Robert K Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 Rafał a tak z ciekawości robiłeś jakieś testy? Cytuj 155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu 1 litr NP reducing biopellets BK 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Dziś kolejna ampułka wpuszczona do obiegu Wczoraj zrobione testy wody - nie są za ciekawe W zbiorniku w dalszym ciągu dojrzewanie !! Ale pomalutku, na skałach spokój + glony wapienne, szyby czyste PO4-0,79 (HI713) , NO2-6 (HI764) , NO3-około 10 (Seachem MultiTest) Jutro jeszcze powtórzę testy i zrobię na Ca (HI758) i KH (HI755) Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Przy takim Po4 i No3 glony chyba jeszcze przed Tobą pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2012 Jak byś chciał przyśpieszyć wszystko trochę to myślę że dobrym pomysłem było by podmieć część wody z działającego zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Witam Cię Sławku !! NIE, nie, - w planach miało być pomalutku, więc tak będzie (mam nadzieje) cały czas !!! Nikt i nic mnie nie goni :scooter:Mam nadzieje, że tym sposobem uniknę rozczarowania i niepotrzebnych kosztów Dziś mając trochę czasu z rana wykorzystałem Hanki do roboty (po 2razy każda ) i oto wyniki jakie ukazały się moim oczom : HI 713 - 0,92 ; 0,77 HI 764 - 4 ; 6 HI 755 - 189 ; 186 HI 758 - 344 ; 401 ponadto zasolenie 1025 - mierzone AM - Refraktometr-em , temperatura 25C Zacząłem świecić 4godz. na 50% w godzinach 15-19 z zachodem do 21- widok jest piękny do tego księżycowe ustawione na 2% Co do oświetlenia będę potrzebował 2ch świetlówek 54W, aby zmienić spektrum ( może ktoś ma i odda za browca ) Piach jeszcze nie został wrzucony do baniaka, choć chciałbym, lecz czekam na koniec dojrzewania Odpieniacz na mokro wywala trochę syfu, odparowanie wody ok.5l. na 24godz. Koło świąt mam zamiar jeśli parametry pozwolą wpuścić ekipę czyszczącą - jakieś ślimaki oraz rozgwiazdy na początek Czy coś jeszcze mogę wpuścić coś dodać zmienić Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 nie wiem jak innym ale mi dużo mówią te wyniki, HI758 hmmm Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Po czytaniu tych rozbieżności w testach u wszystkich chyba zaczynam rezygnować z zakupu jakiejkolwiek Hanki. Swoja droga mógłbyś podać co która mierzyles a nie tylko numery urządzeń Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2012 Rozbieżności są, nie wiem może coś robiłem źle a może urządzenia nie są perfekcyjne - na chwilę obecną takie testy mam więc robię Poza tym w kropelkowych również występują rozbieżności (może mniejsze) Postaram się jeszcze zweryfikować wyniki z zaprzyjaźnionym laboratorium, w którym wykonają mi test !! Wtedy będę miał rozeznanie !! Co do urządzeń Hanny to są to fotometry na: fosforany , azotyny , alkaliczność , wapń . Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2012 I jak tam Rafi u Ciebie? Zielono już? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2013 U mnie zielono powtórnie się zrobiło ! Na koniec roku zrobiłem testy (jeśli dobrze zrobiłem) przedstawiają się następująco : SALIFERT -- pH-8, PO4-0,03, KH-10,9, Ca-330, Mg-960 HANNA -- PO4-0,59, NO2-4, KH-(190)10,64, Ca-363, zasolenie spadło 1023 a temperatura 25C W dalszym ciągu woda się buja co sprawia, że mam coraz mniej cierpliwości - ale słowo się rzekło i trzeba go dotrzymać Węgiel zapodany !! Światło sieci się na 60% w godzinach 9/21 Przeglądają skałę zauważyłem życie małża, prawdopodobnie Barbatia sp. (http://pl.reeflex.net/tiere/2995_Barbatia_sp.htm) oraz mała białą rurówkę wychodzącą ze skały (jeszcze nie zlokalizowana) Małża bynajmniej zamyka się przy ostrym świetle a poza tym siedzi pomiędzy skałą, cały czas bez ruchu !! Czymś ją karmić ??? Zdjęcia niezbyt dokładne, muszę się pobawić aparatem lub poprosić fotografa Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Hmm, coś po pierwsze straszne rozbieżności w PO4 Ci wychodzą.. aż absurdalne - z moich doświadczeń wynika że powiedzmy Hanka poda raz 0 , a raz 0.02 lub 0.03 ale żeby od 0.03 do 0.59... Zresztą to 0.03 biorąc pod uwagę wcześniejszy wynik też jakoś tak podejrzanie niskie. Weź może na zlot trochę wody to się coś tam przetestuje Dodatkowo Ca i Mg jakieś strasznie małe - a u Ciebie raczej nie ma co go konsumować (nie mówią już że np u mnie to najpierw KH leciało w dół) - jaką tam sól sypiesz i czy jakieś podmiany robisz? edit: Patrząc na wyniki z 3 grudnia bardziej bym skłaniał się ku temu 0.59 jak 0.03. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Fox (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) U mnie BIAŁA REWOLUCJA w zbiorniku !!! Wsypany piach (Ocean Direct -18kg.) i teraz problem się zaczął aby tak ustawić cyrkulacje, żeby nie zwiewało mi go pod skały !! Trochę zabawy jest !! Przed zasypem zmierzyłem parametry : HANNA NO2 - 0 PO4 - 0,51 KH - 220 około 12,3 CA - 400 Salifert PH - 8 PO4 - 0,0 - 0,03 KH - 12,5 CA - 340 MG - 1140 NO3 - 10 tem. 25C Zasol. 1025 I komu tu wierzyć ???? Weź może na zlot trochę wody to się coś tam przetestuje Paweł pół litra zabiorę na spotkanie sądzę że wystarczy !! Nie robię podmian tylko dolewam około 5 l./24godz. wody RO/DI Pozdrawiam PS Chyba udało się ustabilizować cyrkulatory Zresztą zobaczę wszystko rano !! Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Rafi (wyświetl historię edycji) Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 a mierzyłeś fosforany w świeżej solance? Powinno dać Ci to obraz co pokazuje zbliżony do rzeczywistości wynik - hanka czy salifert. Aż taka rozbieżność jest po prostu nie możliwa.. Co do światełka - za długo moim zdaniem świecisz - 9 godzin dla paneli LED w Phobosie to moim zdaniem optimum (szczególnie przy dojrzewaniu). Na razie żadnej fiji nie dawaj - wspomoże to rozwój glonów. Potem proponuję jedną blue - jedną actinic lub fiji. Panele białe na 50-60% - blue na 100%(przy obniżonej mocy lampy) pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Walczę z piachem i non stop coś się unosi w toni !!!! Już mnie szla... traf.. A tak było pięknie !!! Przemek na początku przyszłego tygodnia lampa ląduje u Ciebie !! Wcześniej zadzwonię !! Dziś założyłem T5 ATI Co do wody to zabiorę na spotkanie do Lublina - może coś robię źle !!! Myślałem również na jakimś życiu ekipa sprzątająca by się zdała : kraby, ślimaki (różnej maści) ponadto zastanawiam się nad dwoma błazenkami - Amphiprion ocellaris Ale zobaczy się !! Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Z piachem to spokojnie, musi się wszystko powoli samo wyklarować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2013 Rafał - i jak tam sytuacja wygląda? Życie przyjęło się? Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mash6 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2013 Czesc Rafi a mówisz ze ja pojechalem po calosci!!! a Twój baniak!! no SZACUN i Gratki ) nie dziekuj zycze powodzonka i daj troche fotek pochwal sie - zadko da sie taki baniak obejzec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 5 Lutego 2013 Witam !! Jako, że NIE JESTEM BAJKOPISAŻEM postanowiłem dziś odświeżyć wpisy dotyczące mojego zbiornika !! Zbiornik ma 99dni (od zalania) i jak na chwilę obecną dojrzewanie zostało zakończone (tak przypuszczam) a pompy tak ustawione aby nie podrywały piachu do góry Nie za wiele się działo w tym okresie więc nie pisałem !!! No może !!! Po ostatniej wizycie (18stycznia) w Lublinie i nocnych zakupach u Karola i Piotra :czapki z głów:) do mojego zbiornika zostało wpuszczone ŻYCIE: ślimaki - Strombus gibberulus, Columbella mercatoria, Pollia fumosa, Trochus sp. (FOX ) jeżowiec - Tripneustes gratilla kraby - Mithraculus sculptus (MITRAX) oraz Percnon gibbesi (odszedł niestety na wieczna rafę po paru dniach z nieznanych mi przyczyn) ryby - oczywieście na początek kupiłem Amphiprion ocellaris (BŁAZENKI) w ilości 2ch sztuk !! Żonie podobają sie natomiast A. ocellaris black i trzeba będzie kupić Na chwilę obecną w zbiorniku nie ma korali (JESZCZE ) Co byście polecili ??? Parametry wody poniżej !! Co do dalszych zakupów ryb/krewetek to mam zamiar powiększyć obsadę Moimi typami na początek są : Salarias fasciatus, Chromis vidris (5-6szt), Gramma loreto, Paracanthurus hepatus, Lysmata amboinensis (4szt), Zebrasoma flavescens, Pteropogon kunderni (4szt), może coś jeszcze ??? Oczywiście zwierzeta nie będą wpuszczane wszystkie w jednym okresie tylko z przerwami Które ryby jeszcze polecacie a co odradzacie !! Czekam na Wasze sugestie Pozdrawiam Rafał B. Poniżej zdjęcia z mojego zbiornika !! Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 5 Lutego 2013 CD zdjęć !! Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 9 Lutego 2013 6go lutego dzięki uprzejmości znajomych, do zbiornika zostało wpuszczone kolejne życie: 6 małych Chromis viridis oraz Discosoma sp. (20 - niebiesko/ zielona i 33 - czerwona) Ryby mają się dobrze i pływają w całej toni Błazenki dołączyły do nich i tylko na noc one na dole a reszta ferajny na górze zbiornika odpoczywa !! Ze złych informacji, jeden Grzybowieniec (33) został zwiany przez prąd wody gdzieś za tył skały i go nigdzie nie widać !! Próbowałem go wywiać za pomocą pompy, którą skierowałem za skałę, lecz nie przyniosło to pożądanego rezultatu !! Wzruszyłem tylko piach i biało się zrobiło, lecz nie wypłynął Co radzicie ??? Zostawić czy jeszcze próbować go szukać !!! Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apaczyk Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 W sumie po jakim czasie wpuściłeś ryby?? Czy No3 było wysokie zaraz po zalaniu zbiornika??Czy w miedzyczasie robiles podmianki (w czasie dojrzewania)? Cytuj 180L-START- 27/01/2013 14kg LR;18kg LS; HydorKoralia 3200l/h; HydorKoralia 5200l/h; Turbo Protein Skimmer Deltec MCE600; 4x T5 39W 15000k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 10 Lutego 2013 W sumie po jakim czasie wpuściłeś ryby?? Czy No3 było wysokie zaraz po zalaniu zbiornika??Czy w miedzyczasie robiles podmianki (w czasie dojrzewania)? Ryby wpuściłem nie tak dawno tj. po ok. 3miesiącach Staram się robić wszystko spokojnie bez pośpiechu Na początku od zalania nie robiłem testu na NO3 więc nie wiem jakie było, później było ok.50 teraz ok.10 !!! Nie robiłem jeszcze żadnej podmiany, u mnie jest znaczne odparowanie wody Zamierzam dopiero za jakiś tydzień zrobić pierwszą podmianę w małej ilości Pozdrawiam Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Dawaj Rafał jakieś nowe fotki bo już chwila od ostatniej aktualizacji minęła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Cierpliwość w akwarystyce to wielka cnota , pomaga uniknąć wielu błędów.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Slovy - a jakoś rozwiniesz tą myśl w jakimś konkretnym kontekście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach