SU1 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 Zielenina potrzebuję do wzrostu czerwonego i niebieskiego . To raczej wiedza powszechna . Np : Cyt z opisu gotowca : zalecane oświetlenie 30W 2700k. .. W linku jest podane jakie ma być oświetlenie .Co prawda co linijka to zmiana zdania alle ... Poniżej jest wpis . Cyt . Obecnie stosuje się do naświetlania diody LED 660nm z dodatkiem LED 430nm chociaż w praktyce akwarystycznej te ostatnie nie są konieczne. Te długości widma chlorofilu a wpływają na szybkość wzrostu roślin i jak się okazało również glonów nitkowatych. cyt. świetlówką, barwa biała ciepła 2700-3000K To czemu nie czerwoną . Zdanie trochę dziwne bo najpierw że 660 i 430 ,za chwile że nie konieczne ostatnia długość fali by po chwili że "Te" długości fali więc jednak obie .Albo świetlówka 2700 . Dla mnie lekkie zamieszanie . A pytam na co sika deszczownia bo większość które widziałem były nad wodą i zraszane siatki . Ale jak działa na czerwonym niech działa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2018 8 godzin temu, SU1 napisał: Zielenina potrzebuję do wzrostu czerwonego i niebieskiego . To raczej wiedza powszechna . Np : Cyt z opisu gotowca : zalecane oświetlenie 30W 2700k. .. W linku jest podane jakie ma być oświetlenie .Co prawda co linijka to zmiana zdania alle ... Poniżej jest wpis . Cyt . Obecnie stosuje się do naświetlania diody LED 660nm z dodatkiem LED 430nm chociaż w praktyce akwarystycznej te ostatnie nie są konieczne. Te długości widma chlorofilu a wpływają na szybkość wzrostu roślin i jak się okazało również glonów nitkowatych. cyt. świetlówką, barwa biała ciepła 2700-3000K To czemu nie czerwoną . Zdanie trochę dziwne bo najpierw że 660 i 430 ,za chwile że nie konieczne ostatnia długość fali by po chwili że "Te" długości fali więc jednak obie .Albo świetlówka 2700 . Dla mnie lekkie zamieszanie . A pytam na co sika deszczownia bo większość które widziałem były nad wodą i zraszane siatki . Ale jak działa na czerwonym niech działa . No niby działa , bo coś zaczęło rosnąć ,tylko narazie same cholerstwo . Te zraszane siatki to normalny scruber ,ten model to uproszczony system ,sprawujący się równie dobrze. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
japko Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2018 Jestem ciekaw co Ci z tego wyjdzie, u mnie niestety nie wypaliło. Miałem niemalże identyczną konstrukcje u siebie, oświetlałem 20 1w diodami fullspectrum i jedynie co rosło to dino. Nawet próbowałem zaszczepić glonami ze scrubbera Konrada, ale coś nie poszło. Daj znać za jakiś czas co u Ciebie z tego wyszło. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2018 Te W'aty .. trochę tego sporo .Mam refugium z spagetti świecę 4x 10000k i 4 x FS , jak dodałem jeszcze dwie FS to zaczęło palić glona pod lampą . Po incydencie z laniem zgniłego fito cały sump pokrył się grubą warstwą glona nawet daleko po bokach lampy ,a wapienne rosną nawet za dwiema przegrodami w komorze pompy więc raczej światła nie jest brak a to tylko 8W w LED . Może żelaza mało . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2018 Według wytycznych co do światła to nawet trochę mało,skrzynkę zrobiłem z plexi lustro i światło odbija na wszystkie strony, liczę, że wszystko doświetlone. Ale mi nie chodzi o to, że nie rosną, bo zanim wystartuje to wiadomo, że trochę potrwa. Chodzi o to czy tak zaczynało rosnąć, glon walczył z cyjano itd. Pierwszy raz z scrubberem mam do czynienia i niewiem czy to normalne. Wczoraj ekrany przedstawiłem o 2cm do tyłu i może mi się wydaje ale środek zaczął się zielenić. Zobaczę za parę dni.Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach