Naskar Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Witam, chciałbym się Was zapytać jak pielęgnujecie piach ? Mieszacie co jakiś czas ? Używacie tylko np. ślimaków lub rozgwiazdy ? Chodzi mi o warstwę rzędu 2 , 5 cm. Pozdrawiam Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Musiał byś odszukać bo jest temat,w którym poruszamy kwestię czyszczenia,płukania,podmiany części piasku. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazek.z.lasu Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 doczepię się z pytaniem , mam 30 kg piasku ze zlikwidowanego akwarium , poprzednie akwarium było prowadzone przez 3 lata wzorowo , chcę wystartować z tym piaskiem w nowym zbiorniku , piasek cuchnie jak pierwszorzędna gnojówka albo odkrecona butelka MICROBE-LIFT Special Blend , czyścić go przepłukać w wodzie RO-DI czy też nic nie robić i z całym tym śmierdzącym syfem wlać do startującego zbiornika , przerabiał ktoś takie tematy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Wasyl, uzywam slimakow kopiacych, rozgwiazdy piaskowej, babki kopiacej a i tak sie tam napewno zbiera. Panie Prezydencie, stary piach sie albo wyrzuca, albo b. dokladnie plucze. Tu troche wody z RO/DI nie wystarczy. Gdy robilem przekladke to plukalem piach z szczepkarium, z prysznicem w wiadrze przez kilka dni. Ten smrod musi wyleciec. Piasek z akwa wrzucilem do pustego sumpa, wstawilem tam odpieniacz i pompe, ktora robila burze. Kilkakrotnie piach zostal (w solance) przewalkowany z jednego konca sumpa w drugi. Za kazda zmiana pompy, jednak syf lecial. Podlaczylem tez kubelek z wata. Te kilka dni, piach byl caly czas w ruchu. Wyplukal sie w koncu i trafil spowrotem na dno akwarium. Jesli masz go malo i brak warunkow do plukania w solance to bym pomyslal na Twoim miejscu nad kupnem nowego, ale to znowu duzy wydatek, takze chyba.... - plucz. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Prosze http://nano-reef.pl/...-ile-czyscicie/ i tu tez cos jest http://nano-reef.pl/...ek/page__st__20 PS Stani brales przysznic z piaskiem czy poswieciles sie i sasiadka przez te kilka dni. Edytowane 15 Listopada 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Witam, chciałbym się Was zapytać jak pielęgnujecie piach ? Mieszacie co jakiś czas ? Używacie tylko np. ślimaków lub rozgwiazdy ? Chodzi mi o warstwę rzędu 2 , 5 cm. Pozdrawiam Mam od 3 do 8 cm piachu, dno 3 metry na 70 cm - nie czyszczę robi to za mnie 5 rozdwiad piaskowych, 3 babki i ok. 10 ślimaków. piasek na całej grubości jest biały. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Presidento, ja bym taki piach jednak do ogródka wysypał, jeśli tak śmierdzi jak mówisz to nie wiem czy wypłuczesz cały syf... Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Moze pamietacie, jak jedna rozgwiazda jezdzila u mnie na drugiej ? Juz nie mam dwoch... Grzes, piachem zrobilem tez sobie pilling, jak na Malediwach. A sasiadke mam fajna, i ma 19-to letnia corke. (ciemne wlosy, pociagla twarz itd), no ale to nic dla Ciebie, nie ma DSB, przypomina Dolabelle w ataku Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Stani, pokaż jak wygląda Dolabella w ataku:-D Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 http://nano-reef.pl/topic/45152-orka-dna/page__hl__%2Borka+%2Bdna Nie łatwa sprawa z tym piaskiem. Pare ślimaczków nie da rady utrzymać go w czystości. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nemo Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 witam. Właśnie się pozbyłem kilkadziesiąt kilogramów piasku z mojego akwa, a to co zobaczyłem w miejscach gdzie cyrkulacja była niedostateczna uświadomiło mi, że piasek ok ale w oceanie. Bomba ekologiczna!!! to mało powiedziane i to mimo rozgwiazd, ślimaków i kiedyś babek... Zresztą to wszystko się zbierało przez lata. Teraz mam szkło na dnie za to polikwidowałem "martwe" miejsca i cyrkulacja jak ta lala. Wracając do dbania o piasek nie wyobrażam sobi, a nawet nie ma takiej możliwości, żeby te kilkadziesiąt kg przepłukiwać podczas podmiany. Pozdrawiam Cytuj 1100 l. w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 A takie cos nie da rady chociaz czesciowo? Nie trzeba wylewac wody, a syf zbiera sie w filtrze ktory wystarczy umyc w RO http://sklep.roslinyakwariowe.pl/odmulacz-baterie-eheim-p-9242.html?osCsid=63cb406486b6123b5de477ba922b6f2a Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Naskar Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Cena tragedia. Wolałbym już normalny odmulacz za 30 zł i wsypywać piasek z powrotem ( niewielkie ilości piasku się wsysa jak się opanuje tą sztukę ) . Cytuj .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 niezla nazwa tego czegos "odmulacz" tylko ile tego mulu tam wejdzie. ja od czasu do czasu dosysam warstwami i robie plukanke w wodzie z podmniany , jak narazie dziala. skala lezy na kratkach wieca pod nimi nie mam piasku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Mam normalny i tylko przy podmiance uzywam. Eheim moze i nie tani, ale jak dziala to mozna by nim machnac raz po raz tak samo jak czyscikiem na szybie. Szukam czegos przyzwoicie skutecznego z mozliwie jak najmniejsza robota. Cos dla leniwych ;-) (zanim mnie dopadna ze morskie nie dla leniwych, to poprawie na " dla tych co czasu mniej maja :-D) Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Echindorus Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Tak się zastanawiam...czy wasz stary piasek określany mianem ślicznego bielusieńkiego po kilku-kilkunastu miesiącach jest identyczny z tym, który ewentualnie dosypujecie?? Edytowane 16 Listopada 2012 przez Echindorus (wyświetl historię edycji) Cytuj 130x70x65; Aquasunlight 2x250W+ 4x54W, Reef Octopus RO-PS-5000INT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferag Zgłoś Napisano 16 Listopada 2012 A sasiadke mam fajna, i ma 19-to letnia corke. (ciemne wlosy, pociagla twarz itd), no ale to nic dla Ciebie, nie ma DSB, przypomina Dolabelle w ataku "Mocno pociagla delikatnie pociagla?" Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach