Skocz do zawartości
Myrcin

ślimaki na cyjano?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

gdzieś czytałem, że jakieś ślimory pochłaniają cyjanobakterie. czy ktoś może wie, jaki gatunek ma je w swoim menu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nazwy nie pamietam bo taki jest, ale lepiej by było podać Chemiclean i zlokalizować przyczynę powstawania cjano.

Jakie masz parametry wody ?

Akwarium - miejsce ciekawych przemian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie turbo zjadal jak bylo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Chemiclean nie jest potrzebny do walki z cyjano. Ten środek "niszczy" cyjano ale można sobie bez niego poradzić. Wystarczy założyć scrubber i problem cyjano mamy z głowy. Jeśli ma się sprawnie działający scrubber to nawet jeśli się postaramy to cyjano wyrośnie na scrubberze a nie w akwarium.

Te "magiczne" ślimaki to np: turbo, tectus, colonista, cerithium. Oczywiście one nie zjedzą grubego kożucha cyjanobakterii a jedynie ich "resztki".

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

algaescruber. wpisz w wyszukiwarke forun, ew w google;)

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyjanobakterie w swoim menu ma dolabella potocznie fiona zwana :) uzywa cyjano do barwienia swej broni czyli atramentu :) ale jako przysmak tego raczej nie uwaza :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Każdy się pyta o te parametry i cyrkulację a u mnie wywaliło nie wiadomo czemu i trzy tygodnie się męczyłem. ( parametry cały czas ok, cyrkulacja i owszem jak piasek do gołej szyby wywala to cyjano nie ma ) Turbo tylko "meszek" z cyjano zjada a jak więcej wywali to nic ( moje tak robiły )

Edytowane przez michalfa (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Parametry najczęściej niewiele mają wspólnego z wysypem cyjano. Parametry "mierzalne" oczywiście.

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie w RM padł zasilacz (już jest nowy dzięki Aquaelowi, jak zwykle super serwis) i od piątku do wczoraj wieczorem czyli 4 pełne dni nie świeciłem nic. I jak dziś zaświeciłem pełną parą to 80 procent cjano zniknęło, a to co zostało to zamieniło się we włoski takie jakby i wygląda marniutko...

h

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczenie oświetlenia często pomaga.

U mnie cyjano się pojawiają, jak akwa dostanie za dużo światła słonecznego wpadającego przez okno bezpośrednio do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze swiatlem slonecznym to jest prawda. Trzeba uwazac jakie okno i jaka szyba. Dobrze ze nie mam tego problemu w UK, tutaj nie wiedza co to szyby filtrujace a o ramkach gazowych to juz pojecia nie maja. Okno a okno to dwa rozne pojecia.

pozdrawiam

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nassariusy jadły cyjano, widać było jak po ich przejściu zostają ślady bez cyjano. Teraz znikło, ale raczej samo z siebie, bo nie sądze, żeby dwa nassariusy uporały się z taką połacią jaką miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

parametry no3 ok 10, po4 już niewykrywalne, kh ok.9, reszty nie mierzyłem. mam taki cykl przemienny, wywala, schodzi, wywala... i teraz utrzymuje się już dosyć długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.