ragoo Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Czy ktoś używa/ł świetlówki Giesmann Pure Actinic na ściemnianych lampach ATI? Ja mam taki problem, że świetlówki siadają po około miesiącu. Objawia się to tym, że gasną w momencie kiedy moc lampy spada na ok 25%. I nie startują kiedy lampa startuje od 0% i moc wzrasta w czasie. Startują tylko wtedy jak uruchamiam lampę manualnie na 100%. Przy pierwszej świetlówce podejrzewałem, że to lampa jest walnięta. Ale przełożyłem ta świetlówkę w inny slot i było to samo, a inna świetlówka świeciła prawidłowo w miejscu tego Giesmanna. Stwierdziłem, że widocznie trafiła mi się "lewa" świetlówka, więc kupiłem nową. Nowa podziałała miesiąc i historia się powtórzyła. Miałem do tej pory świetlówki KZ i ATI i do nigdy nie miałem takich problemów. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Juz teraz niechce mi sie grzebac, ale sprawdze bo u mnie tez cos nie gra, tyle ze z actynic+ Jak bedze trzeba skrobniemy do producenta. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 No i mam ten sam problem. Ale nie wiem czy to nie lampa. Dziwna sprawa Swietlowka ktora padla to jedna z kanlu 2 ktory obsluguje 4 swietlowki - 1346 Pozostale 2 Gieseman actynic+ sa OK i ATI jako czwarta tez. Kanal 1 obsluguje dwie swietlowki 2 i 5. Swietlowka 2 to ATI Pink a 5 to Gieseman Actynic+ Rura ktora sie posplula byla w 3 slocie patrzac od przodu. Swieci jakby zrobila dwa lata, ale na koncach nie ma charakterytycznych zczernien. Pozostale 3 Giesemanny jakie mam sa OK sciemniaja sie i rozjasniaja bez problemu. Zamineilem miejscami swietlowki i zobaczymy czy inna Giesemann padnie w tym samym slocie. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 Ale u mnie dwie Giesmanny w dwóch różnych slotach. I identyczne objawy. Wszystkie pozostałe świetlówki przełożone w te same sloty działają bez zarzutu. Dla mnie to wygląda tak, jakby tym świetlówkom nie służyło ściemnianie i rozjaśnianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 Kiedyś, kiedyś jak smk jako chyba pionier na tym forum ściemniał ProfiLuxem świetlówki, wspominał o tym, że nie każda świetlówka jest skora do współpracy w pełnym zakresie. Cytuj Pozdrawiam Dominik Grabowski Było 410 l SPS PROJECT 21.09.2007 - 20.06.2009 Później sie działo Cisza..........,ale............. ............jeszcze powrócę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 Grzesiu, przez pierwsze dwa tygodnie nie wolno swietlowek sciemniac lub rozjasniac. Powinny "dojrzec" i pracowac na 100 %. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 A to o tym 2 tygodniowym okresie nić nie wiedziałem:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 No ja tez nie, myśle ze tytul wątku np na Dojrzewanie swietlowek byłby bardziej odpowiedni co by szerzej nagłośnić sprawe Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_Szczecin Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 (edytowane) Ja używam Giesemanny (Actinic+, Aquablue+, Lagoon blue) i jestem z nich bardzo zadowolony. Chyba najjaśniejsze świetlówki, jakie znam. Jak wsadzilem AM to nowych nie było widać, a stare Giesemanny świeciły lepiej od nowych AM. Przynajmniej takie było moje odczucie. Edytowane 21 Listopada 2012 przez Adam_Szczecin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 ATI maja podobnie, nowe sa ciemniejsze niz stare, dopiero po paru dniach sie "rozkrecaja". Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 wszystkie świetlówki które zamierzamy ściemniać powinny się wypalać przez 100 godzin (czyli świecić przez ten czas na 100%) W profiluxie jest zresztą opcja wypalania do zaznaczenia i po tym okresie profilux przejdzie w cykl ściemniania Cytuj 250L Korali 7, oświetlenie 6x39W, Profilux II Plus EX, 450L jeden samp na oba zbiorniki 160 l. obiegowa OR3500, cyrkulacja 1 x koralia 7(10500 L.) i Tunze 6105 (13000 L.), oświetlenie 7x80 W. ATI ściemnialne, mikser AM 500, reaktor butlą sterowany profiluxem, Odpieniacz Reef Octopus 5000 200 L. + Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Listopada 2012 Dobrze wiedziec na przyszlosc. Co do porownania ATI z Giesmannem nie widze roznicy miedzy ATI Purple Plus, a Giesman Aqua Pink - identycznie to samo Natomiast przyrownujac ATI Blue Plus do odpowiednika Giesemnnn Actynic Plus Giesemann swieci mocniej. Roznica niewielka ale wytarczajaca zeby wychwycilo to nasze oko. I zeby ze faworyzuje tu ktoras z firm, w lampie mam swietlwki obu. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach