draco1984 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Witam, potrzebuję pilnie dowiedzieć się jak przytwierdzić małego grzybowieńca (średnica ok 5mm) do skały. Grzybek jest bez nogi. Mogę użyć igły? Tylko jak ją wbić, w którym miejscu??? Edytowane 14 Listopada 2012 przez draco1984 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 jak juz na dużej skale czy malej lepiej to kubeczek (na mocz) z dziurkami przezroczysty i nim nakryć inaczej kiepsko pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
draco1984 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 na dużej skale. Dostałem go już z naderwaną nóżką. Przykleiłem go na gluta, ale noga puściła :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 Myśle ,że jak go lekko igłą gdzieś z boku przybijesz bedzie OK Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
draco1984 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 przytwierdzi się do skały wkońcu? Kurcze, mimo że nie ma nogi pięknie się napompował, żal mi go tak zostawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 Sam się gdzieś zadomowi, jedyne ryzyko że może go pompka przemielić. A tak, gumka, igła itp. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 jesli ten grzybek to zoa to mozna na igle a jak grzybowienca to lepiej z kubkiem by nie odleciał Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
draco1984 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) dobra, w tej chwili dostał najmniejszą igłe jaką można kupić w aptekach i jest na skale, zobaczymy jutro czy będzie się pompował . Grzybowieniec, nie zoas. Edytowane 14 Listopada 2012 przez draco1984 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Jeśli to grzybowienieć to można też do kubeczka na mocz wsypać żwirek gruby lub kawałki skałek małe i na to grzybek, po kilku dniach przyczepi się do żwirku/skały i wtedy możesz przyklejić na przykład klejem do skały. Oczywiście pojemnik trzymać w akwa Edytowane 14 Listopada 2012 przez gregior (wyświetl historię edycji) Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
draco1984 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Kurcze, już jest nadziany, w spokojnym miejscu na skale został przyczepiny igiełką. Złapałem go za sam płatek, mam nadzieję że się przytwierdzi do skały. Na gumkę jest za mały, nie złapię go gumeczką. Ok, narazie się nie wypompował o dziwo nawet. Spodem przylega do skały, może się uda! Jutro dam znać czy wygląda dobrze! Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi! Edytowane 14 Listopada 2012 przez draco1984 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qubek Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 ja grzybki na superglue kleje. Biore grzybka i maly kawaleczek skaly, do jakiegos pojemnika nabieram wody. Gdzybek w miejscu gdzie bedzie klej delikatnie osuszam i nakladam klej, potem na skalke tak samo i lacze miejsca z klejem. Delikatnie sie trzymajacy grzybek ze skalka wkladam do pojemnika na kilka minut, a po czasie do akwarium i przyklejam na kleju do korali do wybranej skaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 .. grzybek ma 5 mm - nie proponujcie Koledze operacji wymagającej zdolności neurochirurga W przyszłości, albo kubek, albo "firanką go do skały"... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 14 Listopada 2012 Dla pewności można jeszcze docisnąć kawałkiem gumy. Ten sposób opisywał kiedyś Łukasz Kur w jednym z wydań Korala. Guma, dobrze się nadaje taka od słoika ( starego typu, ze sprężynką), nadziewasz kawałek gumki, później grzybka (żeby tylko gęby mu nie przebić) i do skały. Guma powoduje że grzybek nie powędruję po igle do góry, tylko będzie dociśnięty do skały. Robiłem tak z powodzeniem. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 27 Października 2015 Panowie mój grzybek ma około 3 cm Docisnąłem go do skały gumką bo od igły się odczepił Buzie ma zakrytą gumką, czy mu to nie zaszkodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artbis Zgłoś Napisano 26 Listopada 2015 Ja kleje na super glue lub igła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 Dużo ludzi stosuje kropelkę w żelu, ale jesli jest to duży zbiornik, to nie ryzykowałbym. Z tego co zaobserwowałem u kolegi, ktory ma zbiornik 1000l on brał kawałek skały i gumkę recepturkę ( przezroczystą, paczka tych malutkich gumeczek to koszt okolo 3zl ) po tygodniu ściąga gumkę, a grzybek się trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach