Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Mam problem z odpieniaczem made by Sebastek na pompie AB 2000/1 (wirnik igiełkowy). Na różne sposoby próbuję obniżyć poziom wody w odpieniaczu i nic z tego. Dodam że ponad miesiąc temu przeprowadziłam się a wraz ze mną akwarium. Przez pierwsze 3 tygodnie odpieniacz działał jak zawsze. Teraz kręcenie rurką z dopływem powietrza nie daje efektu. Obniżyłam już poziom wody w sumpie ale i to daje marne efekty - nie mogę już bardziej bo będę miała pompy w sumpie odkryte. Macie jakieś pomysły??? Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Napisz do Sebastka? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 rurka z dopływem powietrza?czy poziomem wody? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Przecież do ustawienia poziomu wody w odpieniaczu nie służy regulator powietrza. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Chodzi mi o rurę zaznaczoną żóółtą strzałką. Zawsze regulowałam nią poziom wody a tym samym ilość powietrza. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 to jest regulacja poziomu wody może trzeba podnieś odpiernicz na ile jest zanurzony w wodzie?,może coś się przytkało Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Stał zawsze w sumpie na dnie przy poziomie wody dokładnie 18 cm. Teraz mam poziom wody 11 cm już niżej zejść nie mogę. Też myślałam że się coś przytkało i dziś wyczyściłam wszystko - bez zmian Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 mi się raczej wydaje ,ze pokretlo sie poprostu zepsulo- rozkręc i sprawdz... Jak zawsze działało to znaczy ze odpieniacz jest ok tylko to pokretło nie działa - to jest logiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 a zwężka lub dopływ powietrza sie nie przytkał Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Też myślałam o zwężce sprawdziłam trzy razy - to nie to. Dopływ powietrza też - nie. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Zdecydowanie zgadzam się z łapą - po prostu puściło Ci klejenie między tłumikiem a regulacją poziomu wody w odpieniaczu trzeba wyciągnąć, skleić i jazda Na pewno Ci się obkręca ta rurka ścięta pod skosem cała? A nie tylko tłumik? BTW polecam wymianę na dokładniejszy zaworek - po takim zabiegu można lepiej wyregulować stożka Edytowane 5 Listopada 2012 przez cherry_ukasz (wyświetl historię edycji) Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 można łatwo sprawdzić zajrzyj w ta rurkę gdzie jest odpływ i kręć tą co jest tłumik i zobaczysz czy się kręci czy stoi w miejscu Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Rurka ze ścięta pod skosem z pewnością się obraca - bo sprawdziłam to jak czyściłam odpieniacz. Co ciekawe nie widzę właśnie efektu obracania tej rury - być może namiastkę ale ciężko to zweryfikować bo sup wody w stożku jest na tyle wysoki, że niezależnie w jakim położeniu ściętej rury - potrzeba jakieś 5 sekund aby z pojemnika na ściek lała się woda jak z kranu. Nie mam pomysłu co się dzieje. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 A czy przypadkiem jakiś reefbuster, coralE lub inny pokarm nie poszedł pare godzin wcześniej do akwarium? Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Od ponad tygodnia nie mogę go ogarnąć. Zastanawiam się też czy przypadkiem poprzez przeprowadzkę coś się nie wytrąciło do wody, chociażby z dna co teraz skutkuje takimi ceregielami. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Faktycznie dziwaczna sprawa....a jak wkładasz ręce do zbiornika to odpieniacz w żaden sposób nie reaguje? Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 A czy przypadkiem jakiś reefbuster, coralE lub inny pokarm nie poszedł pare godzin wcześniej do akwarium? po takim pokarmie odpieniacz siada no chociażby u mnie a czy poziom w stożku tzn.wody tam gdzie kończy sie woda a zaczyna piana jest na takim samym poziomie jak miałeś wcześniej czy poziom wody w stożku się podniósł ,czy poziom jest taki sam a piany więcej Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Generalnie w stożku jest biało jak za dobrych czasów (pieni właściwie) ale poziom wody jest tak wysoki, że tej piany nie jestem w stanie zaobserwować - wylewa się kubełkiem. Nigdy tak nie miałam. Edytowane 5 Listopada 2012 przez Nicol (wyświetl historię edycji) Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 po takim pokarmie odpieniacz siada no chociażby u mnie a czy poziom w stożku tzn.wody tam gdzie kończy sie woda a zaczyna piana jest na takim samym poziomie jak miałeś wcześniej czy poziom wody w stożku się podniósł ,czy poziom jest taki sam a piany więcej Na początku u mnie też siada. Ale wyłącz odpieniacz i włącz go później - przelewa na maxa ;] nie tylko u mnie ale po chwili się uspokaja Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 jeśli poziom wody(wody a nie piany można to odróżnić gdzie kończy się woda w stożku a zaczyna piana) jest wysoki to coś jest przytkane jeśli w całym stożku jest piana to albo jakiś syf jest w wodzie albo czasami odpieniacze wariowały same z siebie co im przechodziło po dniu wielokrotnie opisywane na forum Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Na początku u mnie też siada. Ale wyłącz odpieniacz i włącz go później - przelewa na maxa ;] nie tylko u mnie ale po chwili się uspokaja nigdy nie wyłączam jak siadzie to za parę godzin zacznie tak samo ładnie pracować Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Duża bestia i właściciela ukąsić potrafi A tak na serio ... tak jak ci pisałem na priv jeśli regulacja działa, przykręć/przyduś go trochę na powietrzu, powinien się uspokoić, a za jakiś czas będziesz go sukcesywnie odkręcać. Jeśli regulacja powietrza nic nie daje przystaw go dyszą która zasysa wodę w pompie do szyby, dość blisko, to powinno go trochę ograniczyć Edytowane 5 Listopada 2012 przez Sebastek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Duża bestia i właściciela ukąsić potrafi A tak na serio ... tak jak ci pisałem na priv jeśli regulacja działa, przykręć/przyduś go trochę na powietrzu, powinien się uspokoić, a za jakiś czas będziesz go sukcesywnie odkręcać. Jeśli regulacja powietrza nic nie daje przystaw go dyszą która zasysa wodę w pompie do szyby, dość blisko, to powinno go trochę ograniczyć Zrobiłam tak jak napisałam na priv. Zdławiłam troszkę pobór wody przez pompę. Ustawiłam tak aby nie przelewał. Zobaczymy jakie będą dalej efekty tego pomysłu. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Bardzo dobrze zrobiłaś ... Obserwuj i w razie czego pisz Powodzenia Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nicol Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Dziękuje wszystkim za pomoc. Będę informować czy są zmiany po upływie jakiegoś czasu. Cytuj 300 litrów + 100 sump ATI 6x54W DIMM WP 40 WhiteSkim200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach