Skocz do zawartości
tman

[RO] Coś padło lub się zapchało (membrana, prefiltry)? [PILNE]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pojawił się problem - rano RO/DI działało normalnie (woda sobie "ciurkała"), wieczorem już nie (woda kapie - jedna, może dwie krople na sekundę, na odpływie do ścieków nieco większym strumieniem (może z pół litra na minutę).

parametry przed DI (4-8), po DI 0, więc tragedii nie ma, ale woda praktycznie nie leci. prefiltry mają ze dwa, może 3 m-ce, membrana z 6-9, żywica tygodniowa.

jakie mam ciśnienie - nie wiem, ale w porównaniu do poranka nie zmieniło się w sposób zauważalny.

w samym RO/DI: przed przefiltrami woda wylatuje pod raczej mocnym ciśnieniem, po prefiltrach jest chyba słabiej, na spływie czystej i brudnej - pisałem (suma tej wody - brudnej i czystej na pewno jest niższa niż to co jest podawane na membranę).

Możliwe, że się zatkała? albo padła w inny sposób (tds po DI pokazuje po kilku minutach poniżej 10, więc jakościowo jest ok, tylko ilość wody...)

i drugie pytanie: ktoś wie gdzie na szybko - najlepiej na mokotowie - kupić nową membranę (mam 75, może się skuszę na 100)? w acroporze chyba nie ma (przynajmniej na stronach sklepu sanie widziałem samych wkładów, a AM ceny jakieś z kosmosu)..? do erybki czy korali pewnie się nie ruszę, bo korki takie po południu, że tydzień bym jechał..

na jutro chyba dolewkę wyłączę..

pozdrawiam

Pozdrawiam,

tomasz,

GG: 9137955

500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR

11% doświadczenia (może trochę na wyrost..)

4609_4615.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko możesz wyciągnąć z obudowy membrany wężyk od wody po prefiltrach i sprawdzić, czy jest duży przepływ. Jeżeli nie-zapchane prefiltry, jeżeli ok-zostaje sprawdzenie membrany (ale jak to już nie podpowiem, chyba tylko wizualnie można). Ew. siadło trochę ciśnienie+spadła mocno temp. wody, ale nie sądzę, żeby to aż do tego stopnia wpłynęło na pracę zestawu.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalne

??? co jest normalne?

Na szybko możesz wyciągnąć z obudowy membrany wężyk od wody po prefiltrach i sprawdzić, czy jest duży przepływ. Jeżeli nie-zapchane prefiltry, jeżeli ok-zostaje sprawdzenie membrany (ale jak to już nie podpowiem, chyba tylko wizualnie można). Ew. siadło trochę ciśnienie+spadła mocno temp. wody, ale nie sądzę, żeby to aż do tego stopnia wpłynęło na pracę zestawu.

ciśnienie nie siadło, co prawda liczbowo tego sprawdzić nie mogę, nie mam ciśnieniomierza. Po prefiltrach ciśnienie (wizualnie) jest niższe niż przed, ale to co wylatuje po membranie (łącznie z brudnej i czystej wody) jest mniejsze niż to co wlatuje.. przefiltry na pewno wymienię, zastanawiam się tylko nad membraną - czy ona może się zapchać tak, żeby blokować przepływ wody i czystej i brudnej...

Pozdrawiam,

tomasz,

GG: 9137955

500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR

11% doświadczenia (może trochę na wyrost..)

4609_4615.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po prefiltrach ciśnienie (wizualnie) jest niższe niż przed, ale to co wylatuje po membranie (łącznie z brudnej i czystej wody) jest mniejsze niż to co wlatuje

To jest fizycznie niemożliwe, objętość wody trafiającej na membranę jest zawsze taka, jak suma ściek+czysta. Chyba że masz jakiś wyciek z obudowy.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśłi spadło ciśnienie to normalne, że membrana nie daje rady, musi być właściwe do poprawnej pracy membrany, może masz reduktor na wejsciu wody i filtry się zapchały? U mnie było podobnie jak u ciebie, bardzo pomału leciała woda po RO i własnie dlatego, ze na reduktorze miałem ciśnienie ustawione 3.5 bar i jak pracowała pralka i zmywarka i ktoś np brał prysznic to membrana nie dawała rady ale podwyzszyłem ciśnienie na reduktorze i teraz jest dobrze, 75 litrów RO robi się w ok 12 godzin, membrana 75, prefiltry sataram się wymieniać co miesiąc i żywicę też co miesiąc,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy wymieniles prefiltry?

rozumiem ze masz 3 wiec : 5u polipropylen - wegiel - 1u polipropylen - RO - DI - akwa

Prefiltry wymieniasz jak sie zuzywaja a nie co okreslony czas. Stosuja przezroczyste prefiltry widzisz poziom zuzycia ( oprocz wegla ).

Zywice wymieniasz jak po nim nie masz 0 a to widzisz TDSem

Edytowane przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji)

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.