Skocz do zawartości
Naskar

Błazenek - ospa czy pasożyt ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj u jednego z moich 2 błaznów zauważyłem białą kropkę , narośl . Wydaje mi się , że to ospa ale wolałbym się upewnić . Podjąłem już pewne kroki a mianowicie namaczam pokarm w czosnku rozrobionym z solanką . PS. męczyłem się 1 , 5 h , żeby zrobić chociaż jakąś fotkę - fotograf ze mnie żaden więc z góry przepraszam za jakość zdjęcia.

Zdj :

post-12401-0-52811000-1350767800_thumb.jpg

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaraj sie zlapac rybke i wykapac w preparacie formalinowym. Czosnek pewnie nie zaszkodzi ale na jego lecznicze wlasciwosci bym nie liczyl.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Ze złapaniem może być problem - postaram się dorwać błazna jak będzie spał w nocy . Mógłbyś mi trochę przybliżyć kąpiel w preparacie formalinowym ? Tzn. Jak długo ? Czy to ma jakieś konsekwencje ? Gdzie dostanę wyżej wymieniony preparat itp.

Googlowałem ale niestety mało znalazłem info .

Pozdrawiam

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idz do pierwszego lepszego sklepu akwarystycznego i popros o cos na pasozyty skorne ryb. Najlepiej jakas mieszanka miedzi i formaliny. Pamietaj ze taki preparat mozesz uzywac TYLKO poza akwarium. Najlepiej w osobnym pojemniku. Musisz poczytac instrukcje poniewaz moga byc rozne staezenia wiec rob wszystko zgodnie z instrukcja.

Ryby sa generalnie slepe na swiatlo czerwone. Jak mozesz nalozyc na latarke cos czerwonego np wieczko od dezodorantu to super. W najgorszym razie zrob sobie czerwony prostokat w Paint, wyslij na komorke i swiec sobie czerwonym ekranem. W nocy powinienes latwo zlapac blazna. A dalej to juz wedlug instrukcji

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok . Jeszcze raz wielkie dzięki ! Jutro rano odrazu przejdę się do zoologa ;) Dam znać jak poszło . Mam nadzieje , że błazen wyzdrowieje .

Pozdrawiam

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje rowniez kompiel w wodzie RO .postaraj sie go zlapac za pierwszym razem co by go za bardzo nie zestresowac.

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, własnie wróciłem z zoologicznego . Kupiłem zoolek capisol . Dawkowanie 4 krople na 1 litr wody . Nalałem już odmierzoną ilość wody do wiaderka tylko mam jedno pytanie ile czasu błazenek ma tam przebywać ? W instrukcji nie ma podanego czasu . Jak myślicie ?

Pozdrawiam

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji nie ma podanego czasu . Jak myślicie ?

Pozdrawiam

Wassilllo - przy zadnych lekarstwach (dla ryb i dla ludzi) nie mozna zgadywac. Nie wazne jak my myslimy. To Ty musisz miec pewnosc poniewaz przedawkowanie moze byc smiertelne dla ryb. Prponuje zajrzec do googla:

https://www.google.com/search?q=capifos+dawkowanie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh lipa też próbowałem poszukać w google przed napisaniem tutaj . Przy okazji naczytałem się wiele negatywnych opinii a nie znalazłem czasu , w którym ryba ma być w tym roztworze .

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up - wiem , że nie minęła wystarczająca ilość czasu ale bardzo zależy mi na rybie . Jeżeli na preparacie , który kupiłem nie ma podanego czasu kąpieli krótkotrwałej , a zgadywać tak jak już tester napisał nie można. To jaki konkretnie polecacie produkt z napisanym czasem kąpieli ? PS. czytałem , że bodajże FMC zoolek jest dobrym produktem w moim przypadku , ale nigdzie nie znalazłem żadnych szczegółów dot. kąpieli krótkotrwałej.

Pozdrawiam

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.