Skocz do zawartości
peterbart1976

xenia - wplyw na inne korale

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanko

czy duża ilość xeni w akwa wpływa negatywnie na inne koraliki?

chodzi mi o to czy trzeba ją przcinać

tzn czy nie zjada wszystkiego przezco inne koraliki glodują

ce1b9daccead29f0b207f8cf3283fbd9u749a661.png?upd=20150612144515

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zjadać może nie zjada,ale na pewno swoim szybkim rozrostem zajmuję dużo miejsca dla innych korali,przycinają chyba wszyscy którzy ją mają w akwarium.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy sporej ilości Xenii prawdopodobna jest mała ilość jodu, który ponoć Xenia baaardzo lubi i dobrze na niego reaguje

www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne

Parametry mojej solniczki

4626_4632.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peterbart - xenia przy duzej ekspansjii moze zadusic inne korale, ale nie parzy sasiadow.

Natomiast pamietac nalezy ze dosc mocno "brudzi" wode wiec jej duza ilosc przy licznych SPSach jest nie wskazana.

PS

Wyedytowalem tytul watku zeby wiecej mowil o jego zawartosci. Peterbart - zapoznaj sie z Regulaminem - zwlaszcza Pkt 3. :)

Pozdrowienia

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jezeli powiedzmy Xenia dotyka Caulastree to nic jej tym sposobem nie sprawia?;) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peterbart - xenia przy duzej ekspansjii moze zadusic inne korale, ale nie parzy sasiadow.

Natomiast pamietac nalezy ze dosc mocno "brudzi" wode wiec jej duza ilosc przy licznych SPSach jest nie wskazana.

Tester mógłbyś rozwinąć o co chodzi z tym "brudzeniem"?

Xenia może zarosnąć inne koralowce - rośnie szybko i jest ekspansywna, trzeba uważać bo jak się przyklei do skały to już ciężko się jej pozbyć, a wystarczy mały kawałeczek, który popłynie z prądem wody i wpadnie w szczelinę aby zarosnąć nowe miejsce.

Natomiast jak dotyka bezpośrednio innych koralowców to albo nic się nie dzieje albo xenia przegrywa. Jeszcze nie widziałem żeby jakiegokolwiek korala poparzyła. Za to wiele razy widziałem że to ona była poparzona.

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym brudzeniem to jest tak ze xenia oddaje do wody substancje obronne. Nie wiem do końca jak to się odbywa ale jakoś tak to jest. Przy dużej ilości nadmiar tych substancji może jakoś szkodzić

Edytowane przez Damian K. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.