Skocz do zawartości
anx

Pierwsza nano-rafa 180l

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Briareum sprobuj nadciac i podwazyc zyletka od skaly. Potem delikatnie odrywaj platami te "rozlana" tkanke. Briareum najlepiej utrzymac w ryzach na wysepce skalnej otoczonej piachem, wtedy nie zarosnie calej skaly z innymi koralami. Powodzonka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielone glony zanikają z wyjatkiem kilku miejsc ale zaczely pojawiac sie galaretowate glony prawdopodobnie http://pl.reeflex.ne...rysophyceae.htm poczekac az znikna?

2012-11-22 20.03.28.jpg2012-12-10 15.33.36.jpg

A powiedz mi jak sobie poradziłeś z tymi glonami??

Edytowane przez masters1623 (wyświetl historię edycji)

Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000

80ec2bbfd3a2f619b7033a4043a0198bu388a360.png

asd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Koleżanko anx, walczysz z glonami i innymi plagami, a piszesz że używasz soli Reef Crystals - nie za bogato jak na tak nieliczną obsadę korali? Ja pomimo upływu czasu cały czas prowadzę baniak na IO, a składniki dozuję do otrzymania odpowiednich parametrów. Co do Aiptasi to proponuję Chelmona - u mnie się sprawdził :thumbup:

Pozdrawiam.

Edytowane przez Macias (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Panowie proponuje dokladniej czytac co autorka pisze bo pisanie na Pania "kolega" jest niebardzo;)

Sent from my Lumia 925

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oliwer21 już poprawione :wine: Z rana człowiek jeszcze mało widzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za radę związaną z przycinką briareum.

W moim przypadku glony te były przyczyną dojrzewania i znikły po ok. 3 miesiącach.

Co do soli - rzeczywiście, uważam, że stosowanie ballinga jest lepszym rozwiązaniem, jednak jest to dla mnie na dzień dzisiejszy zbyt kosztowne i czasochłonne, trzeba wszystko bardzo dokładnie wymierzyć, przeliczać dawki soli… Na instant ocean gorzej prowadziło mi się zbiornik, być może bogatsza sól potęguje wzrost glonów, ale nie jest ich przyczyną. Przez 1,5 roku nie miałam z nimi problemu, mimo, że używam cały czas tej samej soli.

Myślałam nad którąś z aiptasiożernych rybek, ale moje akwarium jest za małe, biorąc pod uwagę, dodatkowo, ułożenie skały (nie ma wiele miejsca na pływanie). Ale dalej szukam sposobu na te ukwiałki :)

W ostatniej aktualizacji zapomniałam napisać, że nadal hoduję fitoplankton i co jakiś czas dozuję go do akwarium. Widać różnicę w ilości robaczków kiedy dozuję, jest ich więcej a kiedy nie dozuję, znacznie mniej.

Zmierzyłam KH salifertem i wyszło 4.5 dKH. Sprawdziłam też, jaki będzie wynik na dołączonym płynie sprawdzającym – okazało się, że w strzykawce zostaje o 0.12ml więcej, co w moim przypadku oznacza, że może być nie 4.5 tylko 6.5 dKH. Nie wiem, co o tym myśleć, czy zawsze mam wprowadzać tą samą korektę w wynikach czy test się nie nadaje?

Wczoraj trafiłam na preparat AF ProBioF, który według opisu może zastąpić VSV. Jestem bardziej skłonna zacząć stosować ten preparat niż samą VSV. Może zdecyduję się też na bakterie ProBioS. Czy ma ktoś doświadczenia z tymi produktami? Czym różni się ProBioF od ProF?

Załączam kilka zdjęć starych i nowych mieszkańców. Hexatenii nie udało mi się uchwycić z bliska. Jak widać glonów trochę jest, ale myślę, że wszystko się już stabilizuje po zdechnięciu rozgwiazdy a potem jeszcze jeżowca.

post-12701-0-16722900-1404475673_thumb.jpg

post-12701-0-25787000-1404475677_thumb.jpg

post-12701-0-32951800-1404475680_thumb.jpg

post-12701-0-60820900-1404475685_thumb.jpg

post-12701-0-88148800-1404475690_thumb.jpg

post-12701-0-47325400-1404475698_thumb.jpg

post-12701-0-60715600-1404475706_thumb.jpg

post-12701-0-47258900-1404475715_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do glonów to zauważyłem, że jak przesadziłem z dozowaniem JBL Koral Fluid oraz KZ Amino Acid to miałem mały Sajgon. Może zastanów się pod tym kontem czy czegoś nie przelewasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie kilka miesięcy, nie dozowałam nic dodatkowego. Jedynie karmienie mrożonkami, czasami fito, wegiel i podmiany. Myślę, że pojawiły się przez śmierc rozgwiazdy, tylko dlaczego nie znikają? Możliwe, że jeszcze nie ustabilizowały sie do konca parametry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pora na aktualizację. Akwarium wygląda o niebo lepiej, udało mi się je w miarę wyprowadzić na prostą. Zresztą wystarczy spojrzeć.

Karmienie: pół kostki artemii+ pół kostki ikry homara

Preparaty: Aquaforest: ProBioS (2 krople), ProBioF (1 kr.), ProF (1 kr.) codziennie

Podmiany: 20 litrów co tydzień na soli RS Salt i AS Reef Crystals, co kilka podmian węgiel ROWA (trzymam tydzień)

Zwierzaki: 2x błazenek, pterapogon, hexa, planuję midasa

korale widać na zdjęciach :)

Problemy: aiptasia (krewetki przepadły bez wieści, AiptasiaX działa tylko na chwilę, potem jest ich jeszcze więcej), trochę dino, osłabiony jeżowiec (daję mu co chwila algi nori, od razu zjada, a po 2 dniach znów słabiak)

e2yYSC.jpg

f5VVyq.jpg

kmY3G3.jpg

TbSbDm.jpg

KWytQj.jpg

VZ4dqo.jpg

ZIiKlb.jpg

YvKzV5.jpg

CQ7aT7.jpg

DzaeEh.jpg

Ixvcgy.jpg

Peonel.jpg

zevAj6.jpg

Edytowane przez anx (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na aiptasie użyj joes juice

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że zmobilizowałaś się do aktualizacji :thumbup: . Korale widać zadowolone, nie boisz się, że miękasy całkowicie zdominują Ci zbiornik? Bo widzę, że mocno się rozrosły.

Ile miałaś tych krewetek na aiptasie? I jaki to był gatunek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się ,że na joes juice już za późno ( nie dałabym rady nakłuć wszystkich aiptasi)..

Z briareum mam problem :/ Bardzo się rozrosło i ciężko teraz będzie je powycinać.

Z grzybami raczej nie będzie problemu, muszę tylko je usunąć z tej tylnej skałki po środku. :)

Miałam 6x lysmata seticaudata (1 duża i 5 mniejszych), na początku je widywałam a teraz już od bardzo dawna nie widziałam ani jednej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Joes juice zapewne ma podobną skuteczność jak aiptasiax... Krewetek szukaj w nocy z latarką bo to zwierzaki nocne. Możesz spróbować inny gatunek krewetek, np bogessi, rosną trochę większe niż seticaudata. Ewentualnie możesz zaryzykować tzw. brzydala, przy okazji pewnie zmniejszy populację miękasów.

Skałę masz poklejoną? Jeżeli nie to możesz wymienić tą skałę z briareum na nową. Jak nie chcesz żywej z niespodziankami, możesz spróbować real reef rock lub inną syntetyczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nocy szukałam i niestety nie udało mi się ich wypatrzeć.

Co do brzydala, chętnie bym spróbowała, ale boję się o euphyllię. Podobno może podskubywać.

Dziękuję za radę, muszę przemyśleć sprawę z briareum, w ostateczności rzeczywiście pozostanie wymiana skałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dużo masz tych aiptasii?? Jeśli to już prawdziwa plaga to może warto oddać komuś na przechowanie najcenniejsze koralowce i zaryzykować tego brzydala.

Albo spróbuj jeszcze raz z krewetkami, może tym razem lepiej sobie poradzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy :) mam 4 sztuki i coraz więcej aiptasii, ale jest od niedawna brzydal :D

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze kupie jeszcze ze 2-3 krewetki wieksze, na pewno warto jeszcze sprobowac? Bo ten brzydal jakos mnie nie przekonuje (szczegolnie, ze te aiptasie w wiekszosci sa male, a i z tymi koralami musialabym cos zrobic).

Dzisiaj kupilam nieduzego Ecseniusa midasa :) Jak mi sie uda to zrobie mu zdjecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym spróbował krewetki, może tym razem będą skuteczniejsze. A z Ecseniusa na pewno będziesz zadowolona.. toż to piesek a nie ryba, taki pocieszny :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.