Michalevo Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Witam po wszyskich znanych plagach, które udało mi sie opanować ( cyjano dino okrzemki) tym razem pojawiły sie długie glony z babelkiem powietrza u góry. Odsysam je raz na tydzień (od miesiaca)ale odrastaja . Powiedzie proszę jak sie pozbyć tego dziadostwa, tylko nie pytajcie o parametry wody , są prawidłowe, gdyby odchodzily od normy nie pisalbym tematu tylko działał. Jeżeli będzie trzeba zrobię pózniej lepsze foto Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 8 Października 2012 http://pl.reeflex.net/tiere/2150__hrysophyceae.htm Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 8 Października 2012 ciemno na 2 dni zero pokarmu i zejda ,,, po 2 dniach powoli dolaczac swiatlo u mnie pomoglo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Auto Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Podoba mi się ich opis: "Wyłącznie dla ekspertów! Bardzo trudny w hodowli!" Mam coś takiego u siebie ale zbiornik dojrzewa, choć już się martwię bo długo to trwa. Czy przy zaciemnieniu cyrkulację zwiększyć czy zmniejszyć, wydaje mi isę że przy większej jest tego mniej albo po prostu cyrkulacja odrywa pęcherzyki powietrza i to tylko efekt wizualny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 8 Października 2012 nic nie zmieniac zakryc na amen nie karmic pilnowac temp za 2 odkryc i powolutku dodawac swiatlo wrazie co powtorzyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Podoba mi się ich opis: "Wyłącznie dla ekspertów! Bardzo trudny w hodowli!" Mam coś takiego u siebie ale zbiornik dojrzewa, choć już się martwię bo długo to trwa. Czy przy zaciemnieniu cyrkulację zwiększyć czy zmniejszyć, wydaje mi isę że przy większej jest tego mniej albo po prostu cyrkulacja odrywa pęcherzyki powietrza i to tylko efekt wizualny. Jeśli ich nie chcesz to rosną ale utrzymanie stabilnej hodowli dino nie jest wcale proste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Dino to nie jest bo rosło by za dnia a po nocy byłoby mniejsze a tutaj po prostu rozrasta sie powoli Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Zdjęcie jest mało wyraźne ale na 90% to jest dino tak jak zresztą napisał wcześniej @petrus1. Jeśli zaciemnisz zbiornik to zdestabilizujesz cały ekosystem i po tym jak wrócisz do normalnego oświetlenia akwarium będzie od nowa dojrzewało. Edytowane 8 Października 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Miałem już dino wiem jak wyglada i jak sie zachowuje, to są jakieś glony które dają sie normalnie wyrywac, fakt fotka nie jest dobra to fakt jutro postaram sie zrobić lustrzanka. Ostatnio dosypywalem piasku i nie wiem czy to nie jest przyczyna... Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek26 Zgłoś Napisano 8 Października 2012 (edytowane) ja miałem takie zielone to było cyjano pomógł chemiclean Edytowane 8 Października 2012 przez krzysiek26 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 8 Października 2012 ja miałem takie zielone to było cyjano pomógł chemiclean To rowniez nie cyjano Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 9 Października 2012 u mnie mic nie zdestabilizowalo jedyne co trzeba zachowac to pozniej bdzo powoli dolaczac swiatlo ale jk masz wlaczmik czasowy to zaprogramujesz caly tydzien po godzinie wiecej codziennie i gra ... mi tez wydaje sie ze to dino .. one wcale nie musza byc zawsze brazowe .. zakryj na 1 dzien i sprawdz ... a najlepiej wez mikroskop gluta na szkielko i jak bedzie w nim milion rychawych pileczek to masz odp .... to DINO u mnie wystarczyl mikroskop ze szkoly ... widok niesamowity ,, jest w moim poscie filmik jak to wygladalo ... piekne ale zabojcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 9 Października 2012 u mnie mic nie zdestabilizowalo jedyne co trzeba zachowac to pozniej bdzo powoli dolaczac swiatlo ale jk masz wlaczmik czasowy to zaprogramujesz caly tydzien po godzinie wiecej codziennie i gra ... mi tez wydaje sie ze to dino .. one wcale nie musza byc zawsze brazowe .. zakryj na 1 dzien i sprawdz ... a najlepiej wez mikroskop gluta na szkielko i jak bedzie w nim milion rychawych pileczek to masz odp .... to DINO u mnie wystarczyl mikroskop ze szkoly ... widok niesamowity ,, jest w moim poscie filmik jak to wygladalo ... piekne ale zabojcze Miałem już dino, masz racje ze może mieć inny kolor ale konsystencje glutowata zawsze będzie miało i nie wyciągniez go szczypcami czy inna penseta bo sie rozleci, a te glony jak pisałem wcześniej można wyciągać w całości Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 9 Października 2012 Miałem już dino, masz racje ze może mieć inny kolor ale konsystencje glutowata zawsze będzie miało i nie wyciągniez go szczypcami czy inna penseta bo sie rozleci, a te glony jak pisałem wcześniej można wyciągać w całościpozniej zrobię lepsze foto Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 9 Października 2012 (edytowane) nie prawda z tym sie nie zgodze ,,, jesli nie mozna by bylo go wyciagnac to jakbym go wzial na mikroskop ...?? normlanie mozna zlapac przynajmniej kawalek i wrzucic na szklo ,,, poprsotu wez mikroskop i bedzie wiadomo ,, Edytowane 9 Października 2012 przez lukaszra (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 9 Października 2012 Zacznę od lepszej fotki, mikroskop to ostatni raz widziałem w szkole jakieś 15 lat temu albo dalej poza tym po co komu mikroskop w domu? Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 9 Października 2012 mmmmmmmm wlasnie poto zeby sprawdzic czy to dino ?? ja pozyczylem ze szkoly na 1 dzien sprawdzilem i oddalem ,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 9 Października 2012 fotki Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 9 Października 2012 zostaje przy swoim ale moze ktos inny cos powie ... zalatw sobie mikroskop naprawde i bedziesz .mial provlem z glowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 9 Października 2012 Dla mnie to inne cyjano... może być czerwone, beżowe i brązowe Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 9 Października 2012 Dla mnie to inne cyjano... może być czerwone, beżowe i brązowe Zbiornik jest kilka dni po chemicleanie po którym całe cyjano zniknęło , więc to odpada na 100 % Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 9 Października 2012 zostaje przy swoim ale moze ktos inny cos powie ... zalatw sobie mikroskop naprawde i bedziesz .mial provlem z glowy Skoro tak Twierdzisz to czemu po nocy nie jest mniejsze a za dnia sie nie powiększa, jak każde dino, może zdjęcia nie odzwierciedlają tego co na żywo ale ponownie powiem ze miałem już dino i wiem jak wyglada Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 9 Października 2012 To mogą być jakieś glony włosowate a na nich delikatnie pojawiło się Dino, miałem tak i to wyglądało tak samo jak u ciebie na zdięciach. Nic z tym nie robiłem, samo zeszło. Ps.: pojawiło się po zmianie miejsca pompy cyrkulacyjnej Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszra Zgłoś Napisano 9 Października 2012 ja nic nie twierdze poprostu staram sie pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo Zgłoś Napisano 10 Listopada 2012 Calothrix, przez przypadek wpadłem na nazwę tych glonow, fakt podobne, ale jednak nie dino Cytuj zbiornik 150 / 50 / 60h , odpieniacz by Sebastek na pompie tunze 9420 , NJ 4500, cyrkulacja tunze 6065 + Jebao WP40 lampa 2x140W panele LED grzalka 300W 55kg LR 18kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach