t2mek2 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Witam. Wczoraj wieczorem podałem Chemiclean, Akwa 43l 4 kg piasku, 5 kg LR, kaskada aquael FZN-2 zycia mało 3 slimaki i Ricordea Yuma. Miałem mały dylemat ile chemicleanu dac, czy miarke czubata czy płaska - dałem płaska przez noc mało pomogło Dzisiaj dosypalem pół miarki i zastanawiam sie jak świecić (oswieltenie aquael 2x11 w) ile godzin ? sama aktyna czy obie świetłówki Dodam ze zaraz musze sie zbierac do pracy i wracam ok.22 wieczorem wiec mam mały problem z tym swiatłem. Dla szybkich + ! hehe pozdrawiam wieczorem dodam pare fotek tego #$%@ ! Edytowane 30 Września 2012 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 27 Września 2012 preparatu dajesz odpowiednią ilość i po 48 lub 72 godzinach podmieniasz część wody jak w opisie i jesli nie pomogło to kuracje powtzrzasz a nie dodajesz po dniu więcej.świecić normalnie,odpieniacz zdjąć kubek Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Dzieki ! odpieniacza brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Natleniaj dużo a po kuracji umyj filterek Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 Ja bym zostawil tylko aktynikę. U mnie pomagało nawet samo to. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Młot - Kwidzyn Zgłoś Napisano 27 Września 2012 hmmm...sorry bo nie znam tego środka. Stosujecie go do walki z cjano? Bo u mnie z tym g... nic nie pomaga ani te środki super z buteleczek ani krewetki wundermani.. pozdro Cytuj na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 27 Września 2012 krewetki na cyjano .... coś pokręciłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edytabv Zgłoś Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Chemiclean pomaga, ja miałam naprawdę zaawansowaną plagę. Wsypałam zgodnie z instrukcją. Świeciłam normalnie ok 6 h- 4x T5. Początkowo myślałam, że nie zejdzie ale po ok 3 dniach został tylko szarawy nalot na skałach. Co mozesz usuń ( np oddessij ) a resztę zrobi sam środek. Jest naprawdę skuteczny. Ja wsypałam tydzień temu we wtorek ok 22 i w weekend miałam po problemie. Dziś to tylko niemiłe wspomnienie. Edytowane 27 Września 2012 przez edytabv (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Wundermani są "niby" na różyczki ale i to nie wszystkie krewetki..fajnie jak krewcie wcinałyby cyjano Mi chemiclaen pomógł dopiero za drugą kuracją Edytowane 27 Września 2012 przez Wasyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Młot - Kwidzyn Zgłoś Napisano 27 Września 2012 ja już normalnie nie wiem co czytam....oczywiście o aptazie chodziło, cjano to raczej u mnie nie ma....ale kiedyś miałem tego trochę i powiem wam ze pomógł ten preparat AM chyba antired czy coś. Naprawde skuteczne było i u mnie i u brata Cytuj na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 27 Września 2012 ja już normalnie nie wiem co czytam....oczywiście o aptazie chodziło, cjano to raczej u mnie nie ma....ale kiedyś miałem tego trochę i powiem wam ze pomógł ten preparat AM chyba antired czy coś. Naprawde skuteczne było i u mnie i u brata najlepszym się zdarza..a powiedz mi..jakieś straty po tym preparacie AM miałeś? Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 tego am nie wiedzialem gdzie kupic ani ile kosztuje, padlo na chemiclean. mam nadzieje ze jak wroce to sie milo zaskocze i wygram z tym syfem. po 23 dodam fotki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 27 Września 2012 (edytowane) No i jak narazie nic. moze widze minimalna poprawe jakby sie to"rozszczepiało" ale szału nie ma Ale jak piszecie ze po 3 dniach albo po drugiej kuracji działa to jestem dobrej myśli Podmienic wode jutro rano i zaczynac z druga kuracja czy jeszcze poczekac az ta dawka zadziała? ( 1 miarke wsypałem wczoraj wieczorem ok 24h. temu) Fotki syfu fatalna jakośc - robione telefonem i szybe tez oblazło... Edytowane 27 Września 2012 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 27 Września 2012 A masz jakąś cyrkulację czy to zbiornik stojący? Odessałeś coś wcześniej? Natleniasz wodę? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Tak odsysam co tydzien z piasku i szczotkuje skale, przyznaje ze po nocy jest tego mniej na szybach tez i jakby wyjalowialo, dzisiaj poswiece chyba tylko sama aktyna. Cyrkulacja narazie tylko z kaskady chce jeszcze dodac koralie 900. Mam dobry stary filtr ze słodkiego tylko taki ogloniały nie da sie doczyscic nie wiem czy by nie zaszkodzil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 28 Września 2012 To bez cyrkulacji daleko nie zajedziesz. Czym napowietrzasz? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Z kaskady jak spada woda to sie napowietrza, specjalnie chwilowo jest mniejszy poziom wody. moge dodac ten filtr ze slodkiego i chyba tak zrobie jak wroce. Jutro rano podmienie wode i wsypie chemiclean drugi raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Koralia 900 jest bardziej pod aquaela 30l. Jak masz 43l to pomyśl raczej o koralia hydor 1600..nie duża różnica w cenie a spora dla życia w akwarium. Nie martw się..pralki Ci nie zrobi. Nie został Ci jakiś napowietrzacz ze słodkiego? Obsady jeszcze nie masz ale natleniaj, natleniaj i jeszcze raz natleniaj. pozdr Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 30 Września 2012 Witam obyło sie bez drugiej kuracji Chemiclean jedna w zupełnosci wystarczyła, z dnia na dzien obserwowałem jak Cyjano sie wypala i ginie trwało to okolo 4-5 dni ale wybiło nawet najwieksze ogniska bakterii. Wyczyscilem i odessalem to co zostało z Cyjano, mam nadzieje ze długo nie wroci... Obyło sie bez zadnych strat w zbiorniku. W skrócie- Polecam wszystkim chemiclean. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach