chodi Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Witajcie. Ciekawi mnie sytuacja w moim zbiorniku. Po lekkim zaniedbaniu wywolanym przeprowadzka kilka korali "podupadlo" na kondycji pokazujac gdzie niegdzie swoje szkielety... zaden nie padl a teraz juz wracaja do formy.Ale... od zawsse paletalo mi sie po akwa sporo gwiazdek. Przewaznie mialy trzy ramiona. Sporadycznie 5 nigdy nie widzialem ich na koralach a rozmiar jaki osiagaly to ok 6mm... Teraz cos sie zmienilo maja 5 lub 7 ramion i rozmiar do ok 1.5cm. Malo tego. Widuje je bez przerwy na koralach. Ale nie na zywych tylko na tych oburmalych kikutach... i pytanie, ktore samo sie cisnie... obumarlych bo gwiazdy siedza? Czy siedza gwiazdy bo obgryzaja umarlakow? Pozdrawiam Lukad Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Te gwiazdki to asteriny teraz zależy czy trafilas na te od glonow czy od korali... Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Tyle to ja wiem szukam info jak potwierdzic co one zra wiekszosc ciska po szybach wiec sie ludze ze to te lepsze Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Września 2012 asteriny odzywiaja sie sluzem korali i filmem bakteryjno-glonowym. Jesli chodza po martwych koralach to pewnie wlasnie dlatego ze tam zawsze chetnie pojaiwaja sie glony. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 22 Września 2012 Moim zdaniem u Ciebie żywią się glonami obrastającymi szkielet. Niestety żerują wyrzucając swój żołądek i trawiąc na zewnątrz, jeśli "flaki" dotykają żywej tkanki, to stresują koralowca, a gatunki typu briareum czy zoa, oglonione np. po wahnięciu parametrów, mogą nawet zabić. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 22 Września 2012 u mnie lysmata wurdemanni wycięła wszystkie asteriny bez wyjątku, ale nie ma gwarancji że u Ciebie będzie tak samo. kup dwie, zobaczysz. Przy okazji pozbędziesz się aiptasii jeśli je masz. Pozdro,P. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach