Skocz do zawartości
natalia83

Nano TUNZE 6206 wavebox

Rekomendowane odpowiedzi

Mam króciutkie pytanie do użytkowników tych wavebox'ów czy wasze też tak burczą?

Teraz siedzę i słucham to w momencie wyrzucania wody jest taki drżący dźwięk jakby coś wpadało w rezonans, niewiem jak to określić. W dzień tego nie słyszałam, może tego nie było a może teraz jest poprostu ciszej. Wavebox dzisiaj przyszedł, używany dwa lata, zakupiony z nowym kontrolerem TUNZE 6091. Zastanawiam się czy jest sens go jutro rozbierac i czyścić, czy zamawiać nową pompę? Chodził napewno do ostatniej chwili bo przyszedł jeszcze mokry.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest umieszczony w akwarium?

U mnie jest wynurzony 2cm ponad powierzchnię. Wylot pompy ma na dole. Może to śmiesze co piszę ale pierwszy raz zamontowałem go odrotnie i jakoś nie mogłem pojąć dlaczego dziwnie działa.

W moim stuka pompa w momencie załączania. Jakby pole magnetyczne stojana wciągało wirnik na ośce w głąb pompy. Obstawiałem podkładki na ośce pomiędzy obudową a wirnikiem ale dziwnie ich nie widzę, a nowych jak na złość nigdzie nie idzie kupić.

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, ja to rozgryzłem :), i opcje są trzy:

1. To wynik odkształceń dna od temperatury pompy...

Jak wyciągniesz pompę, to spójrz do środka pudełka, w którym siedziała, za plecami pompy (na wąskiej ściance pudelka) jest plastikowe wzomcnienie, taki jakby mostek, pompa w czase pracy drży i jeśli luźno jest oparta o ten mostek to w niego stuka, więc albo go przeszlifoać tak aby powiększyć szczelinę do tego stopnia aby pompa w to nie uderzała, albo wsadzić tam coś by tę przestrzeń zlkiwidować.

2. Burczy bo podkładka pod wirnikiem jest już "zużyta" albo jej nie ma (no ale wtedy to by byrczało strasznie).

3. Coś innego o czym nie wiem :)

Jeśli to żadne z powyższych, zmiejsz napięcie w zasilaczu - służą do tego przezroczyste piny(?) wkładane w "dupkę" :) zasilacza. Na każdym jest napisane jakie napięcie generuje...

Edit:

@mariusz_s : niestety te podkładki można kupić... w komplecie z nowym wirnikiem za ileś tam set PLN :(....

Edytowane przez nanorafa (wyświetl historię edycji)

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, wydaje mi sie że u mnie to będa to też te podkładki. Wavebox ma dwa lata, więc i pewnie prawo do zużycia czy zmęczenia materiału. Za jakiś czas trzeba to będzie wymienić. Czy to burczenie w jakiś sposób wpływa na ryby? Mam na myśli ten dzwięk.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij wirnik, pod nim jest podkładka (nie zgób jej) jeśli nie jest rozpłaszczona jak flądra :) i elastyczna to jest w porządku.

Czy to burczenie to dźwięk wpychanego patyka w wiatrak :), czy raczej coś jak odglos miksera (cichego miksera) :).

Jeśli mikser to za duże napięcie (i w sumie wina podkładki) jeśli patyk to mostek, o którym pisałem :) i jak widzę jjablonski podał już rozwiązanie.

Edytowane przez nanorafa (wyświetl historię edycji)

Kostka 100x100x50cm,

Reaktor Ca, DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwie podkładki mają symbol 6055.740 i kosztują około 9zł. Niestety w Polsce nieosiągalne. Na stronie Tunze wysyłka kosztuje coś chyba 11euro. Do tego taki dynksik do ich demontażu był po 9euro o ile się nie mylę.

Edytowane przez mariusz_s (wyświetl historię edycji)

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, to pardon, coś się zminiło, jak z rok temu patrzyłem to dawali to tylko z nowym wirnikiem ... :)

Kostka 100x100x50cm,

Reaktor Ca, DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć. Dzięki :).

Kostka 100x100x50cm,

Reaktor Ca, DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OOOO zmniejszyłam napięcie na 12V i jest dużo ciszej, jeszcze go mąż rozkręci i zobaczy co tam się w środku dzieje :D Bardzo dziękuję wszystkim :clap::unworthy:

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.