Skocz do zawartości
Walker

Cyjano&dino&nitki -moja walka

Rekomendowane odpowiedzi

9 miesięcy cieszyłem się z "czystego" akwarium aż do niedawna teraz niestety i ja walczę z tymi paskudnymi plagami :(.

Na początku nie było źle zaczęło się od dziwnych "liściastych" glonów na głównej skale najpierw wyrywałem je pęsetą ale one odrastały w ciągu 2-3 dni w końcu się wkurzyłem wyjąłem skałę wyrwałem i wyszczotkowałem wszystko i się zaczęło...

Gloniska oczywiście powróciły ze zdwojoną ilością do tego cyjano i dino i glony nitkowe. Pomyślałem "spoko nie taki diabeł straszny, na starym akwa nie takie cuda w baniaku wyskakiwały". Zmieniłem cyrkulację, wsadziłem węgiel odessałem co się dało i czekam.... efekt żaden wszystko wraca. No to co kolejne nowości znów zmiana cyrkulacji (duża burza) +purigen+phosguard+węgiel efekt żaden - wszystko wraca i to w naprawdę szybkim tempie i olbrzymich ilościach. OK w takim razie jeszcze światło OFF na 48h efekt- zostały tylko nitki i te brązowe glony z początku historii - SUPER w końcu coś ruszyło. Wczoraj zrobiłem pierwszą mini podmianę 5% i dziś wszystko zaczęło się od nowa :( syf totalny.

Zaczęły mi padać korale :( moja ukochana euphylia straciła jedną główkę i druga zaraz też padnie zoa w 3/4 pokrył "mech" z tego całego syfu bardzo mi się to wszystko nie podoba :( i chyba najwyższy czas na CHEMICLEAN.

Mam nadzieję że uda mi sie w końcu wygrać tą wojnę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemiclean polecam, ostatnio stosowałem, żadnych niepokojących objawów wśród korali i innych stworzeń nie zauważyłem, a cyjano po 4 dniach jak ręką odjął.

300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
cyjano zniknie, ale na dino i gloniska nie pomoże

Dobre i to bo cyjano mam najwięcej. Dino jest w odwrocie po zaciemnieniu a gloniska na razie mechanicznie usuwam ale coraz bardziej skłaniam się ku wymianie tego kawałka skały. Boję się tylko ze mi się baniak zrestartuje bo to największą skala w akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myślaleś o glonach wyższych przynajniej na jakis czas?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Załóż "scrubber" to skończą się twoje problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie myślaleś o glonach wyższych przynajniej na jakis czas?

P.

Myślałem ale jak sam napisałeś to jest rozwiązania na jakiś czas bo jak usune główny temat wróci

@nanokaczor chętnie ale przy tym projekcie nie mam już miejsca. :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.