akfarium Zgłoś Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Witam. Założyłem 3 tygodnie temu akwarium i na skałach mam takie oto dziwne bajery. Takie zielone na górnym poziomie skały to są glony chyba, na zdjęciu troche to inaczej wygląda, bardziej wpada w brąz. Mi chodzi o te czerwone rzeczy. Są to może glony wapienne ? Czy co trzeba usunąć ? Edytowane 23 Października 2012 przez akfarium (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 23 Października 2012 To sa glony wapienne,zostaw je,poza tym pozbyl bym sie tego grubego zwiru bo bedzie sie w nim syf zbierał. Akwarium zapowiada sie super,tylko ja bym inaczej skale ułożyl i ta pompa po lewej strasznie szpeci to akwarium. Pomyśl o pompach Tunze. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Ja tu nie widzę nic dziwnego[nic w sensie żadnej plagi]. Nie przejmuj się, kup piwo i obserwuj. Edytowane 23 Października 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 23 Października 2012 Ok żwirek mogę usunąć ale na pompy tunze musiałbym wydać sporo kaski z tego co się orientuję, ten zbiornik ma 200 litrow plus 90 sump. Ewentualnie jaki model konkretny pompy poleciłbyś dla tego zbiornika? I jak ułożyłbyś skałę ? Z tyłu, mam postawiony taki wielki płaski trójkąt, niemiałem co z nim zrobić i dlatego tam sobie siedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 23 Października 2012 żwirek usunąć i do sumpa ewentualnie a skałę - rozluźnić trochę mur, który się obnizy w różnych miejscach, wyjda poziomy gdzie bedziesz mógl instalować korale. Wiele zalezy jaka obsada marzy Ci sie w baniaku. Pewnie pod nia jeszcze koncepcja skalna sie zmieni. Pozdrawiam Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 23 Października 2012 Tylko, że jak rozluźnię ten mur to będe miał nadmiar skały, a też chciałbym trochę miejsca zostawić rybciom. Ten nadmiar dodać do sumpa poprostu? I jeszcze pytanie, stawiać skały na piasku czy na szybie? posklejać się klejem? i co z tymi cyrkulatorami? jakie modele zastosować ? Obesnie mam 10 000 i 15 000 chyba litrów przerobu +obieg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Jak masz miejsce w sumpie to skałę do sumpa. Zostaw tylko najładniejsze kawałki na których ustawisz korale. Skałę stawiać na polimerowej kratce. Kratkę zasypać piachem. Edytowane 23 Października 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 23 Października 2012 Aha no oki, w akwarium mam 25 kg żywej skały i troche jeszcze w sumpie ale martwej. Zrobię w czwartek przemeblowanie :-) to wstawię fotki. A co z tymi pompkami Tunze ? Hello ! :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 23 Października 2012 2x 6045 bedzie idealnie. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 23 Października 2012 No nie są tak tragicznie drogie jednak aczkolwiek czy nie są za słabe ? 4,5 na sztukę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 23 Października 2012 Cyrkulację musisz dostosować do tego co chcesz trzymać w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 23 Października 2012 a co Ty masz w tym kominie? ? ? Poza tym fajnie wygląda, ta pompa po lewej rzeczywiście szpeci.. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 23 Października 2012 Hmm...ale należy cyrkulację dostosować do rybek czy do korali? A w kominie mam biobale gąbkę gruboiarnistą i watę filtracyjną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 23 Października 2012 watę i gąbkę wyjmij - producenci NO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 23 Października 2012 gąbkę wyjmij, watę wymieniaj na nową z początku 2-3x w tygodniu, później raz na tydzień Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 24 Października 2012 O..jaka rozbieżność To tą gąbkę usunąć cz wymieniać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 24 Października 2012 (edytowane) A może rozumiecie dziwne zachowanie ślimaków ? Dolabella zakopała się a Babylonia ciągle wspina się na górę i spada ? Dodam że Babylonia teraz ciągle przesiaduje w połowie nad powierzchnią wody a chciałbym zauważyć że nic nie ruszałem w akwarium. Edytowane 24 Października 2012 przez akfarium (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 24 Października 2012 (edytowane) Dolabella jak sie naje to lubi sie zdrzemnac. Babylonia ciezko powiedziec, ale zachowaniem slimakow i tak bym sie az tak nie przejmowal. Jezeli ktorys z zbyt dlugo sie nie rusza, wyjmi z wody i powochaj. Zgon z latwoscia wyczujesz. Gabke, wate cokolwiek masz usun lub zmienja co 2-3 dzien bo bedzie lapac zawiesine ktora powinna ladowac w kubku odpieniacza. Wszystkie te rzesztki rozkladajac sie powoduja wzrost No3 i PO, a tego nie chcemy. Edytowane 24 Października 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 24 Października 2012 Ok gąbkę wymieniłem, skały przestawiłem. Slimaki żyją, nie wiem co było przyczyna chwilowego zaniemogu ;-) Co sądzicie o nowym ustawieniu skał? Usunąć tę z prawej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 25 Października 2012 (edytowane) mysle ze lepiej by wygladaly 2 wyspy niz tak skala oparta o tylnia sciane. http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=3006 a to inspiracja dla Ciebie. Edytowane 25 Października 2012 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 25 Października 2012 (edytowane) W sumie to racja, poszukam czegoś ciekawego a potem wstawię fotkę efektu jaki wyszedł A jest jakaś metoda zakrycia komina ? Może jakiś plastik ? Chciałbym do czymś zakryć z zewnątrz. Any ideas? :-) Edytowane 25 Października 2012 przez akfarium (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 25 Października 2012 (edytowane) mnie też komin denerwuje... jedyna opcja to zostaw tak jak teraz jest, a potem sobie korale poprzyklejasz na ścianki komina - jak się rozrosną to go ładnie zakamuflują co do waty - ludziska mają rację wywalaj i jak na siłę chcesz coś tam wsadzić to biobale do pełna , albo zostaw wolne miejsce i po sprawie... skaly ustaw sobie tak jak Tobie pasuje na chwile obecną( i tak jeszcze ze 10 x je bedziesz przestawiał bo cię kaprys dopadnie) do baniaka lepiej mniej skał , bo bedzie miejsce dla korali... co do pompek cyrkulacyjnych... zaufaj mi bo wspomnisz jeszcze moje słowa - co byś nie kupił to i tak po czasie stwierdzisz ,ze kupiłeś nie takie, a to za mocne a to za słabe. Jest jedno rozwiązanie kup pompkę ze sterowaniem mocy dmuchania- wyregulujesz sobie i po sprawie , Nie żałuj siana bo oszczędności wychodzą tylko bokiem( np kupiłeś już 2 pompki, zaraz kupisz 2 następne i na końcu się okaże że i tak kupisz jeszcze inne- cały czas coraz lepsze i coraz droższe- omiń ten proces i odrazu kupuj wypasy- np vortech ) Edytowane 25 Października 2012 przez Łapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Ja tam od zawsze uzywam waty filtracyjnej i wcale nie zamierzam z niej zrezygnować. Bez waty cały syf osiada na biobalach i innych złożach filtracyjnych oraz sorbentach więc po pierwsze wydajesz więcej na sorbenty a po drugie robisz sobie magazyn detrytusu którego nie da się w 2 minuty usunąć bo jest na na wszystkim w sumpie. Przy małym zasyfieniu nie widać róznicy problem się pojawia jak się zacznie mocniej karmić i nie mozna w każdym ziorniku zrobić huraganu. Edytowane 26 Października 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akfarium Zgłoś Napisano 26 Października 2012 No więc zrobiłem ponowne przemeblowanie i mam nadzieję że ostatnie bo troche szkoda mi tak przestawiać ślimaki ciągle i miekasy ( mikromiękasy ale są na początek ) Reszta skały wylądowała w sumpie. Co do cyrkulatora to mam ten po prawej ze zmiennym przepływem - trzy stopniowym i co chwilę się zmienia. Chyba mnie drażnią te kamyki po lewej, jakoś w rzeczywiscości nie tak bardzo jak na fotce. Oceniajcie ! ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach