Naskar Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Witam, mam pewne pytanko a mianowicie akwarium z jednej strony wystaje mi poza szafkę 0,5 cm czy jest to zagrożenie ? Chodzi mi , rzecz jasna o ulegnięcie zniszczeniu typu rozszczelnienie , pękniecie itp ( o możliwy uraz) . Pozdrawiam Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Bez obaw, nic się nie stanie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bryczek Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Możesz spać spokojnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Ile max moze wystawac jeden bok? Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Wszystko zależy jaka jest grubość szkła. Jeśli bok ma 5mm i całą szerokością "wisi" w powietrzu, to może być nieciekawie... Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Raczej chodzi mi o niski zbiornik. 50x50cm podstawa i wysokość 30cm. Ale chciałbym wystawić go z tylu o grubość komina aby rury puścić za szafke. Przejdzie cos takiego? Jakie szkło dać aby wytrzymalo? Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Może lepiej zrób komin zewnętrzny, doklejony do tylnej szyby. Trochę bym się bał, żeby powiercone dno nie miało dobrego podparcia. Niby to tylko 30cm, ale pewnie grubość szkła dostosowana do wysokości. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Mi wystaje 8 cm po dlugosci, ale szyba 10mm A Co z akwariami ktore stoja na ramkach i cala szyba nie dotyka blatu szafki ??? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 11 Listopada 2012 Jest to lewy bok akwarium . Szyby mają grubość 8 mm z czego właśnie w tym lewym boku wystaje 5 mm . Wymiary akwa to : 80x40x40 Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Mi wystaje 8 cm po dlugosci, ale szyba 10mm A Co z akwariami ktore stoja na ramkach i cala szyba nie dotyka blatu szafki ??? A ramka to zupełnie inna sytuacja. Wszystkie 4 boki są podparte. Sam mam tak zrobione zbiorniki na zapleczu. Praktycznie całe dno wisi w powietrzu. Nie zdecydowałbym się jednak, żeby bok, zwłaszcza klejony na zewnątrz nie miał podparcia. Choć muszę przyznać, że widziałem wiele akwariów, których ustawienie wołało o pomstę do nieba. Najlepsze były 100 litrowe akwaria ustawione na dwóch żeliwnych rurach. Wszystko trzymało i to jak. Tyle, że to proszenie się o kłopoty. Szkło jest bardzo wytrzymałe, ale wystarczy drobna, niewidoczna skaza, wewnętrzne napięcie. To samo z silikonem, ktoś gorzej odłuści szybę i już spoina trzyma słabiej. W takich przypadkach dobre podparcie i wypoziomowanie może dużo pomóc. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Ja zabieram sie za projekt akwarium 200x80x65wys. Chciałbym aby stelaż był węższy z lewej strony i od frontu o 18mm, po to, by mieć szafkę równo ze szkłem akwarium. Co myślicie? Nie ma się czego bać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeeCann Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Ja zabieram sie za projekt akwarium 200x80x65wys. Chciałbym aby stelaż był węższy z lewej strony i od frontu o 18mm, po to, by mieć szafkę równo ze szkłem akwarium. Co myślicie? Nie ma się czego bać? W twoim przypadku baniak nie będzie ci "wisiał" bez podparcia, jedynie blat go nie będzie posiadał na 18mm. Z tym nie widzę problemu. pozdrawiam Cytuj WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D Zawartość: 20kg LR | 15kg LS Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Hoody słuszny wymiar - prawie jak moje jak akwa będzie stało na blacie to nie ma problemu żadnego Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach