Skocz do zawartości
WolfAtTheDoor

Estetyczne akwarium bez Sumpa - czy to mozliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

myslalem nad tym chwile i wpadłem na cos takiego

szkic na szybko w paincie

beztytuuacu.jpg

tylko zastanawiam sie czy ta siatka nie zarosłaby glonami....

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siatka na pewno czymś zarośnie i estetyczna nie będzie. Jeżeli jest gęsta, to pompa cyrkulacyjna po lewej stronie nie ma racji bytu, IMHO lepiej zamiast siatki czarne tło, grzebień i wyprowadzenie na locline, mniej zachodu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób akwarium z panelem który chowasz do tej szafki na górze i będzie git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zielony mintaj

"Siatka na pewno czymś zarośnie i estetyczna nie będzie. Jeżeli jest gęsta, to pompa cyrkulacyjna po lewej stronie nie ma racji bytu, IMHO lepiej zamiast siatki czarne tło, grzebień i wyprowadzenie na locline, mniej zachodu %29.gif"

Ten locline to jakis obieg wody oparty na pompie czy jak?

w przypadku siatki musialaby byc pompka cyrk. po tamtej stronie zeby wypychac efektywnie wode z tego miejsca.

fawex - o jakim dokładnie panelu mówisz?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w wyszukiwarkę akwarium z panelem, wiele jest takich i zobaczysz jak ludzie to rozwiązali. :thumbup:

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo

moim zdaniem to jest lepsze rozwiazanie (tansze) niz budowa Sumpa - ale zeby bylo estetycznie to ten panel trzeba by obudowac.

Mam jeszcze pytanie odnosnie tego jak takie akwarium funkcjonuje kiedy mamy sumpa i komin - rozumiem ze tym samym kominem woda idzie na dół i tym samym wraca tylko ze w innej rurce w kominie - i tu pytanie - wlot i wylot rurek jest w zasadzie w tym samym miejscu i czy czesciowo nie dzieje sie tak ze ta woda ktora przyszla do gory to czy znowu nie leci w jakiejs czesci na dół?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tańsze to bym polemizował, czy lepsze ...hmm przerabiałem to już więcej do tego nie wrócę. Jak źle ustawisz przegrody nie dobierzesz pompy obiegowej. Jak dasz za węski panel to ograniczysz się z modelami odpieniaczy - czytaj nici SPS. I tak można sobie mnożyć.

Zbiornik na dolewkę też trzeba gdzie później schować. Więc szafka cię nie minie. A dolewanie z ręki ...cóż zasolenie będzie skakać.

Edytowane przez mariusz_s (wyświetl historię edycji)

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje akwarium funkcjonuje bez sumpa od prawie roku i ma sie swietnie - wszyscy ktorzy zawitali do mnie z wizyta moga potwierdzic, nawet spsy sobie super radza - filtracja to odpieniacz zawieszony na tylnej szybie i nic pozatym wiec nie widze potrzeby kombinacji z panelami ktorze zmniejszaja pojemnosc akwarium . Pozdrawiam.

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz fajnie to...

zamiast siatki daj szklo oczywiscie nizsze od akwa o 1-1,5 cm. W szkle wynij otwory na wysokosci 1/4 1/3 od gory w ktore to wsadzisz pompy cyrkulacyjne ( po bokach )

Po srodku tej szyby na gorze wytnij szerokie U w ktore wkleisz grzebien.

Woda wypompowywana przez pompy cyrkulacyjne z panelu na przod akwa bedzie wracala przez ten grzebien - szybko ladnie i przyjemnie a najwazniejsze ze estetycznie i wszystko schowane. Jak dasz szybe przyciemniona to nie bedzie widac.

Polecam do takiej opcji pompy tunze bo maja fajny okragly kolnierz ktory wejdzie w otwory

Edytowane przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji)

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz akwa Gienka miał bardzo ładne małe panelowe ale sporo ciekawych rozwiązań jest

mam nadzieje że kolega sie nie pogniewa ale skoro pytasz o estetyczne to linka podsyłam

http://nano-reef.pl/topic/46627-s-uzywany-zestaw-akwarystyczny-kostka/#entry455137

ale nie koniecznie panel znam kilka zbiorników bez panela i sumpa a ładnych

wada-sporo skały potrzeba do takich

Edytowane przez dyzio (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy panelu plusem jest także mniejsza mocowo pompa obiegowa i ogólnie prostsza realizacja ale minusem mniejsza rezerwa wody w obiegu no i jak byś chciał zastosować przegrodę z filtrem glonowym to będzie trzeba poszerzyć panel ponad 10cm. Jeszcze innym aspektem jest umiejscowienie osprzętu do suplementacji Ca, Mg,... Tu raczej Balling a nie "Metoda Berlińska" z wielgaśnym kalkreaktorem. No chyba, że chcesz prowadzić zbiornik jedynie w oparciu o podmiany i gotowe suplementy. Wszystko zależy od "wsadu" do akwarium dlatego trudno doradzić coś jednoznacznie.

Zastanów się czy na szybę-tło nie warto byłoby zastosować szkła w kolorze grafitowym. Nie wiem tylko będzie dostępne grubsze od 4mm. a to ogranicza wielkość zbiornika.

Edytowane przez Ritter (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panel ma same minusy wiec nie dorabiajmy ideologii... ale jak juz musi byc to trudno

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos moze mnie na to zapytanie odpowiedziec? bo nadal nie moge zrozumiec - "Mam jeszcze pytanie odnosnie tego jak takie akwarium funkcjonuje kiedy mamy sumpa i komin - rozumiem ze tym samym kominem woda idzie na dół i tym samym wraca tylko ze w innej rurce w kominie - i tu pytanie - wlot i wylot rurek jest w zasadzie w tym samym miejscu i czy czesciowo nie dzieje sie tak ze ta woda ktora przyszla do gory to czy znowu nie leci w jakiejs czesci na dół?"

i jeszcze jedna rzecz - jak ktos ma robione akwa - musi przelaczac lampy noc/dzien recznie (nie wyobrazam sobie) czy ta lampe samemu tez sie da jakos zaprogramowac kiedy sama ma sie przelaczac?

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

"Estetyczne akwarium bez Sumpa - czy to możliwe?" Pewnie że się da najlepszy dowód akwarium kolegi AquaManiac , oczywiście wiąże się to z pewnymi ograniczeniami ale eh nawet ja sobie bym życzył żeby korale u mnie wyglądały jak u niego :czapki z głów:)

http://nano-reef.pl/...ch/#entry363012

Edytowane przez juko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos moze mnie na to zapytanie odpowiedziec? bo nadal nie moge zrozumiec - "Mam jeszcze pytanie odnosnie tego jak takie akwarium funkcjonuje kiedy mamy sumpa i komin - rozumiem ze tym samym kominem woda idzie na dół i tym samym wraca tylko ze w innej rurce w kominie - i tu pytanie - wlot i wylot rurek jest w zasadzie w tym samym miejscu i czy czesciowo nie dzieje sie tak ze ta woda ktora przyszla do gory to czy znowu nie leci w jakiejs czesci na dół?"

i jeszcze jedna rzecz - jak ktos ma robione akwa - musi przelaczac lampy noc/dzien recznie (nie wyobrazam sobie) czy ta lampe samemu tez sie da jakos zaprogramowac kiedy sama ma sie przelaczac?

W kominie są zwykle trzy dziury. Pierwsza jest przelotem dla rurki a właściwie rury zrzutowej czyli szerokiej. Nią woda będzie spadała grawitacyjnie do sumpa. Rura wystaje na wysokość kilku centymetrów u podstawy komina. Następna rura "rewizja" jest zabezpieczeniem na wypadek gdyby rura zrzutowa została zatkana. W warunkach normalnych nie ma przez nią przepływu wody. Jeśli wysokość tej rury w kominie jest znacznie większa od rury zrzutowej to poziom wody w kominie w normalnych warunkach zawsze będzie ponizej wlotu do tej rury. Zwykle Wystaje ona na ~1/2 wysokości komina licząc od jego podstawy. Zabezpieczenie działa tak. Jeśli zatka się główny zrzut poziom wody w kominie zacznie się podnosić i w końcu zrówna się z wysokością wlotu do rewizji i woda popłynie nią do sumpa. Trzecia rura a własciwie rurka o mniejszej średnicy jak dwie wymienione to wylot wody z pompy obiegowej. Jeśli jest prowadzona kominem to póżniej opd kątem 90o załamuje się i biegnąc wzdłuż tylnej ścianki akwarium dociera do miejsca gdzie pod wodą będzie wprowadzała wodę do zbiornika z sumpa. W niezbyt dużych zbiornikach stosowane jest rozwiązanie polegające na tym, że grzebień z wlotem wody jest ustawiony pod kątem 90o względem rurki wprowadzającej wodę do zbiornika. Rurka zupełnie krótka kieruje wodę wzdłuż tylnej ścianki zbiornika a woda napływa do komina od strony ścianki bocznej. Strumień wody wpadającej do zbiornika jest na tyle silny, że niewielka jego część trafi na powrót bezpośrednio do komina. Oczywiście jeśli komin jest trójkątny, jego podstawa, efekt będzie znacznie gorszy pod tym względem. Spotkałem rozwiązania z kilkoma wylotami wody na rurce wylotowej.

Oczywiście są różne "wariacje" na temat obiegu sump - akwarium. Są obiegi tylko z jedną dziurą w kominie na zrzut. A zabezpieczenie przed zatkaniem opiera się choćby na pomiarze poziomu wody. Dosyć często rurka doprowadzająca wodę z sumpa jest puszczona wierzchem, z tyłu akwarium, pionowo z sumpa gdyż zwykle sump jest dziełem liniowym czyli komory dzielą go w jednym kierunku. Zysk z prowadzenia pionowo rurki polega na tym, że mamy o jedno załamanie mniej na rurce z pompy obiegowej. A co za tym idzie mniejsze są straty i potrzebna mniejsza pompa. Dodatkowo nie musimy wiercić kolejnego otworu w szkle.

Edytowane przez Ritter (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

"Estetyczne akwarium bez Sumpa - czy to możliwe?" Pewnie że się da najlepszy dowód akwarium kolegi AquaManiac , oczywiście wiąże się to z pewnymi ograniczeniami ale eh nawet ja sobie bym życzył żeby korale u mnie wyglądały jak u niego :czapki z głów:)

http://nano-reef.pl/...ch/#entry363012

Ja mysle ze dobry odpiniacz z wbudowanym filtrem funkcjonuje lepiej w glownym akwarium niz w tym calym sumpie... faktycznie super baniak.

Mnie sie tez bez sumpa bardzo podobal stary baniak od Lizarda - ten z czarnym tłem - a ta tubka mu tam rosnela zabójczo - tak jej dobrze bylo

http://nano-reef.pl/...a/page__st__380

Ritter - wielkie dzieki za ten tekst. Masz plusa.

"Strumień wody wpadającej do zbiornika jest na tyle silny, że niewielka jego część trafi na powrót bezpośrednio do komina."

No i wlasnie moim zdaniem to powoduje ze odpiniacz jest bardziej efektywny jak trzymamy go w glownym zbiorniku, W sumpie zawsze czesc wody pojdzie spowrotem sie czyscic.

Edytowane przez WolfAtTheDoor (wyświetl historię edycji)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, szukałeś na siłę potwierdzenia swojego założenia i myślisz że znalazłeś.... ale tylko tak myślisz, rzeczywistość jest nieco inna.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prad wody w akwarium musi byc na tyle silny, ze podana z sumpa wode natychmiast wymiesza. Z tym nie ma zadnego problemu. W zaleznosci od sily pompy w sumpie, prad podawanej wody czesto rozbija sie dopiero na przeciwleglej sciance akwarium i jeszcze wzburza piasek na dnie, takze nie musisz wymyslac teorii o lepszej wydajnosci odpieniacza, gdy w jednym rogu bedzie komin a w innym bedzie woda z sumpa podawana wezykiem.

Problem bedzie z taka siatka dzielaca zbiornik, gdyz woda do odpieniacza ma wpadac powierzchniowa, najbardziej brudna, a nie przesaczac sie cala powierzchnia siatki. Od tego jest dawno sprawdzony "grzebien".

Innym problemem moze byc strata miejsca na szafce, zabranego przez panel, w ktorym powinien sie znalezc odpowiedni odpieniacz. Nie zawsze szerokosc 20 cm jest dla odpieniacza wystarczajaca (nie wiem jakie duze ma byc to akwarium, moze mowisz o 30 ltrach ?).

Kiedys znudzi sie kilkakrotne w ciagu dnia, reczne dolewanie wody. Potrzeba miejsce na zbiornik z RO/DI, pompke i czujniki.

Moze kiedys dojdzie dozowanie niektorych zwiazkow. Gdzies trzeba te rozne pompki i wezyki pochowac..

Moim zdaniem, kultura i wygoda prowadzenia akwarium z sumpem jest o wiele wyzsza. Estetyka tez a ponadto, masz na szafce od razu wiecej miejsca na rzeczywiste akwarium.

W kominie wastarcza dwa otwory : splyw i rewizja. Porot mozna zrobic wezem, za plecami szafki i akwarium w miejscu, jaki sobie wybierzesz (wydajnosci odpieniacza tym nie zmienisz).

Powodzenia

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"takze nie musisz wymyslac teorii o lepszej wydajnosci odpieniacza, gdy w jednym rogu bedzie komin a w innym bedzie woda z sumpa podawana wezykiem."

Stani, chodziło mi o sytuacje kiedy woda z sumpa równiez jest podawna wezykiem przez komin (czyli model komina w ktorym sa 3 wezyki) - natomiast jesli wezyk z sumpa bedzie miał swoje ujscie w zupelnie innej czesci akwarium - wtedy odpieniacz bedzie wydajny.

Edytowane przez WolfAtTheDoor (wyświetl historię edycji)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jeszcze raz moze wspomne: z tego wezyka woda strumieniem smigac powinna na kilkadziesiat centymetrow, nawet robiac dodatkowa cyrkulacje. Tam sie nic nie cofnie. :smiling:

Poza tym, same pompy cyrkulacyjne w akwarium powinny tak mieszac, ze woda przy kominie nie bedzie stala.

Odpieniacz bedzie wydajny i bez tych kombinacji. :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK :)

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.