Skocz do zawartości
dale

Wojna chemiczna korali miękkich

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się kilkukrotnie ze stwierdzeniem iż korale miękkie (np. sarcopythony) potrafią walczyć ze sobą chemicznie. Przy okazji obrywają inne korale. Ma dwa sarco (zwykły i fluoro green tip). No i dosyć często któryś z nich jest zwinięty, na jakiś czas oczywiście... Zwykły tak jak by skórę zmieniał... Odpieniacz wtedy "bez widocznego powodu" wariuje, mimo że na suchą ustawiony...

Ryby OK, krewetki też. Zoasy i pseudo zoa potrafią się zamknąć... Dziś zauważyłem dodatkowo że xenia zrobiła się sinoniebieska i mniej napompowana...

Azotany przy tym prawie zerowe, fosfor też, magnez i wapń pod górną kreską normy. Twardość 7 pH 7.

Normy brane z testów saliferta. Pytam bo wsadziłem kilka szczepek twardych. Do tej pory seratiporom nie przeszkadzało to.

Jak to u Was wygląda ? Oraz, czy pozbywać się obu sarco, czy tylko jednego, żeby nie potruły mi reszty korali...

Zapobiegawczo wrzuciłem węgiel do sumpa. Filtracja oparta na odpieniaczu, refugium, skale, Nitro Out II i bidigest/bioptrim. Kostka 216 l , obsada raczej nie przerybiona - tu bym problemu nie upatrywał.

Panie i Panowie, naprawdę nie macie dwu różnych sarco w jednym baniaku ? Bo nie chcę błędu popełnić :)

Nie pisz posta pod postem.

mintaj

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 4 różne sarco i nic im się nie dzieje a kurczenie się i zrzucanie skóry to najnormalniejszy proces u sarcopythonów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dale, to troche inaczej wygląda. Miękkie korale mają taką strategie i te Sarco wcale nie walczą.

Sarcopythony to koralowce skórzaste, Sinularie też. Mam obydwa gatunki i co jakiś czas zamykają się na dłużej i potem w wądzie ląduje taki przezroczysty śluz, one cyklicznie zmieniają 'naskórek' :) Odpieniacz szeleje bo musi to wypluć, wiadome.

Koralowce miękkie mają to do siebie, że znają się na chemii :p Wyciągnij z wody Palapythoa na pare chwile, jak ją włożysz spowrotem cała będzie w takim śluzie. Obrona przed wysuszeniem, przed amatorami tkanki, przed innymi czynnikami.

Koralowiec twardy schowa się do środka i bezpieczny a miękki bazuje na innej metodzie :)

Oczywiście one też walczą o przestrzeń życiową ale miękkie gorej działają na twarde niż na samych siebie.

Twarde nie lubią zyt dużo miękkich właśnie przez tą chemie którą wypluwają.

Edytowane przez Kośmid (wyświetl historię edycji)

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja mam 3 rodzaje sarco z czego dwa właśnie jeden green fluo a drugi ten cielisty są usytuowane blisko siebie i bardzo często dotykają się polipami. Nigdy nie zauważyłem aby się zwalczały. Właśnie nawet w tym momencie jak pisze tego posta chłopaki się "macają"

pozdrawiam

100x50x50 bez sumpa,

oświetlenie 2x60W led DIY,

odpieniacz Deltec MCE 600,

cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025,

20kg real reef rock + 5kg live rock.

Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo :)

Link do bańki;

http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dale,

moze glupio "staremu fachowcowi" przypominac, ale poswiec troche czasu i porownaj zasolenie z kims w poblizu. Czasami takie cuda wychodza, ze strach. Czlowiek mierzy rutynowo i nawet sie nie spodziewa takich cudow. Przynajmniej bedziesz mogl to najprostsze wyeliminowac.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Stani, a wiesz że nie kalibrowałem ostatnio refraktometru ? Zaraz sprawdzę, co i jak, a w poniedziałek zawioze wodę do sklepu, niech zerkną innym sprzętem :)

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za post pod postem, ale edycja (prawdopodobnie) nie odświeży tematu, a mam dziwne wskazania refraktometru...

Mianowicie, dokładnie sprawdziłem kalibrację na RODI i sprawdziłem wodę w akwarium. Wskazywało 1.023-1.024. Stwierdziłem że podniosę stężenie odrobinę. Do 1.025. Początkowo używałem Kenta, potem zrobiłem podmianę i przesiadłem się na IO - mniejszy trofizm, więc mniej glonów...

Dziś wrzuciłem kilka brył soli do naczynia, rozrobiłem z wodą, wlałem do sumpa (ok 1 litrz płynu - solanki)... Po ok 30 minutach zmierzyłem zasolenie.

Szczęka mi opadła, bo refraktometr wskazał 1.020 .... Oczywiście na RODI pokazuje zero... na solance 1.040....

Co jest grane ? Przecież nie patrzę do góry nogami na skalę...:( ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.