jaczal Zgłoś Napisano 28 Października 2012 To proste. Na rurę spustową, taką ponacinaną - sito spływu - nasuwasz większej średnicy rurę (trochę większej) i na tą rurę nakładasz pływak z gąbki z zamkniętymi porami. Pływak powoduje podnoszenie się rury w raz ze wzrostem poziomu w kominie, ale przez to zwiększa przekrój spływu, co skutkuje obniżeniem poziomu bo więcej wody zdąży spłynąć. Układ się sam stabilizuje. Oczywiście działa to w zakresie wydajności spływu. Na przykład przy wzroście wody w akwarium ponad możliwości spływu nadwyżka pójdzie rewizją i nic temu nie pomoże. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 28 Października 2012 dzeki, zajarzylem, teraz juz rozumiem jak to dziala, dzieki za wyjasnienie, bo z rysunku nie wynikalo ktora czesc jest ruchoma, ale teraz juz wszystko jasne. pozdrawiam Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 28 Października 2012 To proste. Na rurę spustową, taką ponacinaną - sito spływu - nasuwasz większej średnicy rurę (trochę większej) i na tą rurę nakładasz pływak z gąbki z zamkniętymi porami. Pływak powoduje podnoszenie się rury w raz ze wzrostem poziomu w kominie, ale przez to zwiększa przekrój spływu, co skutkuje obniżeniem poziomu bo więcej wody zdąży spłynąć. Układ się sam stabilizuje. Oczywiście działa to w zakresie wydajności spływu. Na przykład przy wzroście wody w akwarium ponad możliwości spływu nadwyżka pójdzie rewizją i nic temu nie pomoże. Miałem to zrobione dłuższy czas,ale nie wiem czy może ta dodatkowa rura nie była z za dużą średnicą,ale często mi zaciągało z góry powietrze co skutkowało bulgotaniem i telepaniem się tej rury.Sam projekt działał dobrze. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czeech Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Czeech, juz Kaktus napisal. Taki wlasnie wzrost zasolenia kolega opisal; z komina splynie do sumpa powiedzmy kilka litrow wody, ktora powoduje, ze dolewka sie przez dlugi czas nie zalaczy. Zanim zadziala, musi ten nadmiar wody odparowac (obojetne czy z sumpa czy z akwarium). Z czasem sol z tych kilku litrow zwiekszy zasolenie w calym obiegu. Skoro wiecej wody splynie ze zbiornika glownego przez komin do sumpa to chyba pompa powrotna powinna wypompowac wode do z.glownego, czyz nie tak? pisal ze utrzymuje mu sie staly poziom w sumpie wiec czym to jest spowdowane? splywa przez komin czy odparowana jest uzupelniana przez dolewke? czy w takim przypadku to wina pompy? jezeli poziom wody uzupelniany do tego stalego stanu jest tylko przez dolewke tzn ze przez komin nic nie splywa bo pompa nie pompuje. pytam bo zamierzam podlaczyc sump i nie che pop. bledow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agataob Zgłoś Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Ja polecam durso, na filmie pokazano, jak je wykonać: U mnie działa bez zastrzeżeń. Dodatkowo w korek mam wciśniętą rurkę, taką jak od filtra RO 4/6mm. Zasysane powietrze nie hałasuje. Edytowane 28 Października 2012 przez Agataob (wyświetl historię edycji) Cytuj 700 litrów wody - a ile zabawy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Czeech, napisal o stalym poziomie w sumpie, gdyz automatyczna dolewka w normalnym przypadku go tak utrzymuje. Poniewaz czasami w kominie poziom wody mu opada, wiec podnosi sie w sumpie, ok ? Zanim nie odparuje to dolewka jest wylaczona, a jak jest wylaczona to w tym czasie zasolenie wzrasta. Nie mieszajmy wlascicielowi watku, on prawdopodobnie to mial na mysli. Moze dopytaj go na priv ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rutra Zgłoś Napisano 28 Października 2012 Agtaob, durso jest super, sam mam u siebie ale oprócz tego, że wycisza doskonale spływ to niestety nie stabilizuje poziomu wody w kominie, który reguluje sie przede wszystkim zaworem na spływie o ile dobrze dobrane sa pompy obiegowe i średnice rur, a poziom wody w kominie zmienia się jak zauważyłem ponieważ zawsze coś przez spływ zleci i przytka zawór, a to jakieś paprochy, a to jakieś żarcie po karmieniu, a to jakieś małe weżowidło itp, wtedy poziom wody w kominie wzrasta ale obniża sie w sumpie i zaczyna pracować dolewka, doleje tyle wody do sumpa tyle o ile wzrósł poziom w kominie, po pewnym czasie przytkany zawór na spływie odtyka się i wiecej wody spłynie z komina do sumpa i tym samym obniży się poziom wody w kominie ale wzrośnie w sumpie, wtedy dolewka nie załaczy sie dopóki nie odparuje nadmiar wody w sumpie, reasumujac obserwujac to zjawisko nie zauwazyłem spadku lub wzrostu zasolenia, mięrzę spławikiem JBL, a jest dość dokładny, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
angerfist Zgłoś Napisano 23 Września 2015 mam pytanie , jakiej gabki od czego uzyc ? zeby miala zamkniete poory ? i jak mam rurke 32mm to jaka bedzie odpowiednia na nia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach