Skocz do zawartości
gregor.gg

pompa halasuje

Rekomendowane odpowiedzi

otoz posiadam odpieniek H&S 150 kupiony oczywiscie od jednego kolegi z forum,pompa AB 2001 na meshu,powlaczeniau odpieniacza wiadomo ze bylo ja troche slychac bo byla wyczyszczona ,ale chodzi juz prawie tydzien w solniczce i nie chcesie wyciszyc,szlag mnie trafia bo akwa mam 1,2m od lozka i moja druga polowa bardzo sie zlosci,ma ktos jakis patent na ta pompe,dodam ze wymienilem mesh na nowy bo stary byl zuzyty,dokupiony tlumik t200 od skiby .

prosze o jakies porady bede kombinowal moze da sie cos z tym zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AB 2001 na meshu ? sam to robiłeś ???

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AB 2001 w orginale jest na "igle" chyba ?

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba tak i tez moze byc to przyczyna,a AS byla na meshu,zakupie igielke i zobacze czy cos to pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie odpieniek spoko,podnioslem troche pompe i teraz jest ciszej i jakby ladniej pienil ,ale jeszcze zmienie wirnik i zobacze co bedzie sie dzialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak poszło wyciszyła się trochę Mam ten sam problem, że AB strasznie buczy...i zastanawiam się na rozgrzebaniem tej pompy i wymianą wirnika ewentualnie.

A powiedz mi czy Ty masz zanurzoną tą pompę w sumpie? czy poza? Ja mam ją prawie całą zanurzona i drgania, które pompa powoduje przekładają się na wodę i sumpa a co za tym idzie na szafkę.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa sie dotarla ,rozebralem ja jeszcze raz i dokladnie podocinalem nowy mesh na wirniku ,bo te koncoweczki wychodzilu poza to kolko i tarly o obudowe,teraz jest gites ,dla mnie to wyciszenie jest ok,ale jak mi sie ten mesh zuzyje to zakupie igielke i zobacze czy bedzie cisze.tak ze jestem teraz zadowolony choc trwalo to niema 3tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to trwa już od marca :D ale jeszcze się za to nie wziąłem. Jak będzie chwila wolnego to zobaczę co tam jest nie teges bo w sumie słyszałem drugą taką pompę i tak nie hałasuje więc podejrzewam, że moja ma jakiś ewidentny problem w tym, żeby być cicho.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz te gumki czy dobrze siedza moze sa juz wyrobione i obciera wirnik no jak nie rozbierzesz to sie nie dowiesz

pusc pompe na sucho bez odpieniacza i sprawdz jak sie zachowuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytalem to ale ja mam gumki nowe i poprostu pompa po czyszczeniu pompa musial sie dotrzec a tak jak wczesniej napisalem pompa nie buczala tylko wystajace kawalki tego meshu ocieraly o obudowe i dlatego takie dzwieki wydawala teraz jest super naprawde jestem zadowolony,a akwa stoi 1,3m od lozka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.