo sie cisnie... obumarlych bo gwiazdy siedza? Czy siedza gwiazdy bo obgryzaja umarlakow?

20120922131607.jpg

Pozdrawiam

Lukad

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te gwiazdki to asteriny :p teraz zależy czy trafilas na te od glonow czy od korali...

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle to ja wiem :) szukam info jak potwierdzic co one zra :D wiekszosc ciska po szybach wiec sie ludze ze to te lepsze :p

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asteriny odzywiaja sie sluzem korali i filmem bakteryjno-glonowym. Jesli chodza po martwych koralach to pewnie wlasnie dlatego ze tam zawsze chetnie pojaiwaja sie glony.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem u Ciebie żywią się glonami obrastającymi szkielet. Niestety żerują wyrzucając swój żołądek i trawiąc na zewnątrz, jeśli "flaki" dotykają żywej tkanki, to stresują koralowca, a gatunki typu briareum czy zoa, oglonione np. po wahnięciu parametrów, mogą nawet zabić.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie lysmata wurdemanni wycięła wszystkie asteriny bez wyjątku, ale nie ma gwarancji że u Ciebie będzie tak samo. kup dwie, zobaczysz. Przy okazji pozbędziesz się aiptasii jeśli je masz. Pozdro,P.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.