Skocz do zawartości
Mystik

Wyciszenie wave i pompy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zrobiłem sobie akwarium z zewnętrznym kominem i komorami wave-maker-a. Włożyłem do nich pompy tunze 6055. Pompy wsadziłem do dedykowanych przelotów Nano-Wavebox: http://www.aquacoral.pl/product.php?id_product=92

Całość śmiga fantastycznie i ładnie może rozbujać w różnych trybach metrowe akwarium.

Jest jeden problem. Masakryczne buczenie i przenoszone drgania jak jest załączana pompa.

Jeżeli te pompy dałem normalnie na ściankę akwarium na magnesach z niebieskimi dystansami, to buczenie owszem jest, ale już na poziomie akceptowalnym (chociaż szału nie ma).

Pytanie brzmi jak wygłuszyć te "dedykowane" przeloty? Jakaś pianka zamiast uszczelki i podkładki plastikowej, które tam są oryginalnie?

I drugie. Kupiłem pompę obiegową tunze silent 040. Wydajność OK. Ale dźwięk masakra.

Podłączyłem ją do rur za pomocą węża Neptun. Myślałem, że jest wystarczająco elastyczny, ale chyba nie. Także chyba poszukam jakiegoś węża silikonowego. Mają coś takiego w marketach?

Zresztą ta pompa jak sama stoi w wodzie bez podłączenia, to też za cicha nie jest. Coś mi się wydaje, że określenia Silent są tylko pobożnymi życzeniami producentów, a nie obietnicą jakiś faktycznych cech ich urządzeń :(

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Jest jeden problem. Masakryczne buczenie i przenoszone drgania ...

Mam podobne zastosowaną 6055, ale przelot rozwiązałem inaczej. Pompa jest zamocowana na fabrycznym, magnetycznym uchwycie a w miejscu przejścia jej wylotu przez przegrodę jest oprawiona w mięciutkim gumowym pierścieniu z kołnierzem, stosowanym przez Aquq Medic w zbiornikach Blenny i Yasha. Niestety to raczej rozwiązanie nie dla Ciebie, bo pierścień w miejscu osadzenia ma zewnętrzną średnicę 48mm., kołnierz ok. 54mm., a Ty masz otwór w szybie 53 mm.

Mój zbiornik ma 80 l. Pompa ma założony ogranicznik do 12V i pracuje w zakresach między minimum a trzecią kreską Wavecontrollera Tunze 7092. Na minimum jest niesłyszalna. Na wyższych obrotach ledwie słychać niskie buczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwory mam na 65mm.

Problem mam inny. Nie wiem czy będę w stanie tak odstawić akwarium od ściany, żeby mi się za kominem zmieściły magnesy :)

Zobaczę jeszcze z tym ograniczeniem do 12V.

Hmmm. Może jakiś pomysł z tym kołnierzem jest.

Na razie wezmę różne kawałki pianek i mat i postaram się jakoś wytłumić ten przeloty. Najgorsze, że pianka ma tendencję do ubijania się i tracenia wszelkich właściwości tłumiących :(.

Generalnie: jak na razie nie polecam przelotów "dedykowanych" do Tunze 6055, bo całość jest bardzo głośna.

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Problem mam inny. Nie wiem czy będę w stanie tak odstawić akwarium od ściany ...

Spróbuj zamocować magnesem do ściany bocznej - nie wiem jaką masz tam odległość - u mnie, alternatywnie tak mogę zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha. To jest jakiś pomysł. Mam jeszcze 3 ścianki do zamocowania pompy. Czasami człowiek nie pomyśli o najprostszej rzeczy. Dzięki.

Na razie ograniczyłem napięcie zasilania do 12V. Zrobiło się dużo ciszej. Może jeszcze coś pianką zwojuję i nie będę musiał kombinować z kołnierzem na wylocie.

Inną sprawą jest to, że kupiłem dwie pompy: jedną nową i jedną używaną. I ta nowa jest na razie głośniejsza i puka jak się zatrzymuje. Chyba czas puścić ją na full przez kilka dni i zobaczyć co będzie dalej.

Wiesz może o ile zmniejsza się (jeżeli w ogóle) wydajność tych pomp przy niższym zasilaniu?

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... I ta nowa jest na razie głośniejsza i puka jak się zatrzymuje....

Ja bym reklamował. Moja była cicha od nowości.

... Wiesz może o ile zmniejsza się (jeżeli w ogóle) wydajność tych pomp przy niższym zasilaniu?

Nie wiem, ale u mnie robi przy takim ustawieniu wystarczajace zamieszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się dotrze.

Niestety żadne podkładanie czegokolwiek w te dedykowane przeloty nic nie daje.

Ostatecznie walka z hałasem jest pozornie wygrana. Pozornie, bo nadal cyrkulatory słyszę. Ale już może nie tak mocno.

Użyłem następujących sposobów:

1.Obniżyłem zasilanie pomp do 12V

2. Zamontowałem ja na magnesie i normalnych uchwytach z niebieskimi gumkami

3. Wyjąłem z przelotów simeringi i maksymalnie zbliżyłem do nich pompy.

To dało jak na razie najlepszy efekt. Poniżej 40% pomp w zasadzie nie słychać. Ale fale też jakby mniejsze.

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.