Miklosz Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Kiedy czytam opisy Waszych, szanowni forumowicze, baniaczków, to prawie każde oświetlenie jest kombinowane. tzn. łączone, np, led i t5 lub HQI i t5. Mam pytanie, czy można pociągnąć na samym HQI? Bo rozumiem, że w innych przypadkach chodzi o to, że wcześniej pali sie atynika (czy cuś podobnego ) a dopiero potem reszta. A gdyby zostawić tylko HQI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams888 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2012 Oczywiscie ze mozna tylko po co...? Chodzi o to ze porzadnie nie dobierzesz barwy, majac led albo t5 mozesz troche pomieszac kolorami, pozatym hqi w kostce mozesz oswietlic cala powierzchnie dna ale jak masz dlugi baniak to boki beda niedoswietlone, ja mam ledy i bardzo sobie je chwale. Cytuj 220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 16 Listopada 2012 Tylko tak, dobre Led-y kosztują majątek, chińskie, cóż zdania mocno podzielone. A jak weźmiemy pod uwagę estetykę, to zdecydowanie lepiej wygląda jedna lampa powieszona nad akwa (np otwartym, bez obudowy czy korony) niż plątanina różnych rozwiązań - lamp i plątających sie kabelków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 16 Listopada 2012 Dobre lampy HQI też kosztują majątek. I można kupić bez problemu lampę kombinowaną HQI +T5. Przy odrobinie smykałki lampę HQI +T5 można zrobić też samemu - w jednej obudowie z raptem dwoma kablami. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 16 Listopada 2012 I rachunki za prad tez inne Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 16 Listopada 2012 Ledy to rzecz gustu a poniekąd moda. Tylko w niewielu przypadkach to oszczędność energii. W kuluarach wiele sie mowi, ....cyt chętnie bym wrócił do poprzedniego oswietlenia, ale po wykosztowaniu sie na sprzęt kolejna zmiana nie wchodzi w grę. Mozna dołożyć jakiś led dla blikow czy RGB dla poprawienia wfektow wizualnych, ale dla mnie dwa fakty mówią za siebie. Od ponad 3 lat LED-ow na rynku TOTM był bodajrze 1a najwięksi świata akwarystycznego nadal pozostaja przy tradycyjnym oświetleniu. Co do tematu, mozna samo HQI, ale efekt dla oka będzie nie dokonca jak i spektrum dla korali. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams888 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2012 Jesli chcesz to mam do sprzedania lampe 150w hqi + 2x24w t5;) jak jestes zainteresowany to odezwij sie na priv Cytuj 220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach